PP Menorca

El PP de Menorca vira a l’esquerra

Trencat el pacte amb Vox, el president cerca el suport del PSOE i Més per “desbloquejar” el Consell

El president del Consell de Menorca Dolfo Vilafranca i Maite de Medrano (Vox), en una imatge d'arxiu
David Marquès
13/01/2024
5 min

MenorcaMentre l’aliança PP-Vox es fa forta al Parlament, al recer dels pressupostos, a Menorca ja ni l’aritmètica salva el pacte. Des que fa dos mesos el president Adolf Vilafranca expulsà del Govern la consellera ultradretana Maite de Medrano, la trencadissa és important.

De Medrano, una arquitecta que presumeix de ser l’afiliada 505 de Vox, s’ha enfrontat dins el partit al diputat Xisco Cardona, que en començà sent el coordinador, i al Consell ha intentat posar dret el PP. Però ha afartat tant uns i altres que la presidenta balear de Vox, Patricia de las Heras, l’ha desautoritzada davant la militància, i el president Vilafranca ha allargat la mà a l’esquerra per tal de tirar endavant la institució.

El detonant va ser el pressupost de 2024, tombat al ple del 21 de desembre amb el vot en contra de tots els grups, inclòs Vox. Una revenja per veure’s fora del Govern que la consellera d’ultradreta ha intentat justificar tot acusant els antics socis del PP de fer “polítiques d’esquerra” per preveure aportacions al Fons Menorquí de Cooperació, la igualtat de gènere i el català.

“O cedia al xantatge d’acceptar un director insular del PP o era fora del Govern. Si volguéssim una cadira, mai no s’hauria trencat el pacte”, raona De Medrano qui, com fa també la cúpula regional de Vox, manté la “mà allargada” a refer l’acord amb els populars. “És més el que ens uneix que allò que ens separa”, diu. En la seva opinió, aportar 700.000 euros a la “ideologia de gènere”, 230.000 a les “polítiques lingüístiques” i “fer política internacional” a l’hora de concedir 800.000 euros al tercer món és “defraudar l’expectativa dels menorquins que varen votar a favor d’un canvi”. “O és que a Menorca no hi ha gent necessitada i sobren els doblers per poder repartir 800.000 euros a no sabem qui ni on?”.

Però, lluny d’apropar-se, aquests posicionaments fan encara més enfora Vox de reprendre l’acord amb el PP. El president Vilafranca diu que els ultradretans “no saben on són” i deixa ben clar que no en cercarà de bell nou el suport “mentre no resolguin les seves disputes internes ni aterrin a la realitat menorquina”.

De Medrano diu que Vox “no és un amant que s’amaga a l’armari i no es mostra als pares ni es duu a casa per Nadal”. Però Vilafranca passa del flirteig i surt a fer amics a l’esquerra. No vol cap nuvi, però sí algú que s’abstingui i li permeti aprovar el pressupost, “vèncer el bloqueig” i encarar el mandat sense la llosa d’haver de dependre sempre del vot capriciós de la consellera arquitecta. Així que, en canviar d’any, s’ha citat amb l’expresidenta socialista Susana Mora i el portaveu de Més, Josep Juaneda. Està disposat a aprovar-los totes les esmenes parcials, i fins i tot a convertir el pressupost en “un llibre en blanc” que es pugui tornar a escriure.

Modificació del Pla Territorial Insular

Però l’esquerra no se’n refia. Avisa que no donarà un “xec en blanc” al PP perquè després, una vegada aprovat el pressupost, pugui virar novament la seva política cap a la dreta. El principal motiu de discòrdia és la modificació del Pla Territorial Insular (PTI), que els populars anuncien per tal d’estendre el lloguer turístic al sòl rústic i ampliar els requisits de legalització dels hortals, les prop de 3.000 cases il·legals aixecades al camp des dels anys 80 que ara podrien quedar parcialment amnistiades.

Vilafranca insisteix que el PP no qüestiona el model de Menorca, però l’esquerra entén que aquestes dues iniciatives, pel que fa als hortals i al lloguer turístic, suposen una “clara ruptura” del model territorial i urbanístic pel qual ve apostant Menorca des de fa dècades. Susana Mora, qui igualment s’ha compromès a traslladar el debat a l’executiva del PSOE, demana a canvi “un full de ruta política” que permeti “anar més enllà” i garantir que la política del Consell continuarà propera a l’esquerra.

Però encara hi ha un altre factor que allunya la possibilitat d’un hipotètic acord. Més avisa que, per guanyar-se la seva abstenció, també cal que els populars es replantegin la seva política respecte de la carretera general, que fa deu anys motivà nombroses protestes i mobilitzacions pels diversos viaductes que hi preveia.

En concret, els econacionalistes rebutgen que el PP no vulgui tirar a baix el pont a mig construir de Rafal Rubí, proper a un jaciment inclòs en la candidatura de la Menorca Talaiòtica i que ja condicionà l’informe favorable de la Unesco a la declaració com a Patrimoni de la Humanitat. Però el president del Consell s’empara en què, tanmateix, la declaració ha estat un fet i anuncia que, segons els tècnics, el pont s’ha de mantenir perquè “és necessari per a la seguretat viària”.

“Entenc la postura política de l’esquerra”, diu Vilafranca. “No vol que pactem amb Vox, però tampoc no dona facilitats per assolir acords. Pots treure rèdit polític de tenir un govern en minoria, però en algun moment has d’arribar a acords i no posar condicions inassumibles que tinguin bloquejat el Consell de manera indefinida. Ara, l’esquerra té la pilota al seu terrat i pot fer propostes realistes que facin possible l’enteniment”, remarca Vilafranca.

Però, a la vista de les postures d’uns i altres, el bloqueig amenaça de perpetuar-se. Implica cessions que ni el PP ni l’esquerra semblen per ara disposats a fer. Mentrestant, Vox manté allargada la mà a l’acord “per complir amb la voluntat dels menorquins a les urnes”.

Una realitat igualment qüestionable. Tot i que les forces progressistes sumaren 1.300 vots més que les de dreta, la Llei d’Hondt acabà donant el tretzè i decisiu conseller a Vox per només 32 sufragis de marge sobre Unides Podem. A la vista de l’accidentat primer mig any de mandat, ja n’hi ha que s’estan penedint del seu vot.

La decisió del PP d’auditar la gestió del govern progressista en diversos organismes públics també resta en contra de l’acord. El setembre, el president Vilafranca va haver de destituir la directora insular de Projectes Sostenibles després d’haver muntat la festa d’aniversari de la seva filla a l’illot públic del Llatzeret. Però ha estat assabentat de possibles irregularitats que podrien implicar també antics càrrecs progressistes i ha encarregat investigar les activitats duites a terme en aquest mateix espai durant els vuit anys de la coalició PSOE-Més-Podem.

El govern Vilafranca ha estès igualment el “pla d’auditories” fins a l’Institut Menorquí d’Estudis (IME), depenent del llavors vicepresident i conseller de Cultura, Miquel Àngel Maria, que hauria fraccionat diversos contractes amb una mateixa finalitat. “Sembla que Vilafranca encara es pensa que és a l’oposició”, es lamenta el portaveu de Més, Josep Juaneda. “Així, amb mentides i amenaces serà difícil avançar”.

stats