Palma“Ni el vent ni la marea ens acompanyen sempre. No sempre pot ser clar el rumb que seguim per un mar fosc i procel·lós. Però hem hissat les veles... i l’horitzó, si bé cobert de núvols, està també ple d’esperances”, amb aquesta cita de John Kennedy obria José Ramón Bauzá el programa electoral del PP el 2015 que, més que presentar propostes, en bona part se centrava a explicar les fites aconseguides pel seu Govern. D’aquelles 69 pàgines amb 607 mesures s’ha passat aquest any a les 366 mesures en 41 pàgines del programa de Biel Company per al 26-M. El de Company és un document amb propostes més concretes que, tot i la radicalització del PP durant la campanya estatal del 28-A, parla del “centre reformista”. A més, a diferència del programa de Bauzá, al de Company s’hi multipliquen les referències a la sostenibilitat i incideix en polítiques socials, sobretot en l’habitatge.
Tot i que el PP balear pretén escenificar un retorn cap al centre regionalista, el primer apartat del programa del 26-M, amb els “principis” del partit, comença amb la defensa de la “unitat d’Espanya” i de la “Constitució i l’estat de les autonomies”. A més, si bé al programa de Bauzá la paraula ‘llengua’ hi sortia 26 vegades -cal recordar l’obsessió en contra del català de l’expresident- al de Company, que té 28 pàgines menys, encara hi surt 21 vegades.
En la defensa del català no es poden apreciar grans diferències entre els dos programes. El de Bauzá indica clarament que “no creim en la immersió en català”, mentre que el de Company es mostra partidari de la “igualtat” entre els castellà i el català, “el 50% de les matèries no lingüístiques en una llengua i l’altre 50%, en l’altra”. Els dos programes es declaren a favor de la lliure elecció de centre, tot i que el de 2019 entra en algunes mesures concretes, com la gratuïtat del cicle de 0 a 3 anys i dels llibres de text i el transport escolar.
El programa de Company també propugna un retorn a la legislatura de Bauzá quan estableix que “en l’accés a l’Administració, excepte en àmbits concrets, el català no serà un requisit”. Per això assegura que “derogarem l’actual decret de català”.
Al programa del 26-M hi destaca l’aposta per l’habitatge. El PP ha promès impulsar la xifra de 8.000 pisos socials. Si al programa de Bauzá, que era més llarg, la paraula habitatge tan sols hi sortia 17 vegades, al de Company hi surt 32 pics. Tots dos documents defensen mesures per als joves i Company parla d’un programa de “compra fàcil”, que assegura que permetrà als joves adquirir un pis amb una hipoteca mensual d’entre 450 i 500 euros. Per afrontar el problema de l’habitatge, Company també proposa reduir l’impost de transmissions patrimonials, que grava les compres d’habitatges en un 8%. El programa de Bauzá tenia un apartat amb el títol ‘L’habitatge, un dret’, però només amb una mesura: “Continuarem fomentant les ajudes al lloguer d’habitatges”. Al document del 2015 la paraula lloguer hi sortia 6 vegades i a l’actual programa hi surt 11 pics, però en 5 d’aquestes referències en realitat es parla del lloguer turístic o de protegir els propietaris de pisos en lloguer.
En sanitat, la proposta estrella de 2015 era la reforma de Son Dureta i la millora dels centres hospitalaris. El programa d’enguany fa una proposta similar, però quantifica l’oferta de noves places sanitàries en 900. Altres mesures concretes són la baixada del 50% del preu del transport públic o els 100 milions d’euros anuals per al tractament d’aigües. Lògicament, l’ecotaxa no existia en el programa del 2015, però es converteix enguany en un tema central, ja que el PP ha promès rebaixar-la. Les referències al REB també eren escasses el 2015, mentre que enguany ocupa un apartat del programa.
Més lloguer turístic a Mallorca i més neteja i seguretat a Palma
El programa al Consell de Mallorca del 2019 incideix en l’aposta pel turisme, donant llum verda al lloguer turístic i millorant la promoció, i en la mobilitat, que inclou el desdoblament de la carretera Llucmajor-Campos, que ja tenia un lloc en el programa del 2015. Aquest programa se centrava també en la modernització de la institució i en destacava els principis d’exemplaritat, mallorquinitat, bona gestió, transparència, preocupació social i municipalisme.
Pel que fa a Palma, la proposta d’Isern se centra en la millora de la seguretat i la neteja, com també en la reactivació econòmica de la ciutat.