Podem vol que el propietari assumeixi les despeses de gestió per llogar un habitatge
La formació morada ha registrat una Proposició de Llei perquè els pagaments dels honoraris de les immobiliàries passin a ser càrrec de l'arrendador
PalmaPodem ha posat l'habitatge en el seu punt de mira com a element central de la seva campanya electoral. Aquest dilluns la vicepresidenta primera del Parlament, Gloria Santiago, ha anunciat el registre d'una Proposició de Llei (PL) perquè els propietaris que lloguin un habitatge assumeixin les despeses de gestió de les immobiliàres, com el pagament dels honoraris, a més de la formalització del contracte.
La iniciativa impulsada per la formació morada cerca modificar així la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU) estatal, concretament l'article 20. "La proposta neix de la detecció d'agències que s'aprofiten de la situació per augmentar els preus dels honoraris i les despeses de gestió", ha criticat Santiago. "És un abús, i s'ha de regular", ha afegit.
D'aquesta manera, Podem creu que la mesura podria abaixar el preu de l'habitatge i del lloguer, "suavitzar la càrrega econòmica" dels llogaters i "posar límit als abusos de les immobiliàries". "Que els propietaris eligeixin les agències amb els preus més moderats", ha argumentat la diputada. Segons Santiago, "la majoria dels joves no tenen els 3.000 o 4.000 euros inicials per viure de lloguer".
En les darreres setmanes la formació liderada a les Illes per Antònia Jover ha presentat diverses mesures per donar solució a la problemàtica de l'habitatge. El passat 16 de gener va presentar una PL per rebaixar de deu a cinc els immobles per ser considerat gran tenidor, una iniciativa que obligaria modificar la normativa autonòmica aprovada el 2019.
A més, la setmana passada van donar continuïtat a la proposta llançada a Madrid pel vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, d'una "excepció balear" que permeti limitar la compra d'habitatges als no residents. A partir d'una col·laboració amb l'Observatori DESC, Podem va explicar que hi hauria una sortida jurídica que doni cabuda a aquesta "excepció balear" –impulsada pel govern espanyol–, sense entrar en conflicte amb el dret de la Unió Europea (UE) ni amb el dret a la propietat recollit a la Constitució.