Polèmica per la tria que ha fet la Moncloa dels mitjans amb accés a la Casa Blanca
Excepte 'La Vanguardia', no ha admès cap altre mitjà català. Tampoc hi han entrat ni 'El Mundo', ni 'La Razón', ni la SER
BarcelonaLa tria que ha fet la Moncloa dels mitjans de comunicació amb accés a la roda de premsa conjunta de Barack Obama i Mariano Rajoy ha generat polèmica especialment a Catalunya. En una decisió que els mitjans que han quedat fora han considerat poc transparent, 'La Vanguardia' ha sigut l'únic mitjà de comunicació de Catalunya que ha estat autoritzat a accedir a la roda de premsa. També han quedat fora mitjans espanyols com 'El Mundo', 'Expansión' i 'La Razón', la SER i Tele 5, entre altres.
No és un element menor, tenint en compte que, al capdavall, la compareixença de Rajoy amb Obama és el principal acte públic de la visita de Rajoy a la Casa Blanca. La Moncloa ha argumentat que la tria s'ha fet en funció de la freqüència de cobertura que han fet els mitjans dels viatges de Rajoy. Periodistes com el corresponsal de Vocento-Colpisa ('Abc') Antonio Montilla han desmentit aquesta versió.
Milers de quilòmetres en va
Els mitjans vetats han criticat que la Moncloa no informés abans de sortir cap als EUA de quins serien els mitjans sense accés al plat fort del viatge a Washington perquè poguessin decidir si valia la pena viatjar milers de quilòmetres per no poder entrar a la sala de conferències. Els corresponsals de mitjans vetats han relatat a les xarxes socials el malestar generat per la tria de la Moncloa. És el cas del delegat de RAC1 a Madrid, Jordi Armenteras, que ha criticat des del seu compte a Twitter el "sorteig sense cap transparència" que ha fet l'equip de la Moncloa. Gustau Alegret, corresponsal de RAC1 a Washington, ha relatat al seu Twitter els comentaris irritats d'una funcionària de la Moncloa per les protestes dels periodistes. A diferència d'Armenteras, Alegret sí que ha sigut autoritzat per la Casa Blanca a accedir-hi.
Igualment, el corresponsal a Washington d''El Mundo', Eduardo Suárez, ha carregat també des del seu Twitter contra una decisió "de rècord", tenint en compte que ha deixat fora la ràdio amb més audiència, el diari econòmic amb més lectors i el diari amb més audiència a internet a Espanya. També s'ha queixat del tracte rebut María Ramírez, corresponsal també d''El Mundo' a Nova York, i la cap de política de la SER, Sónia Sánchez, que també s'havia desplaçat expressament amb la comitiva espanyola.