Operació policial

Operatiu anticorrupció a Sitges: 11 detinguts, inclosa l'alcaldessa

La Policia Nacional l'ha arrestat per un cas sobre l'adjudicació de subvencions i contractes menors

Instant en el que s'emporten detinguda l'alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell.

BarcelonaA primera hora del matí una munió de cotxes de la Policia Nacional han sortit de la comissaria de la Verneda, a Barcelona, i s'han desplaçat fins a Sitges. Aquest dimecres era el dia D d'una investigació que fa un any i dos mesos que s'allarga, i que se centra en presumptes irregularitats a l'ajuntament d'aquesta ciutat del Garraf. El jutjat d'instrucció número 8 de Vilanova i la Geltrú té sota la lupa tretze persones pels suposats delictes de prevaricació, malversació i falsedat documental. Els agents han registrat diversos departaments del consistori i han deixat per al final l'Ajuntament, on han pujat fins al despatx de l'alcaldessa, Aurora Carbonell (ERC), i l'han detingut.

El balanç ha sigut d'onze arrestats: Carbonell, el regidor d'ERC Jaume Monasterio, l'exregidor de Sitges GI Guillem Escolà, quatre treballadors de l'Ajuntament, entre ells el secretari i tres tècnics, i quatre membres de la presumpta entitat beneficiària, la Taula del Tercer Sector Sitges-Garraf, una associació que es dedica als serveis socials. La policia va optar per detenir els presumptes implicats tot i que el jutge s'havia limitat a ordenar les entrades i els escorcolls.

Segons fonts consultades per l'ARA, l'epicentre és un seguit de contractes menors i subvencions que l'Ajuntament va atorgar a l'entitat entre el 2017 i el 2022. La causa afecta els mandats de l'alcalde de CiU Miquel Forns (2011-2019) i de l'alcaldessa d'ERC Aurora Carbonell (2019-2022), tot i que els republicans ja estaven al govern municipal durant l'últim mandat de Forn (2015-2019). L'exalcalde, segons fonts municipals, en cap moment ha sigut detingut.

Les onze persones que sí que han arrestat, entre les quals Carbonell, han quedat en llibertat amb càrrecs després de declarar a la comissaria. Aquest no era un tema nou a l'Ajuntament. Primer perquè el mateix consistori ha admès en un comunicat que en el seu dia va detectar "irregularitats", però ha atribuït les culpes a les entitats que rebien les subvencions. I, segon, perquè haurien sigut funcionaris mateix els que ho haurien portat a la policia. De moment, Esquerra està analitzant la situació i no ha pres cap mesura disciplinària.

Platges i lavabos

La Taula del Tercer Sector Sitges-Garraf és una entitat creada el 2014 per Joan Carles Nicolás, un empresari de Sitges, que també ha estat detingut. El mateix any l'associació va signar el seu primer conveni amb l'Ajuntament: Forns va firmar amb Nicolás una dotació de 62.000 euros. Des de llavors, l'entitat ha continuat gaudint de subvencions anuals. Fins al 2020, per exemple, va rebre uns 45.000 euros a l'any. La Taula va deixar de funcionar l'any passat i Nicolás hauria creat la cooperativa que també està a la causa.

Segons fonts consultades, aquesta subvenció anual està en el punt de mira, així com diversos contractes menors. D'una banda, hi ha el presumpte fraccionament de contractes. Per exemple, s'investiga la neteja de les platges, una feina adjudicada a l'entitat. També el manteniment d'alguns lavabos públics. En aquests casos, la policia considera que calia licitar el servei i no gestionar-lo amb contractes menors. Alhora, s'està mirant si alguns d'aquests contractes van servir per sufragar despeses que ja cobria la subvenció. És a dir, s'investiga si hi va haver pagaments duplicats. En aquest sentit, bona part dels tècnics detinguts, així com l'exregidor, gestionaven l'àmbit de les platges, una de les carpetes que tenia l'alcaldessa Carbonell quan era tinenta d'alcaldia (2015-2019).

L'alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, dissabte passat assumint de nou la vara.
Dependències de l'Ajuntament escorcollades per la Policia Nacional aquest dimecres.

Carbonell va revalidar la vara d'alcaldessa dissabte passat amb un pacte a quatre bandes que va desbancar la força més votada, Junts. Va bastir un acord amb Sitges Grup Independent, Verds-ECP i FETS, i va rebre el suport extern de Guanyem. En pocs dies s'havia de repartir el nou cartipàs municipal, però l'operatiu policial ho ha trastocat tot. La policia ha fet diversos escorcolls en departaments de l'Ajuntament i en domicilis relacionats amb l'entitat per documentació i material informàtic. Ha començat a primera hora i ha acabat al migdia.

L'operació ha motivat un comunicat de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya per dir que no té "cap relació" amb la investigada. La de Sitges, de fet, és una entitat que ja va néixer de manera, si més no, sorprenent. Persones que l'han tractat expliquen que el seu fundador no era cap expert en el sector social i això va sobtar a veïns de Sitges que coneixen la seva trajectòria. En els darrers anys, segons fonts municipals, no era estrany veure Nicolás a l'Ajuntament, on solia demanar anar al despatx del gerent o al d'alguna regidora perquè deia que no havia cobrat unes factures. A més, la seva dona també s'hi presentava de vegades.

La resposta

En un comunicat, l'Ajuntament nega que hagi comès cap fet delictiu, però admet que en el seu dia també va detectar que alguna cosa no anava bé. Afirma que els fets objecte de la investigació ja havien estat "analitzats internament" i es va decidir "aturar les subvencions" a aquestes entitats i també demanar el retorn d'alguns imports –no s'especifiquen quins ni la quantitat–. En definitiva, assegura que disposa d'informes que descarten "responsabilitats administratives i encara menys penals".

Pel que fa a ERC, s'ha remès a les paraules del consistori per defensar l'actuació de la seva alcaldessa i regidors. Tot i això, ha assegurat que està recopilant tota la informació per posar-la en mans de les instàncies ètiques del partit. Per ara no pren cap mesura contra els detinguts –de fet, són els advocats habituals d'ERC els que els defensen– i ha tornat a subratllar els seus "92 anys d'història" amb una "trajectòria impol·luta".

stats