Prevaricació urbanística
Política07/10/2023

L'expedient d'Anticorrupció a Campos es va obrir el 2022 per haver permès grans comerços en sòl no apte

El PP critica l'Oficina Anticorrupció i assegura que treballa al servei dels interessos del PSOE

ARA Balears
i ARA Balears

PalmaFins a quatre requeriments ha fet l'Oficina Anticorrupció de les Illes Balears a l'Ajuntament de Campos sobre l'autorització de diferents establiments comercials que operen al municipi sense que el sòl on s'ubiquen tingui la condició de comercial. Així ho va avançar l'ARA Balears el mes de maig passat, quan l'organisme dependent del Parlament estava en plena investigació d'un expedient que s'havia obert l'any 2022, arran de la denúncia d’un particular, per esbrinar si hi ha alguna classe d’il·legalitat o irregularitat en l’atorgament de llicències d’obra per a establiments comercials en una zona recreativa per part de l’Ajuntament de Campos.

Cargando
No hay anuncios

Aquest dissabte, el Diario de Mallorca ha publicat que el director d'Emergències i Interior del Govern i regidor d'Urbanisme de Campos, Sebastià Sureda, és investigat per presumpta prevaricació urbanística precisament per aquests fets. La notícia ha provocat la reacció immediata del PP, que ha censurat que l'Oficina faci de "màquina del fang al servei dels interessos del PSOE".

La portaveu adjunta del PP al Parlament, Marga Durán, ha denunciat l'actuació del director de l'Oficina Anticorrupció, Tòfol Milán, que, segons censura, "ha filtrat expedients a la premsa abans que a les parts" i en els quals "s'obvien els informes tècnics i jurídics aportats, amb l'únic objectiu de difamar membres del Partit Popular". "El senyor Tòfol Milán aprofita al màxim prestant els seus darrers serveis al PSOE, al capdavant d'una Oficina Anticorrupció pensada i ideada com a màquina del fang al servei dels interessos del PSOE", ha lamentat.

Cargando
No hay anuncios

"El descrèdit de l'Oficina Anticorrupció és absolut i és evident que la darrera denúncia filtrada a la premsa no és més que una reacció a les conclusions del Parlament sobre la duplicitat que representa aquest organisme davant labors que ja escometen la Sindicatura de Comptes, Intervenció General o la Fiscalia", ha dit la popular, que recorda que el cost de l'Oficina és d'1,5 milions a l'any i que el seu director té un sou de 95.000 euros anuals. Segons diu Durán, Milán obvia els informes tècnics i jurídics aportats per l'Ajuntament de Campos, sobre una actuació que fins i tot va rebre en ple "el vot favorable de la coalició Endavant, de la qual forma part el PSOE".

Les investigacions de l'Oficina afecten també un policia i diversos funcionaris més de la corporació municipal.

Cargando
No hay anuncios

L'Ajuntament de Campos diu que ha posat en marxa tots els mecanismes legals per "regularitzar" la situació

Per la seva banda, l'Ajuntament de Campos ha explicat, també aquest dissabte, que totes les decisions preses pel consistori gaudeixen de "l'aval dels informes tècnics i el vot favorable i unànime de tots els grups polítics presents al ple". En un comunicat, el consistori assegura que des que va conèixer la denúncia del novembre del 2020 —de la qual no es varen derivar investigacions fins al 5 de setembre del 2023, per una qüestió estrictament administrativa—, ha posat en marxa "tots els mecanismes legals pertinents per regularitzar una situació que afecta diversos centenars de famílies del municipi".

Cargando
No hay anuncios

L'Ajuntament de Campos va intentar aturar el cop

L’equip de govern municipal va considerar que, davant de la magnitud de la qüestió que s'estava investigant i el fet que realment establiments comercials estiguessin operant en sòl no apte, era important passar pel ple una votació en la qual es posàs per escrit el que s’ha anat fent sense que les normes subsidiàries del poble –són del 1991– establissin res més enllà de la qualificació d’usos recreatius. Així les coses, el ple va aprovar un acord amb el vot dels regidors del PP, El Pi, Endavant (PSOE i Esquerra Unida), un regidor no adscrit –trànsfuga de MÉS– i l’única abstenció –la de la regidora de MÉS, Anabel Riveras, que considera “compatible i, per tant, admès, l’ús comercial a la zona referida”. Rivera també reconeix que es tracta d’un criteri “interpretatiu”.

Cargando
No hay anuncios

L'ARA Balears va parlar aleshores amb Anabel Riveras, l’única regidora que no va votar a favor de la interpretació particular de la normativa urbanística del municipi, i va assegurar que la seva formació entén la gravetat del tema i la importància de solucionar aquesta situació amb seguretat jurídica i protegint els interessos dels campaners, però va criticar la fórmula: “Trenta-dos anys amb les mateixes normes i fins ara no ens veim obligats a aclarir un tema tan important com aquest. La qüestió és que ho feim perquè l’Oficina Anticorrupció ens hi ha obligat d’alguna manera. Si no fos així, probablement continuaríem igual”, va etzibar durant el ple en el qual es va intentar donar carta de legalitat a l'activitat comercial en sòl no apte. “A més a més, cal recordar que existeixen mecanismes com els planejaments urbans municipals, el procediment d’aprovació dels quals és completament garantista per a la ciutadania, ja que se sotmeten a l’opinió pública abans de ser aprovats. No és aquest, el cas”, va lamentar Riveras.