Eleccions europees
Política 09/06/2024

El PP es dispara a les Balears a les europees, segons el sondeig de RTVE i TV3

Els populars passen del 20,1% al 36,9% de vots i guanyen el PSOE, que obtindria un 28% dels vots

2 min
Marga Prohens aquest matí quan ha anat a votar

PalmaEl PP s'imposaria amb comoditat a les eleccions europees a les Illes Balears. Segons el sondeig de RTVE i TV3, els populars obtindrien el 36,9% del vot en aquest territori, un increment de 15,7 punts respecte dels resultats de 2019. En segona posició queda el PSOE, amb un 28% dels vots, un punt menys que fa cinc anys, segons aquest sondeig. Vox també creix i se situaria tercer amb un 10,7% dels vots, tres punts més que el 2019, i ho fa malgrat que el seu principal competidor, la candidatura de l'agitador d'extrema dreta Alvise Pérez, S'ha acabat la festa, també obtindria un 6,1% de vots.

Per part seva, Ara Repúbliques (la coalició d'ERC, BNG i EH Bildu que aquesta vegada també integra MÉS per Mallorca) milloraria resultats i passaria a treure un 7,1% (fa 5 anys, va ser un 4,9%). Sumar, que es presentava per primera vegada a les eleccions, quedaria amb un 6,3%, i Podem faria una davallada important, després de passar del 10,5% al 2,3% en aquestes eleccions. Per la seva banda, Ciutadans, el partit amb el qual José Ramón Bauzá va convertir-se en eurodiputat el 2019 (encara que en aquesta ocasió ja no s'hi presentava) gairebé desapareixeria amb el 0,6% dels vots, davant l'11,8% del 2019, la mateixa xifra que obtindria Coalició per una Europa Solidària, que integra El Pi.

L'estimació apunta a una nit electoral agredolça per al PP illenc. La millora de resultats consolidaria la presidència de Marga Prohens a les portes de l'aniversari de la seva investidura. A més, s'imposa al bloc de la dreta amb contundència a les Illes si s'hi afegeixen els resultats a l'alça de Vox i S'ha acabat la festa als dels populars. Amb tot, el resultat que compta a les europees (en què la circumscripció és única) són els de l'Estat. Segons el mateix sondeig, el PP s'imposaria pels pèls al PSOE a les eleccions europees, amb el 32,4% dels vots i 21-23 eurodiputats, però només superaria per 2,2 punts els socialistes (amb un 30,2% dels sufragis i entre 20 i 22 escons). Els resultats deixarien el president del PP estatal, Alberto Núñez Feijóo, enfora del seu objectiu de superar àmpliament el plebiscit a Pedro Sánchez.

D'altra banda, el PSIB estaria a prop d'assegurar amb aquests resultats l'escó de la seva candidata de les Illes, Alícia Homs, que va en el lloc 21 de la llista. Els socialistes rebrien una patacada en perdre la seva posició d'avantatge a les urnes, però lleu: la davallada en termes percentuals no arriba al 2%.

stats