Llengua
Política10/07/2023

La política lingüística i la normalització del català desapareixen del Govern de Prohens

S'elimina la direcció general d'aquest àmbit i en el decret que regula les competències no hi ha cap referència a la promoció de la llengua catalana

PalmaLa política lingüística desapareix de l'organigrama del nou Govern de Marga Prohens. Així es pot veure en el decret de competències i estructura orgànica bàsica de les deu conselleries, publicat en el Butlletí Oficial de les Balears aquest mateix dilluns. La política lingüística va estar present en l'anterior legislatura a través d'una secretaria autonòmica (Agustina Vilaret primer, i Miquel Àngel Sureda, després) i d'una direcció general (Beatriu Defior).

A banda de suprimir-se la direcció general, tampoc no es fa referència a la normalització del català ni a la promoció i defensa dels drets lingüístics. Per posar-ho en context, en la Direcció General de Cultura del govern de José Ramón Bauzá sí que es feia referència a aquests dos elements, mentre que en el cas de Prohens no s'emmarca a cap banda. "Presidenta, rectificau. Sereu el primer Govern que no assumeixi les funcions de normalitzar i promoure el català?", ha retret el coordinador i portaveu parlamentari de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, a través de les xarxes socials.

Cargando
No hay anuncios

L'eliminació de Política Lingüística no ha estat l'única sorpresa del nou Executiu balear. No hi haurà conselleries d'Igualtat –estarà dins Serveis Socials i Famílies amb una direcció general–, Memòria Democràtica –no hi ha cap referència en tot l'organigrama i, de fet, l'acord PP-Vox aposta per derogar la llei autonòmica del 2018– ni Medi Ambient, que es dilueix entre tres àrees de distintes carteres: Territori, Medi Natural i la Conselleria de la Mar.

Cargando
No hay anuncios

Cal recordar que la qüestió de la llengua va ser el gran focus de conflicte en les negociacions entre els populars i el partit d'extrema dreta per acordar la investidura de Prohens. Finalment, per una banda, s'implantarà la lliure elecció de llengua a les escoles a tots els nivells educatius a final de legislatura, tot i que el PP ho volia fer només en la primera etapa. A més, s'elimina l'Oficina de Drets Lingüístics, que passarà a ser l'Oficina de Garantia de Llibertat Lingüística. Entre altres mesures, s'eliminarà el requisit lingüístic per accedir a la sanitat i a tota la funció pública, tot i que al mateix temps –encara no han explicat de quina manera– asseguraran que qualsevol ciutadà pugui dirigir-se i ser atès a l'Administració pública en qualsevol de les dues llengües cooficials.