Les platges de Menorca han retrocedit gairebé cinc metres, segons un estudi de l'OBSAM
L’estudi s’ha realitzat després d’analitzar un total de 52 platges i cales
Les platges de Menorca han retrocedit una mitjana de 4,78 metres les sis darreres dècades, segons recull l’estudi duit a terme per l’Institut Menorquí d’Estudis Evolució històrica de la línia de costa de platges i cales de Menorca: 1956-2015. El document ha estat elaborat per l’Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM), a càrrec de David Carreras i Alejandro Almaraz, i els representants del grup de recerca Biogeomet, José Ángel Martín i Guillem Xavier Pons.
L’estudi s’ha realitzat després d’analitzar un total de 52 platges i cales mitjançant el sistema Net Shoreline Movement, que calcula la distància entre les línies costaneres dels darrers temporals. Una de les conclusions rellevants és que aquelles platges amb sistema dunar natural o que l’han pogut conservar són les que millor s’han mantingut, les que menys retrocés han tingut. La presència del sistema dunar, que representa el magatzem d’arena, és el factor que han trobat per explicar la supervivència dels arenals. La majoria de platges verges en tenen i la majoria d’urbanes no en tenen.
Les platges ubicades a Ciutadella són les que més han retrocedit, entre les quals destaca Cala Blanca, sa Caleta i Santandria. En canvi, les del Parc Natural de l’Albufera del Grau, a Maó, són les úniques que han avançat, a causa de la bona gestió i de la menor densitat de persones que han suportat. Per la seva banda, les platges del nord presenten un estat equilibrat malgrat les tramuntanades. Des de l’OBSAM posen com a exemple la gestió duita a terme en platges com es Grau o Son Parc, on amb la instal·lació de passarel·les, cordons dissuasius, s’ha aconseguit guanyar metres cap a la mar, volum d’arena en el sistema dunar i, sobretot, vegetació.
A més, l’estudi estableix dos períodes diferenciats. Així, del 1956 fins al 2000 hi ha més erosió que abans respecte de la línia de costa, i del 2000 fins al 2015, més equilibri. L’OBSAM subratlla la posada en marxa del servei de neteja de platges del Consell de Menorca i Demarcació de Costes comença a instal·lar una sèrie d’infraestructures que afavoreixen la recuperació de diversos sistemes dunars. Aquest és el cas de Son Bou, Son Saura i Son Parc.