Llengua
Política14/06/2024

El PP i Vox voten contra retirar el títol de reial a l''Acadèmi de sa Llengo Baléà' al Congrés

Segons ERC, la concessió d'aquest títol representa un "clar suport al secessionisme lingüístic promogut per l'extrema dreta, que intenta fragmentar i deslegitimar la unitat de la llengua catalana"

PalmaEl PP i Vox han votat aquest dijous al Congrés en contra de retirar el títol de reial a l''Acadèmi de sa Llengo Baléà' al Congrés. A la Comissió Mixta d'Insularitat, ambdues formacions han votat en contra de la moció presentada per ERC per instar la casa reial a llevar, precisament, el títol de "reial" a aquesta entitat, que es comunica en català no normatiu o bé en castellà. Segons la formació, aquesta decisió representa un "clar suport al secessionisme lingüístic promogut per l'extrema dreta, que intenta fragmentar i deslegitimar la unitat de la llengua catalana".

Cargando
No hay anuncios

Segons assenyalen, "aquesta maniobra, promoguda per grups d'extrema dreta, té la complicitat d'institucions estatals", que en lloc de "protegir la diversitat lingüística i cultural, actuen per dividir i erosionar el patrimoni cultural comú".

En la moció, a més de rebutjar la concessió del títol de 'reial' i demanar-ne la revocació, s'instava que el govern espanyol reconegués formalment la unitat de la llengua catalana, incloent-hi les seves varietats dialectals. Amb aquesta iniciativa també es volia que es declarés públicament que la llengua parlada a les Illes Balears és el català, i que qualsevol intent de fragmentar-la respon a interessos polítics que no tenen cap base lingüística o acadèmica. A més, es demanava adoptar totes les mesures necessàries per garantir la protecció i promoció de la llengua catalana a les Balears i la resta de territoris de parla catalana.

Cargando
No hay anuncios

Per altra banda, també es volia condemnar públicament els intents de secessionisme lingüístic promoguts per grups d'extrema dreta, i reforçar la lluita contra qualsevol forma de discriminació lingüística o cultural en els territoris de parla catalana. En el darrer punt de la moció es demanava, així mateix, fomentar l'educació i la conscienciació pública sobre la unitat de la llengua catalana, treballant conjuntament amb institucions acadèmiques, culturals i educatives. Finalment, però, la moció no ha estat aprovada.

Cargando
No hay anuncios

Esmena del PP

Cal destacar que el PP va presentar una esmena de substitució en què es reconeixien "llengües cooficials de les comunitats autònomes respectives", tal com recullen els estatuts d'autonomia i la Constitució espanyola.

Cargando
No hay anuncios

A més, volien recalcar el compromís de la comissió amb l'Estatut d'Autonomia de les Balears, que estableix que la "llengua pròpia de la comunitat autònoma és la catalana, cooficial amb la castellana", tal com recull l'article 3 i, d'altra banda, recalcar també el seu compromís amb l'article 35 que estableix que "les modalitats insulars de cada illa han de ser objecte d'estudi i protecció, sens perjudici de la unitat de la llengua i que la institució oficial consultiva en tot el relatiu a la llengua és la Universitat de les Illes Balears".

D'altra banda, des del PP també proposaven el seguiment de l'Estatut d'Autonomia en reconèixer a la Comunitat Autònoma la competència exclusiva en matèria d'ensenyament de la llengua pròpia i l'estudi i la protecció de les modalitats insulars, "sense perjudici de la unitat de l'idioma", tal com marca l'Estatut d'Autonomia. Finalment, la seva esmena demanava "reforçar la lluita contra qualsevol forma de discriminació lingüística o cultural".