Eleccions gallegues

El PP s'estanca a Galícia i veu perillar la Xunta (abans de l'efecte Puigdemont)

En canvi a l'Estat els populars creixen i atrapen el PSOE

El president de la Xunta, Alfonso Rueda (PP), en una reunió amb la cap de l'oposició gallega, Ana Pontón (BNG)
16/02/2024
3 min

BarcelonaLes eleccions a Galícia s'estan ajustant cada cop més i el PP veu perillar de ple la majoria absoluta fins i tot abans que es desencadenés l'efecte Puigdemont per la proposta d'indult condicionat a l'expresident per part d'Alberto Núñez Feijóo. Així ho revela el darrer baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) previ als comicis autonòmics d'aquest diumenge, en què els populars liderats per Alfonso Rueda s'han encallat en el 42,2% dels vots i entre 34 i 38 escons –els mateixos que en l'anterior enquesta–, mentre el Bloc Nacionalista Gallec (BNG) es dispara. Els sobiranistes arriben al 33,4% dels sufragis, amb un creixement que els permetria arribar a entre 24 i 31 diputats, rècord històric de la formació. Si el CIS l'encerta, aquest doble escenari fa penjar d'un fil la majoria absoluta conservadora al Parlament. Paral·lelament, el PSdeG-PSOE s'enfonsa fins al 18% dels suports, cosa que el situa entre els 9 i els 14 diputats, en un resultat especialment negatiu per a la candidatura socialista.

En el primer examen després de la llei d'amnistia, hi podria haver un cop important per a Feijóo, que es juga la fortalesa del seu lideratge després d'uns plantejaments envers els independentistes que han desconcertat el seu partit en plena campanya, tot i que Isabel Díaz Ayuso hi hagi volgut treure ferro. En aquesta enquesta encara no queda recollit l'efecte de les seves propostes d'indult, que han generat enrenou en la resta de partits. Ara bé, refermen una dinàmica perillosa per als seus interessos en què tot pot anar de molt pocs vots. Alhora, si bé el PP en podria sortir malparat, Pedro Sánchez tampoc quedaria gaire bé, perquè el seu candidat en aquestes eleccions, José Ramón Gómez Besteiro, podria enfonsar-se per sota dels deu diputats, fins i tot vint per sota del BNG. El vot útil al qual està apel·lant la candidata del BNG, Ana Pontón, queda reforçat per la tendència a l'alça de la majoria de les enquestes publicades aquests dies, inclosa la del CIS, que dispara la intenció de vot de la presidenciable més ben valorada segons l'organisme demoscòpic estatal.

D'altra banda, Sumar no tindria garantida la representació, ja que podria no obtenir cap representant o assolir-ne dos, mentre que Vox està entre 0 i 1. Les dues formacions estan lleugerament per sobre del 2% de sufragis quan en cal el 5% per treure l'acta de diputat en qualsevol de les quatre circumscripcions. Així doncs, l'aposta de Yolanda Díaz, Marta Lois, podria no aconseguir ni tan sols cap presència en la cambra gallega. D'altra banda, el partit Democràcia Ourensana, localista i populista, podria treure un diputat que podria arribar a ser decisiu, tal com reflecteixen bona part de les enquestes, que el situen per sobre del mínim percentatge exigit en la província en què es presenta.

Empat tècnic a l'Estat

El CIS també ha fet públic avui un baròmetre sobre estimació de vot a tot l'Estat en què preveu un empat tècnic entre el PSOE i el PP. Els populars creixen gairebé un punt des de l'anterior sondeig i arriben al 33,2%, i atrapen així els socialistes, que retrocedeixen un punt i es queden amb el 33%. Sumar avança unes dècimes i queda en tercera posició amb un 10,2% mentre que Vox baixa també unes dècimes i no arriba ni al 8% dels vots. Pel que fa a Podem obtindria un exigu 2,9% dels sufragis.

Al contrari del que passava en el baròmetre de gener, ERC torna ara a superar Junts en l'estimació del CIS i obtindria un 2,1%, i milloraria així el resultat del 23-J (1,9%). Els de Carles Puigdemont caurien fins a l'1% dels sufragis, la meitat que els republicans, en plena polèmica sobre el vot a la llei d'amnistia.

stats