El PP anuncia que presentarà una llei turística alternativa en aquesta legislatura
L'oposició centra les seves esmenes en la moratòria de places i el règim sancionador
PalmaAquest dilluns és el darrer dia que tenen els partits per presentar les seves esmenes al decret llei turístic que s'està tramitant com a projecte de llei en el Parlament. El principal partit de l'oposició ha confirmat que presentarà "prop de 20 esmenes, que són poques, però té una explicació clara". El portaveu del PP, Antoni Costa, ha anunciat que el partit redactarà en aquesta legislatura una proposició de llei (PL) alternativa a la normativa turística proposada pel Pacte i convalidada per la Cambra. "El PP presentarà l'alternativa, però no en forma d'esmenes, sinó amb una PL perquè els ciutadans sàpiguen què farà el partit si té la confiança dels ciutadans la pròxima legislatura", ha afirmat Costa.
Així mateix, les modificacions del text actual que suggereix el PP s'inclinen, per una banda, per suprimir la moratòria de places. "És inacceptable que es posi damunt la taula una moratòria quan ja hi havia límits", ha sostingut, referint-se als límits dels Plans Territorials Insulars (PTI) i els Plans d'Intervenció d'Àmbits Turístics (PIAT) que havien marcat els consells insulars. "Apostam pel creixement sostenible, però no pel decreixement", ha remarcat.
Ciutadans, que ha presentat més de 30 esmenes, i El Pi també s'han centrat en la moratòria de places turístiques. "Exigim via esmena la supressió de la moratòria, el límit ja està establert pels consells insulars, i volem eliminar la condició de la modernització a disminuir el 5% de les places", ha exposat la líder del partit, Patricia Guasp. "Perjudica els de sempre, els petits i mitjans hotels", ha continuat. A més, ha llançat una crítica a l'estratègia del PP i al canvi d'actitud del partit, que en un principi veia "amb bons ulls" gran part del contingut de la llei i després digué que la derogarien si arriben a governar. "No ens hem mogut, hem seguit la mateixa línia d'oposició responsable, i amb esmenes realistes al decret. Podríem fer el que fan altres, d'alternatives realistes, però Ciutadans vol millorar el decret", ha afirmat.
Per la seva banda, El Pi, amb 50 esmenes presentades, sosté que la moratòria hauria d'afectar les borses turístiques, i recalca la seva proposta d'apostar per un intercanvi de places entre particulars. "No suposa mai un increment de places de les reals existents", ha argumentat el portaveu parlamentari, Josep Melià. "No es cronificaria la situació a les Balears, que afecta especialment el lloguer turístic, el que té més rotació i on hi ha més canvis. Que s'hagin de perdre aquestes places l'afecta molt més negativament", ha afegit.
Mentre Ciutadans reclama l'eliminació de la reducció del 5% de les places com a condició de la modernització, El Pi ho matisa, amb esmenes que van dirigides al fet que els establiments no es tractin amb igualtat, i que la pèrdua de places per la modernització sigui en funció de la quantitat de places total. "La rendibilitat en establiments de 50 places és molt menor que en els de 1.000 places, pot hipotecar la viabilitat com a negoci", ha subratllat Melià.
Règim sancionador
El PP i Ciutadans han carregat contra el règim sancionador que proposa el decret llei turístic. El principal partit de l'oposició ha deixat entreveure que vol suprimir-lo. "Fora règims sancionadors, ja està bé de criminalitzar", ha afirmat Costa. Ciutadans, en canvi, aposta per reduir les sancions. "Són desequilibrades i arbitràries", ha criticat Guasp. A més, el PP ha presentat esmenes "per transformar imposicions amb incentius, aprofitant els fons europeus". En aquest sentit, suggereix un canvi de criteri amb els llits elevables, que el decret obliga a instal·lar. "Volem que sigui amb una política d'incentius, no obligar que tots ho siguin", ha remarcat el portaveu popular.