El PP guanya les europees a les Balears
El PSIB es manté i Vox es consolida com a tercera força al territori
PalmaBombona d'oxigen per a Marga Prohens a les portes de l'aniversari de la seva investidura. Les protestes per l'habitatge i la llengua i contra la saturació no han alterat, de moment, la tendència a l'alça del PP a la primera prova dels populars a les urnes des del 23-J. Les eleccions europees han donat la primera posició al PP en aquest territori, que ha obtingut el 35,78% del vot davant el 21,2% de les darreres europees del 2019, i fins i tot ha superat lleugerament el percentatge de les autonòmiques, en què els populars varen obtenir el 35,83% dels sufragis. En total els populars han obtingut 113.896 vots, 25.464 més que fa cinc anys, i han estat primers a Mallorca, Menorca i Eivissa. A l'altra banda, el PSOE es manté en segona posició amb el 28,93% del vot, una xifra lleugerament inferior que a les europees del 2019 (amb 92.074 vots, en perden 30.458), encara que els socialistes recuperen percentatge de vot amb relació a les autonòmiques del juliol, en què varen quedar en el 26,5% dels sufragis, i són la força més votada a Formentera.
"Donam la cara per donar les gràcies a milers de ciutadans que han fet que el Partit Popular hagi guanyat les eleccions de manera clara i contundent a Europa, Espanya i les Illes Balears", ha dit una eufòrica Prohens a la seu del PP al voltant de la mitjanit. La presidenta del Govern ha remarcat que Rosa Estaràs serà "l'única eurodiputada de les Balears que entrarà al Parlament Europeu". Prohens ha manifestat que el PP és la referència de "la moderació, la gestió i la llibertat" per als ciutadans. "Continuam creixent, no només respecte de les europees del 2019, sinó que creixem en percentatge respecte de 2023", ha afegit, i ha insistit que el PP ha guanyat a les Balears les tres darreres eleccions. Segons la cap de files del PP, aquests resultats suposen una revàlida a les polítiques que els populars estan aplicant al Govern, consells i ajuntaments. A més, Prohens ha assenyalat que aquests resultats també manifesten un posicionament de la ciutadania en contra de "la política del fang i la divisió".
El test electoral dona força a la popular quan acaba el conegut període de "lluna de mel" de què gaudeixen els governs en el seu primer any de mandat. Ni les cessions a Vox ni la sensació de saturació per la massificació turística han erosionat el PP a les urnes. Amb tot, la participació ha estat baixa: tan sols el 39,08% dels illencs ha atès la cita electoral davant el 53,62% del 2019. La presidenta ha seguit la nit electoral acompanyada de Rosa Estaràs, número set a la candidatura, i altres primeres espases del PP. Sigui com sigui, la de Prohens és una victòria agredolça, tenint en compte que el líder estatal del PP, Alberto Núñez Feijóo, plantejava les europees com un plebiscit davant del president espanyol, Pedro Sánchez. El PP ha estat el més votat, però el resultat no és prou ampli perquè Feijóo doni Sánchez per derrotat. El front de les autonomies governades del PP amb què el líder conservador ha anat al xoc amb la Moncloa, en què s'inclouen les Illes, no ha aconseguit apuntalar el seu líder com a indiscutible, malgrat que tant Feijóo com Prohens es varen bolcar a la campanya a les Balears. El PSIB, per part seva, no ha aconseguit que la candidata de les Illes, Alícia Homs, obtingui escó a l'Eurocambra: ocupava el número 21, i els socialistes han tret només 20 eurodiputats. La presidenta del Congrés, Francina Armengol, també va participar en nombrosos actes de campanya.
Vox es consolida com a tercera força
El soci parlamentari dels populars a les Illes, Vox, es consolida com a tercera força amb 35.649 vots (un 11,20%), creix respecte del 2019 (31.983, el 7,65%), encara que, si es miren les dades del 23-J (13,9%), pateix una lleu davallada. El motiu és la força del seu competidor: la candidatura de l'agitador d'extrema dreta Alvise Pérez, S'ha acabat la festa, acumula el 5,34% dels vots (17.010) i s'erigeix com a quarta força. La incògnita que s'obre a partir d'ara per als de Manuela Cañadas és saber si les crisis internes que Vox acumula a les Illes han pogut tenir algun efecte en el fet que alguns votants hagin canviat de papereta.
Ara Repúbliques, la coalició d'ERC, EH-Bildu i el BNG que aquesta vegada també integra MÉS per Mallorca, ha passat del 4,9% de les europees (20.464) del 2019 al 5,17% (amb 16.457 vots) i ha quedat en cinquè lloc. Fa cinc anys, MÉS s'hi va presentar amb la coalició Compromís per Europa (formada també per Compromís, Nueva Canarias, Anova i la Xunta Aragonesista), que va obtenir un 3% del vot (12.447). Els ecosobiranistes varen posar en pausa l'aliança que mantenen amb Sumar al Congrés per afegir-se al bloc sobiranista. La formació de Yolanda Díaz, que es presentava per primera vegada a les europees, ha rebut el 4,35% dels vots a les Illes (13.870), mentre que Podem ha passat d'una davallada del 10,5% el 2019 a un 3,14% actualment (9.998). Ciutadans, el partit que el 2019 va donar entrada a l'expresident José Ramón Bauzá a l'Eurocambra, ha confirmat la seva desaparició: no ha arribat ni a l'1% de vots, ha quedat en un 0,58%: ha obtingut 1.857 sufragis. El Pi, amb Jordi Prunés al capdavant, s'ha quedat amb només un 0,96% dels vots: 3.058.