Governabilitat a l'Estat

La Fiscalia dona poques possibilitats d'èxit a la querella contra el PSOE per finançament il·legal

El PP s'agafa a una notícia de premsa basada en un testimoni anònim que no aporta proves

MadridEl PP eleva la querella contra el PSOE a un presumpte delicte de finançament il·legal per estendre més la sospita sobre Pedro Sánchez. Ara bé, quines possibilitats d'èxit té una denúncia que es basa en una notícia publicada al mitjà digital The Objectiveamb el testimoni anònim d'un suposat empresari que afirmava haver entregat "bosses de diners" a la seu del PSOE per valor de fins a 90.000 euros? D'entrada, i a l'espera que el jutge en doni trasllat a les parts, la Fiscalia hi veu poques possibilitats.

Cargando
No hay anuncios

"No hi ha ni un sol detall. No diu ni a qui entrega els diners. Exigim un mínim de rigor en la política, però també en el que es publica", ha subratllat la portaveu del PSOE, Esther Peña, en roda de premsa. El PP ha presentat la querella davant el jutjat central d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, perquè és qui ha obert una investigació sobre un presumpte frau en el sector dels hidrocarburs contra l'empresari Víctor de Aldama –en presó preventiva per aquesta qüestió–, alhora un dels presumptes capitostos del cas Koldo. La formació d'Alberto Núñez Feijóo s'ha adreçat al jutge Santiago Pedraz perquè aquesta suposada entrega de diners a la seu del PSOE estaria vinculada amb aquesta nova trama que es va conèixer la setmana passada.

Fonts del ministeri públic consultades per l'ARA subratllen els criteris que poden conduir a una inadmissió a limine [de pla, o de bon començament] de la querella: que el jutjat on s'ha presentat no sigui competent, que no es percebi cap fet delictiu o que no hi hagi indicis suficients. El PP posa sobre la taula possibles delictes de tràfic d'influències, suborn i finançament il·legal, però cap d'aquests delictes és competència de l'Audiència Nacional. El jutge Pedraz només podria assumir aquesta peça separada si hi veiés connexió amb la trama dels hidrocarburs, que sí que investiga delictes que li corresponen a aquest tribunal com és el de frau i estafa. En segon lloc, fonts de la Fiscalia Anticorrupció destaquen que calen "dades rellevants i que es puguin constatar" per iniciar una investigació. "No sé si dona per molt", admeten les mateixes fonts, sobretot per l'absència de "base probatòria indiciària". "Com es comprova [l'entrega de bosses de diners] si ningú se'n responsabilitza i no es pot comprovar de cap manera?", es pregunten.

Cargando
No hay anuncios

Màquina del fang?

Els socialistes es defensen dient que aquesta praxi encaixa amb el que Pedro Sánchez va anomenar la "màquina del fang". Un diari alineat amb tesis d'extrema dreta publica una notícia incriminadora i el PP la utilitza per anar als tribunals. Ara faltaria que un jutge hi veiés fonament per obrir una causa judicial. A Anticorrupció puntualitzen que no perquè hi hagi un testimoni anònim i es basi en una informació periodística, la querella ha de tenir menys possibilitats de prosperar. "Però ha de tenir alguna cosa...", insisteixen. De moment, el PP ha volgut provar-ho. "Nosaltres no creiem que vostès pertanyin a la fachosfera. Fan una tasca de control i investigació del poder polític. Els grans casos de corrupció bàsicament s'han desvelat per la investigació periodística", ha argumentat el portaveu conservador, Borja Sémper, dirigint-se als periodistes a les portes de l'Audiència Nacional.

Cargando
No hay anuncios

El PP busca equiparar els dos casos. Si bé en la Gürtel es va acreditar una pràctica estructural a diverses escales de l'administració i del Partit Popular, de moment al PSOE s'està investigant una trama que esquitxaria individualment l'exministre de Transports José Luis Ábalos. Per ara l'UCO no ha vinculat les comissions per les mascaretes, el rescat d'Air Europa, la visita de la vicepresidenta veneçolana Delcy Rodríguez a Espanya ni la trama en el sector dels hidrocarburs a cap sospita de finançament irregular del PSOE. "Tot s'acabarà sabent. El que avui són sospites s'acabaran convertint en evidències. I el que avui són evidències s'acabaran convertint en informació acreditada i contrastada pels tribunals", ha assegurat Sémper, que ha afegit: "És una barbaritat el que estem coneixent, un escàndol de dimensions encara desconegudes".