Cas Koldo
Política 05/06/2024

El PP conclou que Koldo va aprofitar la "seva posició" perquè el Govern fes el contracte de les mascaretes

Aquest dimecres ha finalitzat la comissió d'investigació al Parlament

ARA Balears
3 min
El portaveu del PP al Parlament, Sebastià Sagreras, i el portaveu del grup a la comissió d'investigació, José Luis Mateo.

PalmaEl PP ha vist acreditat, una vegada ha finalitzat la comissió d'investigació del Parlament sobre el cas Mascaretes, que l'exassessor del govern espanyol, Koldo García, "aprofitant la seva posició al Ministeri", va mitjançar en l'adquisició d'aquest material entre l'IB-Salut i l'empresa Soluciones de Gestión, i que es va ocultar informació "essencial" sobre el citat expedient de compra. Així ho ha indicat en roda de premsa, i ho ha recollit Europa Press, el portaveu del PP a la comissió d'investigació, José Luis Mateo.

En un escrit registrat posteriorment a la roda de premsa, el PP i Vox han detallat la proposta de conclusions extretes després de la comissió d'investigació. Els dos partits han conclòs que el Govern de Francina Armengol va comprar el 2020 per 3,7 milions d'euros a l'empresa Soluciones de Gestión un lot d'1,5 milions de mascaretes "inservibles" que es varen emmagatzemar i es varen deixar caducar. També han afirmat que l'Executiu anterior, en plena pandèmia de la covid-19, va adquirir aquest material amb un sobrecost que el mateix Servei de Salut Balear (IB-Salut) va xifrar en 2,7 milions d'euros. Cal tenir en compte que el pròxim divendres es tornarà a reunir la comissió per aprovar definitivament les conclusions finals en un fòrum en el qual el PP i Vox sumen la majoria de vots davant el PSIB i MÉS.

Per a Vox, fins i tot "abans" de rebre les mascaretes del tipus KN-95, ja se sabia que no eren aptes per a l'ús sanitari, el que en feia "inviable legalment l'adquisició" i "així i tot es va fer". Així mateix, han incidit en el fet que l'anterior Govern i l'IB-Salut sabien per un informe del Centre Nacional de Mitjans de Protecció (CNCP) que les mascaretes no complien amb els requisits exigits a les FFP2. Tot i això, se'n va sol·licitar el finançament amb fons europeus.

El PP, per la seva banda, manté que no es va comprovar la solvència tècnica i econòmica del material ofert a través de Koldo García, ni se sap tampoc qui de l'Executiu va facilitar el mòbil del director de Gestió de l'IB-Salut el 2022, Manuel Palomino, per activar el procés de compra. "Continuam sense saber per què es varen pagar íntegrament tot i la dubtosa operació formalitzada en temps rècord, tenint ordres d'immobilitzar-se des d'abans de la seva arribada a Palma", ha assenyalat el PP. En aquesta línia, el partit ha defensat que l'IB-Salut va emetre una certificació de correcta execució de la compra el 12 d'agost del 2020 "tot i sabent", des del 8 de juny, "que les mascaretes no complien" amb la qualitat exigida pel CNMP.

També han reiterat el fet que el Govern ocultàs aquest informe a la Unió Europea, l'Oficina Anticorrupció de les Balears i la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil quan els seus agents varen anar a cercar tot l'expedient de compra el 2022 a la seu de l'IB-Salut a Palma. La formació també ha sol·licitat dur a terme una auditoria completa de tots els contractes d'emergència formalitzats per l'Administració balear durant la pandèmia.

El PSIB insisteix que la compra de mascaretes va ser "correcta"

Pel que fa al PSIB, ha conclòs que la compra de mascaretes va ser "correcta" i "ajustada a la legalitat". En el seu escrit de conclusions, els socialistes han argumentat que així ho avalen els informes de la Intervenció General de la Comunitat Autònoma i de l'Oficina Anticorrupció de les Balears. També han defensat que les mascaretes comprades el 2020 eren "útils" i que varen complir amb la funció prevista quan es varen adquirir.

Entre les propostes de millora derivades de la comissió, els socialistes han demanat que no s'utilitzi un fòrum parlamentari com aquest "de manera electoralista", menys encara en un període de campanya electoral com l'actual.

Més per Menorca ha recordat que va deixar d'assistir a les reunions de la comissió per "instrumentalització" de la mateixa per part del PP i de Vox amb l'objectiu d'"erosionar electoralment un dels seus competidors". "Les conclusions ja estaven escrites des d'un inici", ha lamentat el diputat de la formació Josep Castells.

stats