Moncloa

Sánchez recorda al jutge Peinado que pot declarar per escrit pel cas de Begoña Gómez

En una carta, el president espanyol també assegura que va saber que el cridaven a declarar a través dels mitjans de comunicació

ARA

BarcelonaEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha enviat una carta al jutge Juan Carlos Peinado en què es mostra disposat a declarar per escrit en el cas de la seva dona, Begoña Gómez, investigada per tràfic d'influències. Segons l'escrit, avançat per l'agència Efe i a què ha tingut accés l'ARA, Sánchez ha assegurat que la seva voluntat, "com no podria ser d'una altra manera", és la de "col·laborar" amb la justícia. D'aquesta manera, el president del govern espanyol s'ha mostrat obert a declarar pel cas, tot i que ha sol·licitat fer-ho per escrit: "És notori que la meva compareixença resulta inescindible de la condició de president".

Pedro Sánchez assegura que "no té cap dubte" que el jutge Peinado respectarà la decisió de declarar per escrit per "respecte a la institució del president del govern". Cal recordar que, segons l'article 412.2 de la Llei d'Enjudiciament Criminal, el president, igual que la resta de membres de l'executiu, "estan exempts de contribuir a la crida d'un jutge, però no de declarar, i poden informar per escrit sobre els fets". Per altra banda, Sánchez ha assenyalat que va assabentar-se que hauria de declarar pel cas "a través dels mitjans de comunicació".

Cargando
No hay anuncios

La carta arriba després que, aquest dilluns, el magistrat titular del jutjat número 41 de Madrid convoqués el president del govern espanyol a declarar el 30 de juliol. Aquest mateix dimarts, la mateixa fiscalia i la defensa de Begoña Gómez van recórrer la citació. L'advocat de Gómez, Antonio Camacho, sosté que la fonamentació de Peinado per optar per aquesta citació és "inexistent des d'un punt de vista estrictament jurídic".

Cargando
No hay anuncios

La Fiscalia, per la seva banda, va recordar que, quan els parents d'un investigat són citats com a testimoni, no tenen l'obligació de declarar contra el seu familiar. D'aquesta manera, segons el ministeri públic, citar Sánchez no és "útil". El fiscal José Manuel San Baldomero també reivindica que Sánchez, igual que la seva parella, "no ha de veure's abocat a un tractament processal diferent ni més onerós que la resta de ciutadans".

Què s'investiga?

Si bé en un inici la denúncia es basava en diferents retalls de premsa recollits per l'entitat ultra Manos Limpias, el jutge Peinado ha centrat totes les seves actuacions en un fet concret: unes cartes de recomanació que Begoña Gómez hauria firmat com a directora d'un màster de la Universitat Complutense de Madrid a favor de l'empresari Juan Carlos Berrabés, que també formava part del màster. Les cartes de la dona de Sánchez recomanaven Berrabés per a diferents concursos públics. Fos per aquest motiu o per un altre, l'empresari va acabar obtenint 12 milions d'euros de fons europeus gràcies a aquestes adjudicacions de l'empresa pública Red.es.

Cargando
No hay anuncios

Tot i això, dos informes de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil asseguren que els procediments van funcionar amb "normalitat i segons els principis que regeixen la contractació pública".

Però un punt delicat, i que és on apareix la vinculació més directa amb Pedro Sánchez, va arribar durant la declaració de Barrabés davant el jutge. L'empresari va assegurar que va reunir-se en diferents ocasions amb Begoña Gómez a la Moncloa i que en fins a dues ocasions el mateix Sánchez va participar en la reunió. Segons la defensa de Gómez, en una d'aquestes ocasions, el president només va entrar a saludar, mentre que l'altra va ser en el marc d'una trobada amb empresaris del sector de la innovació.

Cargando
No hay anuncios