9-N a les deu del matí: el ple de ruptura ja té data i hora

Es farà un debat conjunt de la proposta presentada per Junts pel Sí i la CUP i la que manté Catalunya Sí que es Pot

Representants de Junts pel Sí i la CUP al registre del Parlament / EFE
O. March / G. Pruna
06/11/2015
3 min

BarcelonaEl ple de ruptura ja té data i hora. Serà el proper dilluns, primer aniversari del 9-N, a les deu del matí. Així ho ha acordat aquest divendres la mesa del Parlament i la junta de portaveus, que s'han reunit després que la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, hagi tancat la ronda d'audiències amb els líders parlamentaris per fer una proposta de candidat a la presidència de la Generalitat, que serà Artur Mas. El debat de dilluns al matí es farà només unes hores abans del debat d'investidura, que començarà a les cinc de la tarda amb el discurs de Mas i que seguirà els dies següents amb les intervencions de la resta de grups i una votació final en què el president en funcions hauria de tenir majoria absoluta. En cas contrari, com es dóna per fet, hi haurà una segona votació dijous en què es requereix majoria simple.

En el ple de dilluns al matí es debatran conjuntament les propostes que han presentat Junts pel Sí i la CUPque aquest divendres han presentat un annex amb mesures socials que acompanyen el text– i Catalunya Sí que es Pot, segons ha explicat el vicepresident primer de la cambra, Lluís Corominas. Cada grup presentarà les seves propostes –en cas que se'n tinguin– i s'anirà posicionant sobre la votació, que previsiblement serà passat el migdia.

Un cop fixat l'ordre del dia del ple, els grups parlamentaris han sortit a valorar la decisió que tots dos debats se celebrin el mateix dia. Aquestes en són les principals reaccions:

Carlos Carrizosa

Portaveu de Ciutadans

Un cop confirmat el revés del Tribunal Constitucional al seu recurs d'empara, el portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha confirmat que els 25 diputats del partit taronja aniran al ple a "manifestar l'oposició al desafiament democràtic i a les institucions" de JxSí i la CUP. Carrizosa.ha justificat que, a diferència del PP, el seu grup no presenti cap esmena a la declaració de ruptura. "És evident que els grups proposants no estan disposats a acceptar cap tipus d'esmena", ha opinat. Com reclama el líder del PP, Xavier García Albiol, Ciutadans s'ha mostrat a favor que el debat no es faci amb votació secreta.

Eva Granados

Portaveu del PSC

La portaveu del PSC, Eva Granados, ha lamentat que finalment el ple voti la declaració de ruptura i cometi l'"error polític més gran des que Catalunya té institucions d'autogovern". La diputada socialista ha augurat que dilluns al matí JxSÍ i la CUP demostraran la seva "incapacitat" aprovant un text que serà recorregut pel TC "en qüestió d'hores", i que a la tarda el que es demostrarà serà "la impotència" de la candidatura unitària en no aconseguir que el seu candidat sigui investit president. La portaveu socialista ha demanat que la votació sigui pública i per crida, es a dir, que cada diputat sigui cridat nominalment a votar.

Enric Millo

Portaveu del PP

Enric Millo, portaveu del PP, ha fet una llarga i crítica contra el debat que se celebrarà dilluns. "Hem vist amb tristesa com el Parlament ha deixat de ser el Parlament de tots. S'ha convertit en un instrument partidista al servei d'un intent de sublevació secessionista dels qui volen trencar la convivència a Catalunya", ha defensat Millo, que ha considerat que una hipotètica "eufòria" de Junts pel Sí i la CUP per la previsible aprovació del text "s'acabarà abans de divendres", que és quan el govern espanyol ja haurà recorregut la proposta de resolució. El portaveu parlamentari del PP ha reclamat, com el PSC, que la votació es faci per crida nominal.

Pere Aragonès

Diputat de JxSí

Des de JxSí, el diputat Pere Aragonès ha celebrat que finalment el ple es pugui celebrar "amb normalitat i sense interferències" malgrat l'"intent més greu en democràcia d'intentar que no es pogués debatre al Parlament". El diputat independentista ha remarcat que la declaració d'inici del procés cap a la independència s'aprovarà tot just un any després que el 9-N els catalans votessin en una consulta a favor de separar-se d'Espanya. Sobre les peticions de l'oposició de que la votació no sigui secreta, Aragonès ha assegurat que no pateixin perquè l'"independentisme dóna la cara". "Si volen la llista per acusar-nos d'obeir el que ens va demanar el poble a les urnes, la tindran". Per part de JxSí, serà Raül Romeva qui intervindrà durant el debat.

stats