Eleccions 28-M
Política29/05/2023

El PP guanya a tots els consells insulars

Necessitarà pactar amb Vox a Mallorca, mentre que a Eivissa té majoria absoluta i a Menorca també es farà seva la institució

i
ARABalears

PalmaEl Partit Popular és la força més votada a tots els consells insulars i, per tant, governarà les quatre institucions, mentre que el 2019 només va aconseguir el Consell d'Eivissa. A Mallorca, els populars han assolit 13 consellers, mentre que Vox passa de 3 a 6, fet que suposa que les dues forces superen la meitat més un i amb tota probabilitat podran investir Llorenç Galmés com a nou president. El PSIB, amb 9 consellers, n'ha perdut un respecte dels resultats del 2019, mentre que MÉS ha igualat els 4 consellers que va aconseguir el 2019. Però les dues forces no es basten, ja que Podem, el protagonista de la desfeta més important de l'esquerra aquest 28-M, no ha obtingut ni un sol conseller i queda fora de la cambra insular. El Pi ha estat l'altre protagonista de la desfeta d'aquesta jornada electoral, ja que ha perdut part de la seva representació. Amb 2 consellers, en perd un respecte dels que tenia el 2019. Toni Salas i Magdalena Vives seran els únics càrrecs de la formació regionalista que ocupin un seient supramunicipal, després de la desfeta al Parlament on no han aconseguit el 5% dels vots.

Cargando
No hay anuncios

L'altra gran novetat de la nit ha estat el Consell insular de Menorca, on l'esquerra no ha pogut mantenir el control de la institució, malgrat que durant el recompte hi ha hagut molts moments en els quals Podem conservava un conseller. Però al final els 6 representants obtinguts pel PP (que s'acosta al 40% dels sufragis), sumats al de Vox, faran que Dolfo Vilafranca sigui amb tota probabilitat el nou president de la institució, en substitució de Susana Mora, del PSIB, que havia aconseguit salvar els seus nombres repetint els 4 consellers del 2019. La pèrdua d'un conseller per part de Més per Menorca, que passa de 3 a 2, i novament la desaparició total de Podem fa impossible que l'esquerra retingui el Consell.

A Eivissa, on els populars ja governaven, han aconseguit ampliar la majoria superant el 52% del vot i, per tant, fent una majoria absoluta que, amb 8 consellers (en tenia 6 el 2019), fa innecessari pactar amb Vox, que entra a la institució pitiüsa amb 1 conseller, mentre que Ciutadans desapareix. El PSOE perd un dels 4 consellers que tenia el 2019, i Unides Podem passa de 2 a 1.

Cargando
No hay anuncios

Al Consell de Formentera, la dreta també ha fet girar els resultats i es queda amb el Consell, després que Sa Unió assoleixi el 47% dels sufragis, molt per damunt de la resta de formacions.