Política 15/09/2024

El Consell de Mallorca emet un informe desfavorable sobre el projecte de la macrogranja a Sineu

El president de la institució insular s'ha reunit amb els batles, portaveus de la formació als pobles i amb la junta local de Sineu per abordar la construcció d'aquesta infraestructura

ARA Balears
2 min
El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, aquest dissabte a la reunió que ha tingut lloc a Sineu.

PalmaEl Consell ha emès un informe desfavorable sobre el projecte de la macrogranja. D'acord amb el document, la institució considera que el projecte presentat "no fa cap referència al planejament municipal vigent", ni al "procediment de les activitats subjectes a autorització ambiental integrada (AAI), ni a la documentació requerida per l'Avaluació d'Impacte Ambiental (AIA)".

Així mateix, han remarcat a l'empresa que és necessari fer "referència directa" a les normes urbanístiques de Sineu i "justificar el compliment de les condicions que no són objecte d'exoneració".

En aquest sentit, demanen que s'atengui la normativa que regula la protecció de l'arbrat, les excavacions a cel obert, ja que es projecta en una zona d'interès miner, o els abocaments de fems perquè "no s'admet que aquests afectin terrenys agrícoles, ramaders, forestals ni que s'ubiquin en llits de corrents d'aigua o al voltant d'àrees de població o àrees turístiques".

També li reclama la protecció de les possessions rústiques pintoresques o cenyir-se a la legislació d'emmagatzemat d'aigües pluvials.

L'informe també observa que juntament amb el projecte tècnic s'aporten una sèrie de plànols d'informació dels quals "no s'indica la seva procedència" ni tampoc "justifica ni s'analitza, en la major part del projecte tècnic, si aquests suposen condicionants o limitacions per al projecte".

En tot cas, han insistit en el fet que el projecte haurà de sol·licitar un informe a la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural perquè aquesta defineixi si es tracta d'una zona de gran interès agrícola o perquè autoritzi activitats i usos del sector primari i indústries de transformació agrària del sector secundari.

Pel que fa a l'aspecte urbanístic, han assenyalat que "manca justificació" del compliment del planejament vigent de Sineu i, sobre l'autorització ambiental integrada, han incidit en el fet que ha d'anar acompanyada de l'informe urbanístic municipal en el qual s'acrediti que el projecte s'adequa al planejament urbanístic vigent i tenir en compte que, una vegada atorgada l'autorització ambiental integrada, s'haurà de tramitar i disposar de la llicència urbanística municipal.

Oposició al projecte

En aquesta línia, el president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha expressat l'oposició del partit a la construcció de la macrogranja avícola a Sineu. Així s'ha expressat aquest dissabte en una reunió al municipi amb els batles, portaveus de la formació als pobles i amb la junta local de Sineu per abordar el projecte de construcció de la macrogranja. "Som aquí per a millorar la vida dels mallorquins i per donar-los suport en les seves reivindicacions".

Galmés també ha assegurat que no es posaran de perfil "ja que no s'entén una altra manera de fer política que escoltant de prop les problemàtiques". Així ha defensat també la convocatòria de la reunió que ha tingut lloc aquest dissabte "perquè aquells que resulten perjudicats puguin compartir les seves preocupacions". "La veu que importa és la dels ciutadans, i en aquest cas els veïnats, els ajuntaments, els agricultors i les associacions ja han xerrat", ha remarcat.

Així mateix, ha insistit en el fet que entenen que aquestes "instal·lacions tindrien un impacte negatiu tant en el benestar dels veïnats com en el territori en el qual preveu establir-se" i ha fet referència a l'existència d'informes negatius i desfavorables per part de les institucions, concretament de la Conselleria d'Agricultura, de l'Ajuntament de Sineu i el mateix Consell de Mallorca.

stats