Reglament de Normalització Lingüística

El PP i Vox pretenen modificar el reglament de normalització lingüística de Cort en el pròxim ple

L'extrema dreta considera que la normativa vigent "imposa l'ús del català"

Marga Prohens celebra els resultats a les eleccions del 28 de maig amb el guanyador de la batlia de Palma, Jaime Martínez.
20/07/2023
2 min

PalmaEl PP de Palma ha votat aquest dijous a favor d'una proposició de Vox per modificar el Reglament Municipal de normalització lingüística de l'Ajuntament de Palma, el qual estableix que el català és la llengua pròpia de la ciutat, entre altres coses. Aquesta iniciativa s'ha presentat a la Comissió de Serveis a la Ciutadania de Cort. Segons la proposta presentada per la formació d'extrema dreta, el reglament aprovat l'any 1987 "imposa l'ús del català". En aquest sentit, el partit liderat per Fulgencio Coll a Palma ha recordat que durant la passada legislatura varen denunciar diverses vegades la "immersió catalanista que vol restringir l'ús de la llengua oficial de l'Estat".

Per aquest motiu, la proposta recull les mesures següents: modificar la normativa lingüística municipal i la pràctica administrativa de manera que les dues llengües cooficials de la Comunitat Autònoma estiguin en igualtat d'ús; fer que la informació de Cort i les seves empreses municipals es faci en les dues llengües cooficials i substituir el domini del web del Consistori de Palma.cat per Palma.es.

Més per Palma ho ha criticat i s'hi ha oposat "frontalment". De fet, la formació ha presentat aquest mateix dijous una altra proposta en la qual critica els "retrocessos" que ha iniciat el nou govern municipal en les darreres setmanes, des de la desaparició de la Política Lingüística de l'organigrama de l'Ajuntament, la comunicació en castellà a través de les xarxes socials, fins a la "castellanització" dels premis Ciutat de Palma, entre altres coses. A la proposta de Més hi han votat a favor el PSIB i Podem, de la mateixa manera que votaren en contra de la iniciativa de Vox.

Segons fonts de la formació sobiranista consultades, els principals punts de la proposició són: complir i fer complir el Reglament Municipal en qüestió als funcionaris; mantenir els premis Ciutat de Palma de novel·la i poesia exclusivament en llengua catalana, tal com marca la tradició històrica i reclama el sector; rectificar la política de comunicació a les xarxes socials i a tota la comunicació, en general, en compliment del Reglament i, finalment, respectar el Reglament pel que fa a l'obligatorietat d'atendre la ciutadania per defecte en llengua catalana.

En aquest sentit, Més per Palma ha lamentat que el PP faci "seguidisme" de les polítiques "reaccionàries" contra la llengua de Vox. Un fet que, consideren, demostra que el PP "no necessita Vox" en el govern municipal per dur a terme polítiques contra la llengua. La formació ha assenyalat que a Palma "hi havia un consens social en matèria de normalització lingüística i no hi havia cap clam ni petició en contra".

Finalment, Més per Palma ha apuntat que es tracta de polítiques que posicionen el nou govern municipal a la dreta "més radical" de Bauzá i Isern. Amb tot, el partit d'extrema dreta a Palma recorda en el redactat de la proposició que es va arribar a un acord amb el PP per al Govern de les Balears en el qual ambdues formacions es comprometien a "defensar la Constitució i la unitat d'Espanya", entre altres iniciatives com "posar fi a les normatives que promouen l'enfrontament de la nació".

stats