L'exministre Ábalos, a un pas de la imputació com a protagonista d'una "organització criminal"
Sánchez defensa el rescat d'Air Europa davant la petició de dimissió de Feijóo
Faro (Portugal) / MadridJosé Luis Ábalos té cada cop més a prop la imputació pel cas Koldo i Pedro Sánchez continua esquivant els detalls del sumari judicial. Des de Faro (Portugal), on s'ha celebrat una cimera dels dos governs, el president espanyol ha explicat per "enèsima vegada" que va cessar l'ex ministre de Transports el juliol de 2021 per "rellançar" l'executiu després de la pandèmia, i ho ha desvinculat així de les sospites de corrupció que pesen sobre ell. El jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno ha fet un pas important aquest dimecres elevant una exposició raonada al Tribunal Suprem perquè assumeixi la investigació, atès que Ábalos és aforat com a diputat al Congrés. Alberto Núñez Feijóo ho ha aprofitat per demanar de nou la dimissió del cap de l'executiu. "És impossible que tot això passés sense coneixement de 'l'U', és a dir, del senyor Sánchez", ha afirmat el líder del PP.
El magistrat justifica el pas davant dels "indicis seriosos" del "paper principal" d'Ábalos en una "organització criminal" que suposadament es va lucrar amb la venda de mascaretes durant la pandèmia. Moreno planteja investigar Ábalos per organització criminal, tràfic d'influències i suborn. Són els delictes pels quals fa uns dies la Fiscalia Anticorrupció va demanar que se l'investigués després que la Guàrdia Civil aportés a la causa l'informe que situa Ábalos en el centre de la trama. La interlocutòria dona per bona la vinculació del rescat de la companyia Air Europa amb la trama presumptament corrupta, de manera que es consolida la investigació que, de moment, toca a Sánchez de més a prop. Al capdavall, va ser el consell de ministres qui va autoritzar préstecs per valor de 475 milions d'euros a l'aerolínia el novembre de 2020.
Però Sánchez ha defensat aquella decisió. "La tornaria a prendre", ha assegurat en roda de premsa, acompanyat del primer ministre portuguès, Luis Montenegro. El cap de l'executiu espanyol ha explicat que si no ho hagués fet, Espanya hauria sigut l'únic país europeu que no hauria rescatat una empresa estratègica com aquesta, i ha recordat que l'operació ha rebut l'aval del Tribunal de Comptes i de la justícia europea. El que consta al sumari és que el principal protagonista de l'entramat, l'empresari Víctor de Aldama, que treballava per a Air Europa com a intermediari per intentar aconseguir que Veneçuela li retornés un deute de 200 milions de dòlars, comentava amb Koldo i el conseller delegat de Globalia –propietària d'Air Europa–, Javier Hidalgo, els avenços en les gestions amb Ábalos per aconseguir el rescat. Per això, l'Audiència Nacional veu indicis d'un presumpte delicte de tràfic d'influències.
Feijóo ha comparegut en roda de premsa al Congrés per demanar "formalment" que Sánchez plegui. A parer del president popular, la "putrefacció" que rodeja el líder socialista mereix una "dimissió fonamentada, raonada, motivada i ponderada". Feijóo ha lamentat que hi ha "mil interrogants i zero respostes": "Quants cops es va veure Sánchez amb Aldama? De què van parlar? Van acordar alguna cosa?", ha plantejat. Qui també ha demanat explicacions és Podem, que creu que Sánchez hauria de comparèixer a la cambra baixa de forma urgent. "Ningú es creu que ningú del PSOE en sabés res", ha opinat la seva líder, Ione Belarra en declaracions als passadissos del Congrés.
Guerra total amb la corrupció
Hores abans que transcendís la decisió de Moreno, la sessió de control al Congrés –sense Sánchez pel seu viatge a Portugal– ja s'havia convertit en un monogràfic sobre corrupció. Gens constructiu, el debat s'ha enfangat amb retrets mutus entre dirigents del PP i ministres del PSOE sobre casos que esquitxen tots dos partits. La vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, ha demanat la dimissió d'Isabel Díaz Ayuso pel cas de frau fiscal de la seva parella, Alberto González Amador. Montero ha esgrimit les últimes informacions revelades aquest dimecres per la Cadena SER, que revelen que va intentar desgravar-se despeses d'unes vacances que va fer amb la presidenta de la Comunitat de Madrid l'agost del 2021.
Enmig d'aquesta guerra total, s'ha fet pública una altra novetat judicial d'aquest cas. Segons ha avançat la mateixa emissora, la jutgessa de Madrid que investiga González Amador ha ampliat la investigació –tal com li havien demanat el PSOE i Més Madrid– i ha obert una peça separada per administració deslleial i corrupció en els negocis amb la utilització d'una empresa pantalla per ocultar pagaments del grup Quirón. En una altra carpeta judicial que afecta Sánchez, el Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha inadmès a tràmit la tercera querella que s'havia presentat contra el jutge Juan Carlos Peinado, que investiga la seva dona i que havia presentat la mateixa Begoña Gómez.
Negociació dels pressupostos
Al debat al Congrés també s'hi ha colat la negociació dels pressupostos generals de l'Estat. El diputat de Junts Josep Maria Cruset ha advertit Montero que no podrà comptar amb els set vots juntaires mentre "no reconegui i actuï contra el càstig pressupostari a Catalunya". També s'hi ha dirigit ERC des de fora de l'hemicicle recriminant que no els estiguin trucant prou. "Va malament", ha dit el portaveu republicà, Gabriel Rufián, sobre la negociació, i també ha tornat a criticar que es prioritzi Junts. La vicepresidenta primera ha afirmat que treballa per poder aprovar els comptes públics per a l'any que ve i ha assegurat que "cada grup rebrà informació quan hi hagi alguna cosa a comunicar".