El PP i El Pi carreguen contra el Pla d'Intervenció en Àmbits Turístics

Els populars presenten 26 al·legacions i els regionalistes l'acusen de fomentar la inseguretat jurídica

El PIAT regula el turisme en zones rurals.
Ara Balears
01/10/2018
3 min

PalmaEl PP al Consell de Mallorca ha presentat aquest dilluns un total de 26 al·legacions al Pla d'Intervenció en Àmbits Turístics (PIAT) aprovat inicialment per la institució insular i n'ha demanat la retirada, perquè és excessivament prohibicionista, fins que no es tinguin en compte les seves modificacions.

Segons els populars, el Pla no reflecteix la realitat de Mallorca "partint des del mateix procés d'elaboració, amb una baixa participació i sense que es coneguin les conclusions ni el contingut dels debats mantinguts". Denuncia, a més, que tampoc no s'ha parlat amb tots els municipis ni amb les forces de l'oposició.

D'altra banda, adverteix que la implantació del pla és inassumible per un Consell que no compta amb suficient personal per a això. El PP, a més, lamenta que el pla no té un estudi de previsió de finançament per a la rehabilitació de zones turístiques madures i considera injustificada i excessiva la prohibició de l'ús turístic en tot el sòl rústic, llevat on sigui una activitat complementària del sector primari.

En aquest sentit, exigeix l'eliminació de la prohibició de la implantació de nous hotels en sòl rústic i que es permeti la comercialització turística en sòl rústic protegit, "ja que és un element positiu per a la conservació paisatgística i l'activitat suposaria un complement a les rendes del món rural i ajudaria al manteniment i a la millora de la conservació dels habitatges existents". A més, sosté el PP, contribuiria a la desestacionalització turística i la millora econòmica dels nuclis urbans més propers.

Entre d'altres qüestions, el plec d'al·legacions del PP reclama també una més incidència en la millora de la qualitat de l'espai turístic, sobretot a les zones turístiques madures o saturades, i que es cerqui un mecanisme que permeti recuperar les places turístiques en habitatges.

La formació considera també que el PIAT no planteja ajudes als ajuntaments, tenint en compte que la regulació suposarà l'adaptació dels planejaments urbanístics municipals i imposarà als ajuntaments l'obligació d'elaborar, aprovar i impulsar plans especials.

En les al·legacions es recomana, a més, la creació d'un Centre d'Intel·ligència Turística per tal de dur a terme una anàlisi coherent i que sistematitzi la informació sobre els mercats i competidors i analitzi les dades en temps real, a fi de poder orientar les accions estratègiques per desenvolupar un model turístic responsable.

A més, sol·licita una regulació més clara en relació amb les activitats de manteniment i emmagatzematge d'embarcacions i una regulació menys restrictiva en relació amb el problema de les marines i els problemes que tenen alguns municipis a l'hora de trobar espais per a aquesta activitat.

Crítiques d'El Pi

El Pi al Consell també ha denunciat aquest dilluns que el PIAT crearà inseguretat jurídica als ajuntaments quan hagin de regular el lloguer turístic. La formació, que ha presentat una vintena d’al·legacions al Pla, ha deixat clar que es "tracta d'un nou complement de la Llei Frankenstein, que té com a única finalitat limitar al màxim i desanimar qualsevol persona que vulgui llogar el seu habitatge".

En aquest sentit, el conseller d’El Pi, Antoni Amengual, ha criticat "la manca de participació dels municipis i la manca de consens amb els ajuntaments i els sectors afectats". Amengual ha apuntat que "la modalitat dels 60 dies hauria de desaparèixer perquè no té cap sentit i fomenta l’estacionalitat turística".

El conseller d’El Pi ha posat de manifest "la complexitat del document amb la utilització de diverses delimitacions d’àrees turístiques, algunes de supèrflues i que no serveixen per res". Amengual també ha comentat que "sempre hem defensat la creació de tres bosses de places turístiques: una per a allotjaments turístics, una altra de places per a ETH unifamiliars i una darrera per a ETH plurifamiliars".

D’altra banda, Amengual ha explicat que "estam conformes amb l’esperit de cercar la mínima afecció al medi ambient i amb les actuacions amb energies renovable, ara bé les mesures s’han d’aplicar amb flexibilitat".

stats