Legislació

El PP culmina la seva autoesmena: el Parlament valida el decret llei d'inundables

No es podrà construir ni legalitzar habitatges en aquestes àrees en sòl rústic

Desembocament del torrent de Porto Cristo.
17/12/2024
3 min

PalmaEl PP ha aconseguit autoesmenar-se en el ple del Parlament d'aquest dimarts, amb l'aprovació del decret llei d'inundables que prohibeix la construcció i legalització d'habitatges a zones inundables en sòl rústic. Aquesta norma modifica la Llei de simplificació, després que els populars canviassin de parer arran de la DANA de novembre que va afectar de ple el País Valencià i zones d'Andalusia i Castella la Manxa. "Els recents episodis reclamen un innegociable exercici de reflexió", ha subratllat el conseller d'Habitatge, Territori i Mobilitat, José Luis Mateo, qui ha estat l'encarregat de defensar la norma. Mateo ha indicat que calen mesures "per garantir un medi ambient sa i segur per a les persones". La Cambra ha validat el decret amb els vots a favor del PP i les abstencions dels partits de l'esquerra (el PSIB, MÉS per Mallorca, Més per Menorca i Podem). Vox hi ha votat en contra. Cal recordar que es va intentar sense èxit arribar a un acord durant la tramitació de la Llei de simplificació.

El portaveu del PP, Sebastià Sagreras, ha resumit les principals mesures d'aquesta norma: no es permetrà l'ús per a habitatges a sòls urbanitzables no desenvolupats (els municipis hauran de cercar altres indrets per créixer); es faran estudis per "afinar les zones perilloses", i mentrestant continuaran les mateixes Àrees de Prevenció de Risc (APR) que el Pacte va determinar el 2020; no es legalitzaran els habitatges fora d'ordenació a àrees inundables en rústic, però sí que es podran fer obres per incrementar-ne la seguretat; els locals comercials no es podran convertir en habitatges a zones inundables; en cas de transmissió patrimonial d'immobles a zones inundables, s'haurà d'informar el comprador.

Vox ha argumentat el seu vot en contra amb una crítica de l'abús dels decrets per part del Govern i assegurant que aquesta norma afecta el dret a la propietat privada.

Per part de l'esquerra, la diputada del PSIB Mercedes Garrido ha assegurat que l'abstenció del seu partit és per responsabilitat i, a la vegada, "molt crítica". Garrido ha recordat que, des que es va aprovar el Decret llei de simplificació administrativa fins a l'aprovació d'aquest (6/2024), "han entrat desenes de projectes cada dia als ajuntaments" per edificar i legalitzar habitatges a zones inundables. "L'anunci del canvi de parer del Govern va generar un efecte crida", ha assegurat. "És una passa endavant significativa per al PP, però no és tot el camí que hem de recórrer", ha continuat Garrido, en referència a les altres àrees de risc (incendi, erosió i esllavissada). La socialista ha criticat que el PP s'ha vist forçat a fer aquesta passa "per la desgràcia de València". "A l'incendi d'Andratx es varen desallotjar 15 persones. Què necessiten que passi més?", ha demanat. "Ser valents no és servir interessos clientelars, sinó actuar de manera imminent per protegir la població", ha sentenciat.

El diputat de MÉS per Mallorca Ferran Rosa ha recordat que han passat pràcticament 200 dies entre l'aprovació del Decret llei de simplificació i el de zones inundables, un període en què "s'han pogut construir a zones inundables" i "s'hi han permès equipaments". "Han estat convençuts de les bondats de fer això", ha continuat, a més de recordar que "fins al 28 de maig no s'hi podia construir" per la normativa del Pacte. "El decret no reverteix les legalitzacions i les construccions impulsades d'ençà del maig i han entrat per desenes als ajuntaments", ha coincidit amb Mercedes Garrido. Rosa ha lamentat que la intenció inicial del PP fos "limitar al màxim les prohibicions a zones inundables" i ha reclamat que també es prohibeixin les edificacions a àrees de risc d'incendi, esllavissades i erosió. "Demostram tota la responsabilitat que vostès no han tingut", ha remarcat, en referència a l'abstenció del seu partit.

El portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, ha recordat que els partits de l'oposició ja varen presentar esmenes a finals d'agost per prohibir els habitatges a zones inundables, "quan no havia passat cap desgràcia". "No ho vàrem fer per càlcul ni oportunisme, sinó per convenciment", ha afegit. "El Govern va presentar una proposta de mínims i l'esquerra tenia un programa de màxims, amb les altres zones incloses", ha continuat i ha qualificat l'actitud de l'Executiu de "mesquina". "No ens agrada, però ens abstindrem perquè el que hi ha és pitjor", ha dit. Per part seva, la diputada de Podem, Cristina Gómez, també ha assenyalat que aquest ple s'hauria pogut evitar si el PP hagués acceptat les esmenes de l'oposició.

stats