Costes

El PP aprova al Senat modificar la Llei de costes per salvar les construccions 'tradicionals'

Dins el llistat presentat pels populars, i amb el vot en contra de l'esquerra, s'hi han inclòs les casetes de vorera de Menorca

Imatge recent d'un ple del Senat.
13/03/2024
3 min

PalmaEl Partit Popular ha fet valer la seva majoria al Senat i ha aprovat una proposició de llei (PL) per modificar la Llei de costes i 'salvar' edificacions litorals que es troben en domini públic, sota l'argument del seu valor patrimonial i fins i tot paisatgístic. A la sessió d'aquest dimarts, el Grup Popular ha defensat la iniciativa per considerar –segons l'exposició de motius– que s'ha establert la partió que exigeix la llei, i que separa el domini públic de l'Estat de les propietats privades, però generant situacions d'injustícia. "Les modificacions a les partions han deixat dins del domini públic maritimoterrestre immobles urbans destinats a residències unifamiliars o petits comerços consolidats des de dècades prèvies". Per aquest motiu, consideren que s'ha de modificar la Llei de costes que es va aprovar el 1988, per garantir que aquestes construccions no s'hagin d'enderrocar quan acabi la concessió temporal que els dona l'Estat.

"Aquesta eina, la delimitació o partió, en aquests casos suposa una despulla de propietats consolidades des de fa més d'un segle, que, a més a més, han mantingut el perfil associat a l'entorn litoral, de manera que ja formen part del patrimoni històric, cultural i paisatgístic de les nostres costes, que els atorguen valors que cal preservar conciliant-les amb el domini públic", han assegurat els portaveus populars. El senador Francisco Javier Bernabé ha insistit que no es tracta més que de protegir "una forma de vida tradicional dels nuclis costaners, que tenen valors", per acabar "apel·lant al cor" de la resta de grups polítics suport per salvar aquestes construccions.

Cal recordar que les construccions dins domini públic reben, en el millor dels casos, una concessió per part de Costes per poder mantenir l'activitat, però sempre amb un límit temporal. Quan es fa la partió es quan es decideix, segons els criteris tècnics que marca la llei, què queda dins domini públic i què no. Allò que hi queda, una vegada exhaurit el termini de la concessió, està condemnat a desaparèixer, a excepció que s'acrediti un veritable valor patrimonial.

Segons el PP, "en aquest procés s'han vist immersos nuclis urbans tradicionals amb valors etnològics inqüestionables". Els populars han citat les casetes de vorera de Menorca", juntament amb altres 12 nuclis. Dins d'aquesta categoria, encara que no s'hi han inclòs de manera explícita dins de la PL, també s'hi poden encabir les construccions tradicionals com les del Port del Canonge, que ja tenen l'ordre de Costes per ser enderrocades.

Possible inconstitucionalitat de la proposició

El senador del PSOE José Hila ha etzibat als populars que "aquesta proposició de llei té indicis clars d'inconstitucionalitat, i el pitjor és que vostès ho saben". L'exbatle de Palma ha recordat que el 2013 ja hi va haver un intent de remodelació que va acabar sense cap fruit, i ha assegurat que l'únic que el PP pretenia duent aquest tema al Senat és fer "populisme legislatiu". De fet, un grup de propietaris de construccions litorals ha seguit el debat aquest dimarts des del mateix Senat, i ha aplaudit les intervencions dels populars.

Aquesta PL no té aplicabilitat immediata, ja que per a la modificació normativa cal que ho aprovi el Congrés dels Diputats, on fonts dels diferents partits d'esquerres han assegurat a l'ARA Balears que és poc probable que pugui prosperar. Pel que fa a la votació a la Cambra Alta, a més del PP, han votat a favor de la proposició els senadors de Vox, Junts i els de Coalició Canària.

stats