Parlament

El PP vota en contra de la proposta de Vox de reduir encara més el català a les escoles

La meitat de les esmenes de Vox a la llei de simplificació administrativa no tenen a veure amb aquesta norma

El grup parlamentari de Vox, aquest matí al ple del Parlament
03/10/2024
2 min

PalmaEl PP ha votat en contra de les pretensions de Vox de reduir el català encara més a les escoles a la ponència parlamentària del projecte de llei de simplificació administrativa. El partit d'ultradreta volia aprofitar la tramitació d'una norma que no té res a veure amb l'educació per desfer un acord històric com és l'obligació que els centres educatius ofereixin almenys el 50% dels continguts curriculars en català. La diputada Patricia de las Heras ha defensat aquest dimecres a la ponència una esmena que pretenia eliminar l'article 12 de la Llei d'educació, que recull l'esperit del decret de mínims. Aquesta iniciativa ha quedat fora de joc després que el PP s'hagi sumat als partits de l'oposició i hi hagi votat en contra.

Vox també ha aprofitat la tramitació parlamentària de la llei de simplificació per intentar colar altres propostes, com l'eliminació de les restriccions al llenguatge sexista en els llibres de text i els materials educatius, llibres de text i altres materials educatius. Segons l'extrema dreta, un llibre de text no té per què respectar el criteri de fer servir un llenguatge no sexista, a més d'evitar els estereotips sexistes o discriminatoris.

De les 60 esmenes presentades per Vox al projecte de llei de simplificació, la meitat no tenen res a veure amb el text que promou el grup parlamentari Popular, sinó que aspiren a modificar altres normes com les lleis d’educació i de funció pública.

Esmena sobre la carrera professional

Un altre dels temes que ha tractat aquest dimecres la ponència parlamentària també prové de l'òrbita dels diputats d'extrema dreta i tampoc no té cap relació amb la matèria de la llei de simplificació. El diputat no adscrit Agustí Buades ha comparegut davant aquesta ponència tot i no formar-ne part, per explicar una esmena per dotar els treballadors del sector públic instrumental dels complements de carrera professional com tenen els funcionaris.

Buades ha assegurat que aquesta esmena pretén fer justícia amb un col·lectiu que en molts casos té les mateixes funcions i responsabilitats, i que mereix l'accés a aquest complement salarial. L'esmena no s'ha votat, però si rep el suport del PP, suposarà un increment del cost de personal molt significatiu per a les arques públiques.

La ponència que presideix el popular Mauricio Rovira no farà més sessions aquesta setmana. De moment, no s'ha pogut visualitzar del tot què farà Vox, representat a la ponència per Patricia de las Heras, respecte d'importants esmenes que han inclòs els populars a la futura llei, com la regularització de les naus agrícoles il·legals i de les activitats irregulars en sòl rústic. El PP havia intentat estendre el braç a diferents diputats, tant oficialistes com no, però ara mateix encara no es pot saber què passarà en la següent fase, la comissió parlamentària, i menys encara, al ple. Sense els diputats ultres, bona part de les iniciatives populars quedarien fora del text definitiu.

stats