Governabilitat a l'Estat

El PP basa la querella per finançament il·legal contra el PSOE en un testimoni anònim

El mitjà 'The Objective' va publicar que un empresari havia entregat "bosses de diners" a Ferraz

El portaveu del PP, Borja Sémper, a les portes de l'Audiència Nacional
14/10/2024
2 min

MadridEl PP eleva la querella contra el PSOE a un presumpte delicte de finançament il·legal, malgrat que l'informe de la Guàrdia Civil entregat la setmana passada a la causa sobre el cas Koldo no aporta cap indici sobre això. Quines possibilitats d'èxit té aquest punt de la denúncia, que es basa en una notícia publicada al mitjà digital The Objective amb el testimoni anònim d'un suposat empresari que afirmava haver entregat "bosses de diners" a la seu del PSOE per valor de fins a 90.000 euros?

"No hi ha ni un sol detall. No diu ni a qui entrega els diners. Exigim un mínim de rigor en la política, però també en el que es publica", ha subratllat la portaveu del PSOE, Esther Peña, en roda de premsa. Els socialistes es defensen dient que aquesta praxi encaixa amb el que Pedro Sánchez va anomenar la "màquina del fang". Un diari alineat amb tesis d'extrema dreta publica una notícia incriminadora i el PP la utilitza per anar als tribunals. Ara faltaria que un jutge hi veiés fonament per obrir una causa judicial. L'encarregat d'estudiar-ho serà el titular del jutjat d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, Santiago Pedraz, perquè és qui ha obert una investigació sobre frau en el sector dels hidrocarburs a Víctor de Aldama, presumptament un dels principals capitostos del cas Koldo, i que es troba en presó preventiva per aquesta qüestió.

"Nosaltres no creiem que vostès pertanyin a la fachosfera. Fan una tasca de control i investigació del poder polític. Els grans casos de corrupció bàsicament s'han desvelat per la investigació periodística", ha argumentat el portaveu conservador, Borja Sémper, dirigint-se als periodistes a les portes de l'Audiència Nacional. De fet, el cas Villarejo va començar amb la iniciativa legal d'una persona que va voler mantenir l'anonimat i el cas Gürtel es va iniciar perquè un exregidor del PP a Majadahonda va entregar hores i hores de gravacions als jutjats que evidenciaven la trama corrupta.

El PP busca equiparar els dos casos. Si bé en la Gürtel es va acreditar una pràctica estructural a diverses escales de l'administració i del Partit Popular; de moment al PSOE s'està investigant una trama que esquitxaria individualment l'exministre de Transports José Luis Ábalos. Per ara l'UCO no ha vinculat les comissions per les mascaretes, el rescat d'Air Europa i la visita de la vicepresidenta veneçolana Delcy Rodríguez a Espanya a cap sospita de finançament irregular del PSOE. "Tot s'acabarà sabent. El que avui són sospites s'acabaran convertint en evidències. I el que avui són evidències s'acabarà convertint en informació acreditada i contrastada pels tribunals", ha assegurat Sémper, que ha afegit: "És una barbaritat el que estem coneixent, un escàndol de dimensions encara desconegudes".

stats