El PP rebaixa la possibilitat de consens amb el Govern en la tramitació de la llei turística
"No s'ha volgut pactar res amb nosaltres, i el que ha sortit ara com ara no ens agrada en absolut", sostenen des del partit
PalmaFalten poques setmanes perquè la llei turística passi al Parlament per tramitar-se com a projecte de llei, on els distints partits podran "millorar" la legislació, en paraules del conseller de Turisme, Iago Negueruela, i tot apunta a un altre distanciament entre l'Executiu i el principal partit de l'oposició després del succeït amb la llei educativa. Ara la normativa que regula el sector illenc més gran es troba en la fase de ponència, on les formacions acorden a porta tancada la introducció d'esmenes a la llei, i des del PP mantenen que, si governa després dels comicis del 2023, "serà de les primeres que tombarem", segons ha reiterat aquest dimecres el seu portaveu parlamentari, Antoni Costa.
"El PP mai s'aixecarà de cap taula de negociació, però per poder negociar hi ha d'haver dues parts, i ningú ha aixecat el telèfon per negociar res amb nosaltres en matèria de turisme", ha criticat Costa. Els populars van presentar un total de 24 esmenes inicials, 15 de les quals per suprimir punts de la llei, vuit per modificar-ne i una per afegir-ne. El partit ja va explicar que no volia reflectir el seu posicionament en aquesta matèria amb la tramitació de la normativa, sinó que presentaria una llei turística alternativa en aquesta legislatura. Per fer-se'n una idea, ha presentat la meitat d'esmenes que El Pi.
El principal punt de fricció és la moratòria per adquirir places turístiques, que planteja la interrupció del creixement i l'inici gradual del decreixement de places. Negueruela ja va exposar que no es tocaria la part "essencial" de la llei, pel que sembla que la moratòria és un aspecte quasi innegociable. El PSIB, però, com va avançar l'ARA Balears, ha presentat una esmena en concret que condueix a un creixement de places, i una altra amb els altres dos partits del Pacte que permetria el trasllat de les mateixes, pel que no desapareixerien. Costa ha destacat que "no s'ha volgut pactar res amb el PP, i el que ha sortit ara com ara no ens agrada en absolut", justificant que la gran majoria de les seves esmenes presentades siguin de supressió o modificació, "per llevar tot això".
El principal partit de l'oposició i Ciutadans han centrat el seu discurs al llarg d'aquestes setmanes en "el creixement sostenible" per contraposar-ho a la moratòria, tot i que el mateix PP reconeix després que "som partidaris de límits". Per la seva banda, MÉS per Mallorca ha justificat la necessitat del decreixement, argumentant que "la societat està cada vegada més empobrida, i molts cops no genera llocs de feina de qualitat". "La clau és el decreixement i la diversificació econòmica, que no depenguem del sector turístic en l'àmbit econòmic, ja que és un suïcidi amb vista al futur", ha explicat el portaveu parlamentari ecosobiranista, Miquel Ensenyat.
El paper d'El Pi
El portaveu parlamentari d'El Pi, Josep Melià, ha reconegut aquest dimecres que el Govern ha manifestat "un cert interès" en algunes de les seves esmenes. "Hem d'acostar posicions i arribar a acords, hi estam oberts", ha exposat Melià. El partit regionalista s'ha centrat en un tema que per a ells és "capital": el canvi d'ús. Proposen que les places turístiques d'edificis obsolets, amb risc de desaparèixer, puguin canviar d'ús per convertir-se en edificis residencials per fer front a l'emergència de l'habitatge illenca, sociosanitaris o administratius. "És el principal instrument per eliminar les places que sobren a les Balears", ha assenyalat el portaveu regionalista. Segons va detallar Última Hora, hi hauria un principi d'acord amb el Govern en aquest aspecte.
El PP ha parlat després de la junta de portaveus del canvi d'ús, però centrant-se en l'augment de la qualitat de les places. "Necessitam que establiments obsolets es transformin en establiments d'alta qualitat, que de 500 places passin a 100 de més qualitat", ha indicat Costa. "No és anar a un intervencionisme, sinó a una gestió", ha afegit.