Grafits vandàlics
Política 02/07/2024

La plaça de les Columnes es desperta plena de pintades

Entitats veïnals i del patrimoni reclamen a Cort que actuï contra els infractors que han pintat de vermell tant els elements arquitectònics com les palmeres

2 min
La plaça de les Columnes plena de pintades.

PalmaLes columnes de la plaça de Francesc Garcia i Orell, més coneguda com a plaça de les Columnes, han estat vandalitzades amb pintades en vermell just unes setmanes després que l'Ajuntament de Palma les netejàs dins del seu pla de cura dels elements públics.

L'associació de conservació del patrimoni ARCA reclama a Cort que n'investigui l'autoria, com es va fer amb les del mur del convent de Santa Magdalena. "Es veu que si hi ha esforç, s'aconsegueix perseguir els infractors", han assegurat sobre unes pintades "i altres destrosses" que "es poden considerar delicte contra el patrimoni i estar penades legalment", ja que no es tracta "només de falta administrativa".

Les pintades vandàliques afecten moltes de les columnes del conjunt patrimonial i també algunes de les palmeres, "un atemptat propi d'incultes i gent que menysprea l'espai comú".

ARCA i l'associació veïnal Flipau amb Pere Garau consideren que la vigilància a la zona "hauria de ser més constant" i eficaç. "En els darrers temps sembla que s'ha incrementat l'actuació impune dels vàndals de l'esprai. No obstant això, l'Ajuntament no actua amb diligència per netejar més el paisatge urbà de les agressions que fa anys que inunden les nostres parets", han retret al Consistori.

Remodelació de Nuredduna

A més, recorden que, des de la remodelació de Nuredduna, la concentració de trànsit en un tram de la plaça ha ocasionat la "destrucció parcial de l'empedrat que va ser instal·lat el 2001" en la reforma dirigida per Federico Climent amb un cost de 221 milions de pessetes. En aquesta intervenció també es van eliminar els passos de vianants dels carrers Nicolau de Pacs i Barceló Combis, per la qual cosa es va perdre l'harmonia amb la qual va ser dissenyada per Guillem Forteza en els anys 30 del passat segle XX. "El pitjor és que temem que la solució que s'aporti ara per a l'empedrat sigui llevar-lo i posar-hi asfalt, fet que eliminaria la petjada de la plaça remodelada per Federico Climent", han conclòs.

stats