Després del 28-M
Política30/06/2023

El PP claudica a Extremadura i dona entrada a Vox al govern

María Guardiola cedeix una conselleria de Gestió Forestal i Món Rural a l'extrema dreta i admet: "La meva paraula no és tan important com el futur dels extremenys"

Madrid"Em comprometo, esclar que sí. No entrarà al govern. Jo no governaré amb Vox. Ho he dit i ho repeteixo". Amb aquesta contundència negava fa 10 dies María Guardiola l'entrada de l'extrema dreta a Extremadura. "La meva paraula no és tan important com el futur dels extremenys", ha rectificat aquest divendres la candidata del PP a la Junta, obligada finalment a presidir un govern de coalició amb Vox, que ostentarà una única conselleria de Gestió Forestal i Món Rural. Visiblement afectada, ha denunciat la "matxacada personal i política" que, diu, ha rebut els últims dies.

Guardiola va manifestar que no podia deixar entrar al govern un partit que nega la violència de gènere, després que el número 2 de Vox al País Valencià, José María Llanos, afirmés que la violència de gènere no existeix. La posició de la candidata del PP va ser una esmena total a l'acord entre les dues formacions per a la Generalitat Valenciana, on es parlava de "violència intrafamiliar", i va obrir fissures al partit. Fins i tot, va dir que es plantejava dimitir si no quedava cap altre remei que formar govern amb l'extrema dreta.

Cargando
No hay anuncios

En aquest temps, el xoc entre les dues formacions va provocar que el PSOE assolís la presidència de l'Assemblea d'Extremadura i que el candidat socialista, Guillermo Fernández Vara, fes el pas de presentar-se a la investidura en un debat que estava previst per a la setmana que ve i que ara decaurà. Fins i tot, l'escenari de la repetició electoral era plausible. Hi ha hagut pressions i càlculs interns que han portat el PP i, especialment Guardiola, a claudicar davant Vox, encara que en la roda de premsa d'aquest divendres per presentar l'acord hagi assegurat que ha sigut "molt lliure de prendre decisions".

Ambigüitat amb la violència masclista

Fonts de la direcció de Génova avançaven aquest matí que el pacte "inclou de manera expressa la violència masclista com un problema real que s'ha d'erradicar". El que literalment apareix és: "Treballarem per erradicar de la nostra comunitat els discursos masclistes, ja siguin en l'àmbit civil o religiós, que promoguin o justifiquin la violència contra la dona", en una fórmula semblant a la que s'ha utilitzat en l'acord entre PP i Vox a les Balears. De fet, la futura presidenta extremenya ha destacat: "Qualsevol qüestió ideològica que ens separa ha quedat fora". És una manera, doncs, de renunciar per part de Guardiola a la lluita contra la violència masclista.

Cargando
No hay anuncios

Segons la candidata del PP, però, haver deixat fora algunes qüestions ideològiques és una cessió de Vox i ha assegurat que els seus "principis es mantenen intactes". "Jo no assumeixo els postulats de Vox i Vox no assumeix els postulats del PP", ha volgut deixar clar Guardiola. En molts temes sí que coincideixen: s'eliminarà la llei autonòmica de memòria històrica, es garantirà que els pares puguin triar una educació per als seus fills d'acord amb les seves conviccions (és a dir, a no rebre determinada educació sexual, el que es coneix com a pin parental) i es fomentarà l'extensió de regadius a pesar de la sequera.

Segons ha indicat Guardiola, Vox també ha transigit en no tenir la vicepresidència i dues conselleries, tal com demanava inicialment. A canvi, el PP li cedeix un senador per designació autonòmica i s'impulsarà una reforma del reglament de l'Assemblea perquè totes les formacions puguin formar part de la mesa, atès que Vox en va quedar fora quan es va constituir el Parlament.

Cargando
No hay anuncios

El canvi d'opinió

El pacte s'ha accelerat després que es convoqués el debat d'investidura per als dies 5 i 6 de juliol amb Vara de candidat. Aquest dijous mateix el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, cridava a segellar ràpid aquesta entesa per evitar la repetició electoral, a la qual estava disposada a anar Guardiola. De fet, en la presa de possessió d'Isabel Díaz Ayuso divendres de la setmana passada, assegurava que després del 23-J podia canviar l'escenari, amb un Vox debilitat que li donés força per governar en solitari. A principis d'aquesta setmana, però, les línies vermelles es van anar estovant i Guardiola ja va admetre que havia d'obrir un diàleg amb Vox per arribar a un acord programàtic, que finalment també és de govern. Es tracta de la tercera coalició autonòmica després de Castella i Lleó i el País Valencià.

Cargando
No hay anuncios

Feijóo defensava fins fa uns dies que amb només cinc diputats i el 8% dels vots, davant dels 28 diputats del PP, Vox no podia demanar entrar al govern, mentre que al País Valencià sí que estava legitimat perquè havia assolit el 12% dels vots. Ara la tesi dels populars per justificar l'entrada de Vox és que només ho han permès on el vot afirmatiu del partit d'Abascal era imprescindible, com al País Valencià i també a Extremadura. En el cas de les Illes Balears i també Múrcia, n'hi ha prou amb una abstenció. A les Balears, precisament, Marga Prohens governarà en solitari, a canvi de concessions en qüestions com el català.

Cargando
No hay anuncios

A hores d'ara queda pendent encara el cas de Múrcia, on el PP es va quedar a tan sols dos escons de la majoria absoluta, però Vox no pretén posar-l'hi fàcil. "No serà senzill per a Vox justificar que bloqueja la presa de possessió d'un president del PP que ha obtingut gairebé el 43% dels vots", afirmen des de Génova. Per la seva banda, el líder de Vox, Santiago Abascal, ha celebrat l'acord d'Extremadura perquè considera que "s'imposa la sensatesa" i ha qualificat l'acord de "raonable". I ha tornat a llançar un avís: "Ja vam dir en campanya que ni regals ni xantatges".