Política02/06/2022

El PP guanyaria a Andalusia i dependria de Vox per governar, segons el CIS

Moreno obtindria 47-49 escons, el PSOE 32-36 i l'esquerra fragmentada perdria diputats

MadridSembla incontestable la victòria de Juanma Moreno Bonilla a les eleccions d'Andalusia del 19 de juny. Totes les enquestes donen per vencedor el candidat del PP i president en funcions, que busca la majoria absoluta per no haver de dependre de Vox. El baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) publicat aquest dijous, però, dibuixa un escenari que el lligaria a l'extrema dreta: els conservadors passarien dels 26 escons obtinguts el 2018 a 47-49, per sota dels 55 que marquen la majoria absoluta. Moreno necessitaria arribar a algun tipus d'acord amb els ultres, que dels 12 diputats actuals s'enfilarien als 17-21. Per la seva banda, l'esquerra patiria un retrocés i, en el millor dels casos, podria aconseguir 48 diputats. El PSOE aguantaria amb 32-36, però els 17 escons d'Endavant Andalusia es diluirien ara en dues candidatures i es perdrien parlamentaris pel camí: 2 per a Teresa Rodríguez i 9-10 per a la coalició de Podem, Més País i Esquerra Unida, agrupats sota el nom de Per Andalusia i el lideratge d'Inma Nieto.

Enquesta del CIS de cara a les eleccions andaluses
Cargando
No hay anuncios

Seguint l'estela de Castella i Lleó, a l'esquerra es debiliten els nous instruments i el PSOE no creix, mentre que la dreta es recompon i es radicalitza. Cs va evitar la desaparició absoluta amb un diputat el 13 de febrer, i a Andalusia resistiria amb entre un i tres diputats, segons el CIS. L'andalús és l'únic govern autonòmic de coalició entre PP i Cs que no ha acabat trencat aquesta legislatura, i les relacions entre Moreno i Juan Marín han sigut bones, malgrat que el vicepresident discrepés d'avançar uns mesos les eleccions. Amb tot, la formació d'Inés Arrimadas continua el seu camí cap a la residualitat en benefici de Vox, que va guanyant presència i es consolida com a segona força de la dreta. Això sí, la candidatura de Macarena Olona no aconsegueix debilitar el PP. El baròmetre també atorga una mínima esperança a Jaén Mereix Més, una formació de l'Espanya Buidada que podria obtenir un escó.

Arrenca la campanya

Aquesta nit comença la campanya de les primeres eleccions de l'etapa Feijóo al PP i en un històric feu socialista. La substitució de Susana Díaz per l'exalcalde de Sevilla Juan Espadas no ha acabat de donar l'impuls que el PSOE esperava per poder recuperar la Junta d'Andalusia. Només el 67,5% dels enquestats pel CIS coneixen el candidat, per un 96,6% en el cas de Moreno Bonilla. El president espanyol, Pedro Sánchez, es bolcarà durant els pròxims quinze dies en la campanya i aquest diumenge ja s'estrenarà amb un acte a Cuevas del Almanzora (Almeria). La carta dels socialistes passa per presentar l'obra de govern a escala estatal i brandar l'espantall de l'extrema dreta. Ferraz assumeix que el principal risc és que el seu electorat estigui desmobilitzat.

Cargando
No hay anuncios

D'entre els principals partits, els votants del PSOE són els que amb menys seguretat asseguren que aniran a votar. No és gaire la diferència, però aquells que el 2018 van optar per Cs tenen més ganes d'anar a les urnes que els que van triar Susana Díaz. I és que gairebé el 30% de l'electorat del PSOE no coneix Juan Espadas, segons el CIS. És clar que més problemes té en aquest sentit Inma Nieto, d'Esquerra Unida, que ni la meitat dels que van apostar per Endavant Andalusia el 2018, i d'on provindran la majoria de vots, saben qui és.

I si Susana Díaz ja es va deixar 400.000 sufragis el 2018 respecte el 2015, un altre problema per als socialistes és la falta de fidelitat en el vot i el transvasament a la dreta. Només un 56% dels que van apostar pel PSOE el 2018 ara manifesten que repetiran, mentre que un de cada deu passaria al PP, que els socialistes temen que rebi part del vot útil contra Vox. A la inversa, un de cada cent. Moreno, en canvi, conservaria el 74,2% dels seus suports, guanyaria un de cada dos dels de Cs i li guanyaria a Vox la partida en l'intercanvi de vots: el 27% dels que van votar l'extrema dreta passarien al PP i el camí invers el fan un 10%. La formació taronja, per la seva banda, només reté el 14,3% dels vots del 2018.