POLÍTICA

El Pla, la comarca on millor arrela El Pi

Set de les onze batlies amb què els regionalistes han començat la legislatura es troben a l’interior de Mallorca, on han incrementat el nombre de regidors

El Pla, la comarca on millor arrela El Pi
Miquel Barceló
19/07/2019
3 min

PalmaEl Pi, darrere el PSOE (14) i el PP (11), és la tercera força municipalista de Mallorca, gràcies al graner de vots que li suposa la seva consolidació als pobles interiors, especialment a la comarca del Pla, on té set de les seves onze batlies aconseguides el 28-M i ha passat de 33 a 37 regidors. Si a Palma els 5.422 vots no li han servit per aconseguir cap regidoria, al Pla de Mallorca, amb 4.197, ha obtingut set vares: Sencelles, Porreres, Petra, Costitx, Maria de la Salut, Sant Joan i Ariany. La resta de governs locals que ara presideix El Pi són a Felanitx, Banyalbufar, sa Pobla i Andratx. Les batlies de Felanitx i Andratx es perdran abans d’arribar al meridià de mandat municipal, però a la vegada, en compliment dels pactes establerts, en tindrà a Santa Margalida, Alcúdia i Muro, amb la qual cosa, en arribar al 2023, haurà governat a 14 municipis.

“És evident que som una força municipalista que no només s’ha mantingut, sinó que hem ampliat el suport a pobles com Petra, amb un creixement espectacular, Maria i Sant Joan”, explica el president del partit, Jaume Font. “A les ciutats les teves errades poden passar més desapercebudes, però als pobles petits s’ha de picar pedra i, si no fas una política de dedicació constant a la gent, en passar per les urnes et lleven d’enmig. A la comarca del Pla s’ha demostrat que allà on hem tingut força l’hem administrada bé i hem estat a peu de carrer amb dedicació intensa, i la gent ho ha reconegut”, afegeix.

Però a la comarca més interior de l’illa, on El Pi té les millors arrels, també hi té algunes ombres mortes per la manca d’implantació a l’altra meitat de demarcació. I és que si als 14 municipis de la comarca ha aconseguit set batlies, als altres set no ha estat capaç de tenir-hi representació per una senzilla raó: no hi ha presentat candidatures.

Font explica aquest constrast pel fet que a nuclis com Lloret, Vilafranca, Sineu, Santa Eugènia, Llubí, Algaida i Montuïri els comitès locals d’El Pi no han tingut capacitat de presentar llista. La primera conseqüència negativa ha estat perdre la representativitat que tenia a Lloret i Llubí. “Curiosament, a molts d’aquests municipis, els vots aconseguits al Consell de Mallorca i Parlament, ens haurien permès assolir una representació municipal, però no hem estat capaços de fer-hi llistes”, subratlla el president de la formació regionalista.

El Pi constata que la política de proximitat té un major efecte a municipis petits que no als grans. “Els partits nous tenim la dificultat d’haver de combatre l’efecte mediàtic de les televisions, que venen marques. A les emissores de més audiència la irrupció de forces polítiques com la nostra és un repte majúscul. Quan no estàs a la venda mediàtica, arribar al 10% de vots és una proesa, no tens quota de pantalla i l’esforç per guanyar un vot és titànic. Per això, quan aconsegueixes representació, estàs content, perquè no totes les formacions competim amb les mateixes condicions”.

La victòria més sonada d’El Pi el 28-M fou a Petra, la capital de la comarca del Pla, on passà d’un a cinc regidors. Salvador Femenias (batle durant el primer terç amb coalició amb el PP) trencà tots els pronòstics. A Porreres i Sant Joan, amb àmplies majories, quedaren a pocs vots de la majoria absoluta.

La consolidació de batlies a la comaca del Pla es veu des d’El Pi com la punta de llança per anar avançat i implantant els seus missatges que troben més acollida als pobles de l’interior, menys influïts pel turisme, que a la costa.

Aquest fenomen es deu, segons Font, que es tracta d’un territori on s’ha mantingut la població i s’entenen millor plantejaments com la defensa de la unitat de la llengua. No obstant això, El Pi té clar que a determinades zones el missatge s’haurà de canalitzar també per fer-lo arribar als castellanoparlants o estrangers. “Amb vista al futur, per ampliar la nostra estructura, hem de continuar picant pedra, centrar el missatge i fer arribar el nostre discurs als nouvinguts”, conclou Jaume Font.

EL PES DE 350.000 NOUVINGUTS EN ELS DARRERS 20 ANYS, UN FACTOR A VALORAR

Des d’El Pi consideren que s’està produint un canvi sociològic arreu de la Comunitat, en gran mesura per la renovació generacional i per l’increment de població. Aquest moviment demogràfic, segons Jaume Font, esdevé un factor a valorar a l’hora de seguir determinades estratègies polítiques. Font explica que “en els darrers vint anys, han mort 165.000 persones que residien a les Illes i hem rebut uns 350.000 nouvinguts. Des del nostre punt de vista, estam davant un canvi social important, que no veig de cap manera en negatiu, però que cal tenir ben en compte a l’hora d’eixamplar la nostra base de votants”. Tot això, diu, sense deixar de mantenir l’arrelament assolit a les darreres eleccions municipals i autonòmiques.

stats