Turisme
Política14/04/2023

El PP eliminarà les polítiques de decreixement turístic per "salvar" el lloguer vacacional

Les places hoteleres que vagin a la borsa d'allotjaments només podran retornar en forma de 4 i 5 estrelles

PalmaEl PP eliminarà qualsevol política de decreixement turístic si arriba al Govern, a més de derogar la moratòria de places que està en vigor des de febrer de 2022. Així, cada consell insular haurà de fixar el seu sostre de places, tant d'establiments hotelers com de lloguer turístic, abans que s'aixequi la moratòria en els primers mesos després que es formi l'Executiu. Si un consell aposta per reduir el sostre i anar cap al decreixement, ho haurà de justificar tècnicament, "com es va fer per fixar el sostre en el seu moment", expliquen des del partit. La voluntat és, entre d'altres, "salvar" el lloguer turístic.

Qualsevol plaça particular que es doni de baixa no s'eliminarà, i no hi haurà un 2x1, que és una de les mesures estrella del Pacte per decréixer. És a dir, no s'hauran de comercialitzar dues places per adquirir-ne una, sinó que es permetrà l'intercanvi. Les places que es donin de baixa retornaran així a la borsa. A més, seran els ajuntaments i no els consells els que hauran de fer una zonificació per al lloguer turístic, i els governs insulars hauran d'incorporar-ho a la seva normativa. "No s'han de legislar totes les Balears com si fossin Palma", sostenen.

Cargando
No hay anuncios

Quant als hotels, les places que es donin de baixa aniran a la borsa, però només podran retornar per a establiments de 4 i 5 estrelles. El PP també preveu el canvi d'ús d'hotels com una de les mesures importants, però no únicament dirigit cap a la construcció d'Habitatge de Protecció Oficial (HPO), sinó també a habitatge lliure o a la reconversió en establiments administratius i sanitaris, entre d'altres.

La filosofia de totes aquestes mesures, apunten, és la contenció de places. "Hi ha propostes per no arribar al sostre de places i tenir marge per garantir la lliure competència", subratllen. De la mateixa manera, volen evitar "la sensació de saturació incompatible amb el benestar dels ciutadans, que no generi una percepció negativa de la destinació".

Cargando
No hay anuncios

Els populars tenen previst actuar damunt el turisme de creuers. No volen assumir el discurs de l'esquerra de limitar-ne l'arribada, tot i que la seva voluntat que arribin de manera escalonada a partir d'un acord amb el sector, a la pràctica, seria el mateix. A més, es vol incentivar l'arribada dels creuers menys contaminants.

Mantenir l'ecotaxa, però amb canvis per als residents

El PP mantindrà l'ecotaxa, a la qual es van oposar amb contundència quan el Govern de Francesc Antich la va implantar, però amb matisos. Blindaran que es destini només a la modernització turística i a projectes mediambientals, i duran a terme un estudi de viabilitat perquè els residents puguin deduir-se-la a la declaració de la renda. Des del PP creuen que "es pot, ja que no es discriminaria ningú", i ho equiparem als bons que es van impulsar per promoure el turisme interilles.