Política 31/05/2023

El PP dona per fet que Vox s'haurà d'abstenir a la investidura de Prohens

La líder popular inicia contactes amb els partits per "formar un Govern estable"

3 min
Marga Prohens celebra els resultats a les eleccions del 28 de maig amb el guanyador de la batlia de Palma, Jaime Martínez.

PalmaEl Partit Popular dona pràcticament per fet que Vox s'haurà d'abstenir a la investidura de Marga Prohens com a presidenta del Govern –la data límit per fer-ho amb majoria absoluta és el 4 de juliol, i el 6 de juliol amb majoria simple. Els populars aspiraven a una majoria solvent a les eleccions del 28-M, però els 26 diputats que han aconseguit, un dels quals és el de Sa Unió –la coalició de dretes de Formentera–, fan que la situació del partit sigui comparable a la d'Isabel Díaz Ayuso la legislatura passada, quan va quedar fregant la majoria absoluta i va poder prescindir del suport de l'extrema dreta per governar. De fet, ni tan sols Vox s'esperava aquesta situació a les Illes, malgrat que la candidatura de Jorge Campos quasi ha triplicat la seva força a la Cambra i ha passat de tres diputats a vuit.

Fonts properes al PP asseguren que no estan en discussió ni el Govern, ni el Consell de Mallorca ni la batlia de Palma, i que els populars governaran en solitari a totes tres. A més, consideren que la convocatòria d'eleccions generals anticipades juga a favor seu i que Vox ho tindria molt complicat si la seva carta de presentació a les Balears fos que ha estat un impediment per al canvi de color polític. Així, els populars consideren que l'extrema dreta no està en condicions d'entrar en el Govern i recorden que Jorge Campos es va comprometre a "no posar pals a les rodes" després de conèixer els resultats autonòmics.

També recorden que MÉS per Mallorca va arribar a oferir la seva abstenció per facilitar un Govern presidit per Prohens amb independència de Vox, encara que en el PP saben que aquesta mostra de suport dels ecosobiranistes seria a canvi de condicions molt més exigents.

Feijóo dona llibertat per negociar

El líder estatal del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha donat autonomia als barons autonòmics que no tenen majoria absoluta per negociar els suports de les seves investidures. La intenció de presentar-s'hi sense cap acord amb l'extrema dreta no és exclusiva de les Balears, i fonts del partit assenyalen que aquest fet també es pot produir al País Valencià, Aragó, Múrcia i Extremadura, segons ha informat Europa Press. La intenció es forçar el partit de Santiago Abascal a quedar retratat abans dels comicis del 23 de juliol. "Si em maten a mi abans de les generals, Vox es pega un tir", ha assenyalat un dels barons.

Els populars saben que el temps juga en contra de les exigències de l'extrema dreta, i per això esgotaran els terminis per a les respectives investidures. "Això anirà a foc lent", ha reconegut un altre líder autonòmic. De fet, l'estratègia de Feijóo i dels líders autonòmics del PP se centra a marcar distància amb Vox amb la vista posada a la campanya de les eleccions generals del 23 de juliol. L'objectiu és evitar com sigui que Pedro Sánchez faci servir l'argument dels acords dels populars amb l'extrema dreta com a argument. Les Balears són una de les comunitats que ho tenen més fàcil, perquè a les Illes el PP suma més escons que tota l'esquerra i bastaria l'abstenció de Vox.

Prohens inicia contactes amb els partits per "formar un Govern estable"

D'altra banda, Marga Prohens iniciarà els pròxims dies contactes amb la resta de partits per "posar-se a treballar per un Govern estable". "Els números de les Balears són els que són: el PP ha guanyat els quatre consells, l'Ajuntament de Palma, els municipis més importants i, amb el diputat de Formentera, tenim aquesta majoria suficient que havíem reclamat, ja que sumam més que l'esquerra", ha reconegut aquest dimarts. Prohens ha fet aquestes declaracions a la sortida de la primera Junta Directiva estatal, després d'un 28-M en què el PP va guanyar les autonòmiques a les Balears, el País Valencià o la Rioja, a més de treure majories absolutes a la Comunitat de Madrid i la Regió de Múrcia, on ja estaven al capdavant amb Isabel Díaz Ayuso i Fernando López Miras.

"Ja ens posam a treballar perquè el compte enrere per al canvi s'ha de culminar el 23 de juliol", ha subratllat Prohens. Aquesta data és quan tindran lloc les eleccions generals avançades per Pedro Sánchez aquest dilluns, poques hores després de rebre un cop dur a les autonòmiques. L'únic que va sortir victoriós fou Emiliano García Page a Castella - la Manxa, que és un dels grans detractors de Sánchez. Falta per veure com aniran les negociacions entre el PP i Vox a algunes de les autonomies que depenen d'un pacte per a la investidura. Sobre això, Prohens s'ha limitat a dir que Feijóo, "com a president, sempre ens ha donat molta llibertat i independència a les direccions autonòmiques".

stats