El PP i Vox queden sols en demanar el dictamen sobre la llei turística al Consell Consultiu
Ciutadans i El Pi volen que la normativa "entri en vigor tan aviat com es pugui", i MÉS per Mallorca acusa els populars de "voler confondre i fer una cortina de fum"
PalmaTot apunta que la iniciativa del PP de sol·licitar un dictamen al Consell Consultiu sobre la llei turística només tindrà el suport de Vox aquest dimarts en el Parlament. El principal partit de l'oposició té "dubtes en termes jurídics", i vol que "el Govern doni una seguretat jurídica completa", segons ha exposat la portaveu adjunta popular, Núria Riera. En cas que sortís aprovada la petició, s'aturaria la tramitació fins que "s'evacuàs el dictamen i es tingués seguretat que es fan les coses bé".
La paralització de la tramitació d'una llei que es votarà immediatament després d'aquesta sol·licitud ha posat en contra El Pi i Ciutadans, però no Vox. El portaveu parlamentari regionalista, Josep Melià, ja va explicar el dilluns passat que el partit votaria "en contra de qualsevol mesura que n'endarrereixi l'aprovació", i la líder de Ciutadans, Patricia Guasp, s'ha expressat avui en termes similars. "Vull que entri en vigor la llei al més prest possible", ha declarat. D'altra banda, el portaveu de Vox, Jorge Campos, ha detallat que el partit hi votarà a favor, "i més per una llei que creim que vulnera la normativa".
Precisament, El Pi i Ciutadans són les formacions de l'oposició amb què l'Executiu, i més concretament el conseller de Turisme, Iago Negueruela, ha arribat a més acords. Aquest fet empeny als dos partits a votar en contra de sol·licitar el dictamen al Consell Consultiu. "El text que surt de la tramitació és moltíssim millor que el que va entrar via decret llei", ha asseverat Guasp.
Per la seva banda, el portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha criticat la iniciativa del PP. "És un afany d'embolicar la troca, una cortina de boira i fum que res té a veure amb el que aprovarem demà", ha assenyalat. En aquest sentit, ha acusat el principal partit de l'oposició de "mediatitzar i instrumentalitzar un servei públic per afanys partidistes", i ha aclarit que el text de la llei "ja ha passat pels nostres serveis jurídics". "Ve tramitada amb tots els informes corresponents", ha explicat.
"És sorprenent que ho demani ara, quan tot el procés ha acabat", ha indicat el diputat del PSIB, Damià Borràs, que ha estat el ponent en la tramitació de la normativa turística. "Volen aturar el partit al darrer minut per guanyar temps i veure si el Govern no aprova la llei", ha afegit.
Intercanvi de places
"És fonamental que bona part de les places entrin en mecanismes d'intercanvi. (...) La posició d'El Pi és que qualsevol partit que vulgui pactar futurs governs haurà de garantir que les places poden anar a un intercanvi sense que hi hagi creixement", ha subratllat el portaveu parlamentari d'El Pi, Josep Melià. El diputat regionalista ha negat que aquest anunci fos una picada d'ull al PP. "Som un projecte autocentrat, El Pi es defineix per la seva política", ha declarat.
Aquesta possibilitat d'intercanvi que demana El Pi se centra sobretot en les places adquirides de manera no onerosa, és a dir, les anteriors a la regulació del 2017, que majoritàriament són del lloguer turístic. "Serà un tema capital en la conformació de qualsevol govern el 2023", ha remarcat.
Accelerar la tramitació de lleis
El portaveu ecosobiranista ha detallat que els partits del Pacte han demanat aquest dilluns que s'habiliti el període ordinari de tot el mes de juny, juliol i setembre per accelerar la tramitació de lleis com la d'Arxius, de Consells Insulars o de Joventut. "La pandèmia ha alentit l'activitat parlamentària i el conjunt de lleis que vam dir que es revisarien, com queda reflectit en els acords de Bellver", ha apuntat Ensenyat. "Podem augurar un estiu intens, complir el calendari de totes les lleis dels Acords de Bellver. Ens en volem anar d'aquí amb els deures fets", ha afegit.