Eleccions europees 2024

El cas Begoña Gómez encén la campanya del 9-J

Sánchez apareix amb la seva dona en un míting després de la citació judicial

3 min
Pedro Sánchez i Begoña Gómez en un acte electoral del 9-J a Benalmádena

MadridLa decisió del jutge Juan Carlos Peinado de comunicar en plena campanya de les europees que cita a declarar com a investigada Begoña Gómez ha encès la campanya del 9-J i ha marcat l'estratègia dels principals partits estatals. Tant el PP com el PSOE fan servir el cas com a argument per demanar el vot i utilitzen els jutges com a arma llancívola per esbatussar-se. L'endemà que Pedro Sánchez publiqués una segona carta en resposta al moviment del titular del jutjat 41 de Madrid, en què l'acusava d'interferir en el procés electoral, Sánchez ha acudit a un acte electoral acompanyat de la seva dona per primer cop en aquesta campanya. Els socialistes insisteixen a expressar "estranyesa" i a insinuar que hi ha intencionalitat política del magistrat. A l'altra banda, Alberto Núñez Feijóo acusa el president del govern espanyol d'haver "insultat" els jutges i de pretendre silenciar tothom qui el qüestiona. Amb les enquestes apuntant una tendència a l'alça dels socialistes però amb un PP encara al capdavant, tots dos partits intenten mobilitzar l'electorat de cara a diumenge.

El PSOE ha centrat el seu argumentari en advertir contra el "fang" que utilitzen "la dreta i la ultradreta" per desacreditar els adversaris polítics. L'ha desplegat Sánchez aquest dimecres al vespre a Benalmádena (Màlaga), on Begoña Gómez ha rebut l'escalf de la militància socialista i de dirigents del partit, que l'han citat i abraçat durant les intervencions. "Davant d'aquest assetjament permanent direm alt i clar que no passaran", ha dit la candidata del PSOE, Teresa Ribera, que ha fet seva l'argumentació de la missiva que el líder del partit va publicar a X. Al matí, Ribera ha denunciat que Peinado s'hagi saltat la pràctica habitual de no prendre decisions durant una campanya electoral que puguin condicionar-la. "És molt groller", ha dit en una entrevista a Cadena SER. La vicepresidenta tercera ho ha vinculat al fet que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) encara no s'hagi renovat. L'òrgan de govern dels jutges fa cinc anys que està bloquejat i manté una majoria conservadora afí als interessos del PP. En la mateixa línia, Fernando Grande-Marlaska, magistrat de professió, ha posat en dubte "la forma, el temps i el fons" de la decisió del seu company. Ara bé, cap dels dos no ha volgut anar més enllà i han evitat acusar-lo de prevaricació.

El líder del PP, per contra, ha defensat que la que és qüestionable és l'actuació de Sánchez, no la de Peinado. "Ara resulta que la culpa la tenen els jutges, els mitjans de comunicació i l'oposició. És populisme pur", ha reblat en un acte electoral a Extremadura. Altres veus del partit han anat més enllà i han comparat el líder socialista amb Donald Trump. Una de les encarregades de posar veu a aquesta comparativa ha sigut la número 2 del partit, Cuca Gamarra, en una entrevista a Antena 3 en què ha argumentat que les acusacions de Sánchez contra la justícia recorden les que ha fet l'expresident dels EUA i candidat republicà després d'haver estat condemnat per un jutjat de Nova York. "Dreta, extrema dreta, fatxes, fang, Franco. Com si els espanyols fóssim beneits", ha dit Feijóo, que veu en la reacció de Sánchez un intent de despistar i de fer-los callar. "Es considera impune", ha denunciat.

A qui tampoc ha agradat la carta del president espanyol és a diverses associacions judicials. L'Associació Francisco de Vitoria (AJFV) i el Fòrum Judicial Independent (FJI) han criticat que és "molt poc edificant" que el president de l'executiu espanyol expressi "la idea que un jutge dicta les seves resolucions amb interessos electoralistes". Aquest dijous es reuneix la comissió permanent del CGPJ i és plausible que en surti un comunicat en defensa de Peinado.

Més cartes a X

No només el PP ha sortit a criticar la carta de Sánchez. Santiago Abascal l'ha criticat publicant una altra missiva a X en què l'acusa d'"obstaculitzar l'acció de la justícia" i "pressionar els jutges". Diana Riba (ERC) també ha contestat amb una carta a la xarxa social per denunciar el que veu com un "simple espectacle" de Sánchez. La candidata republicana al 9-J ha recordat que el seu company, Raül Romeva, "es va passar 1.221 dies a la presó" i ha acusat el PSOE de no fer res davant la persecució judicial. La candidata de Sumar, Estrella Galán, s'ha desmarcat de l'estratègia del president espanyol i en una roda de premsa a Efe ha titllat el contingut "d'aspiracions filosòfiques". El ministre de l'Interior ha replicat que la de Sánchez era una "resposta absolutament necessària".

Feijóo ha aprofitat l'avinentesa per demanar a la ciutadania que respongui la "carta lacrimògena" a les urnes votant contra Sánchez, mentre que el PSOE reivindica que el que cal és sortir a votar contra l'intent de la dreta judicial "d'interferir" en els comicis.

stats