Eleccions 28-M
Política17/05/2023

El Pi proposa condicionar el molins del prat de Sant Jordi perquè produesquin energia elèctrica

La formació regionalista també es decanta per fer parcs eòlics marins i prioritzar posar les plaques a teulades d'edificis

ARA Balears

Palma Els candidats d'El Pi proposen condicionar els tradicionals molins de treure aigua (abundants al prat de Sant Jordi, a Campos, i a Muro i sa Pobla) perquè produesquin energia elèctrica amb la força del vent. Els candidats d'aquesta formació han llançat aquesta idea aquest dimecres dematí durant la visita que han fet al primer prototip que es troba a la finca de Son Espanyol, a prop de Son Ferriol.

“Amb aquesta iniciativa privada s’aconsegueixen dos reptes que per a El Pi són molt importants: per una banda, la restauració i conservació del patrimoni, i, per altra banda, l’aprofitament de l’energia del vent per generar energia neta, ajudant a reduir les emissions de CO2 sense ocupació addicional de territori”, ha manifestat Josep Melià, candidat d'El Pi al Parlament, acompanyat del candidat al Consell, Antoni Salas, i de la candidata que ocupa el número dos de la llista a Cort, Coloma Bover.

Cargando
No hay anuncios

Segons els regionalistes, a Mallorca hi ha "més de 3.000 molins tradicionals d’extracció d’aigua". “Un molí com aquest prototip pot generar energia per a fins a tres cases. Tenint en compte el nombre de molins existents, el camí a recórrer és molt ampli. Les Illes Balears estan a la coa en producció d’energia neta; per tant, hem de fomentar l’autoconsum individual i col·lectiu”, ha indicat Melià.

Parcs eòlics marins

El candidat al Govern ha explicat que El Pi aposta de manera estratègica per la instal·lació de parcs eòlics marins i per un pla de substitució d’electrodomèstics antics per nous de baix consum. “L’experiència de Dinamarca és molt positiva en aquest sentit. Hem d’apostar d’una manera decidida i amb la màxima rapidesa possible per la generació d’energies renovables. La instal·lació d’aquests parcs ha de ser una política estratègica del Govern per incrementar i desenvolupar la transició cap a les energies netes”, ha sentenciat Melià.

Cargando
No hay anuncios

El candidat d’El Pi a la presidència del Consell de Mallorca, Antoni Salas, ha assenyalat que “ningú no pot entendre que en ple segle vint-i-u tinguem aquest patrimoni monumental com són els molins de vent del Pla de Sant Jordi d’aquesta manera tan degradada. Des d’El Pi tenim un compromís amb aquest patrimoni i amb la seva conservació”.

Amb tot, Salas ha assegurat que és importantíssim combinar la protecció del patrimoni i l’aprofitament de les energies renovables donant ajudes als propietaris. “Poder combinar dues línies de subvencions, lligades a la restauració i l’energia neta, pot fer que sigui una realitat que es puguin anar restaurant els molins del pla de Sant Jordi, sa Pobla o Muro”.

Cargando
No hay anuncios

La número dos de la formació a Cort, Coloma Bover, ha declarat que abans de construir parcs fotovoltaics a sòl rústic, les plaques s’han d’instal·lar a cobertes de poliesportius, polígons, terrats i aparcaments.