Eleccions Generals 2023

La victòria "amarga" de la dreta centra els titulars a la premsa internacional

Els principals líders internacionals opten pel silenci davant del previsible bloqueig polític

Seguidors de Vox esperen els resultats a la nit electoral a Madrid.
3 min

BarcelonaLes eleccions espanyoles han despertat un gran interès en els mitjans internacionals, especialment els europeus, que havien posat el seu focus d’interès principalment en el paper de Vox com a àrbitre decisiu en la formació de govern. Però el recompte dels resultats tan ajustat fins al final va fer que molts haguessin de tancar edició amb titulars incerts. A les seves edicions digitals optaven majoritàriament per fórmules com “frec a frec” o “cursa renyida” entre el PP i el PSOE. 

“El PP lidera el recompte, però el PSOE obté un resultat per sobre de les previsions”, resumia el portuguès Publico, que obria la seva portada digital amb els comicis espanyols, igual que molts altres diaris europeus, com els alemanys Welt i Bild; els italians Corriere della Sera i La Repubblica, i el francès Le Figaro. “Cursa renyida entre socialdemòcrates i conservadors”, titulava el diari Bild, que parlava d’una igualtat “sorprenent” entre els dos grans blocs. 

“La dreta espanyola es prepara per a una amarga victòria”, titulava Reuters, una de les agències internacionals líders. I el diari britànic The Guardian feia una anàlisi similar: “Els partits de dreta espanyols no aconsegueixen el lideratge esperat”. 

En un moment de fort impuls de la dreta a Europa –i pocs mesos abans de les eleccions a les institucions europees–, Espanya era un dels principals bastions socialdemòcrates del continent, juntament amb l’Alemanya d’Olaf Scholz i el Portugal d’António Costa. Els diaris d’Itàlia –on governa una coalició liderada per la ultradreta de Giorgia Meloni– subratllaven als seus titulars la caiguda de suports de Vox. “Els populars guanyen, però ningú obté la majoria. Vox baixa, seguit de Sumar”, resumia La Repubblica. El Corriere della Sera també subratllava els mals resultats del partit de Santiago Abascal. 

A Dinamarca –un altre dels pocs països europeus amb un govern liderat per socialdemòcrates–, el diari Politiken parlava de “bloqueig”. El principal diari suec, el Dagens Nyheter, va destacar durant una estona a la seva portada digital els mals resultats dels partits independentistes catalans, però a última hora va centrar-se en la victòria insuficient de la dreta i els bons números de l’esquerra, “desafiant totes les previsions”. 

A l’altra banda de l’Atlàntic, The New York Times també incloïa les eleccions espanyoles a la seva portada –apuntant també al bloqueig– tot i que en una posició molt menys destacada: “Unes eleccions no concloents empenyen Espanya cap a un embolic polític”. 

Silenci dels líders internacionals

Un cop ja escrutat més del 99% dels vots, la majoria dels líders internacionals no s’havia pronunciat sobre els resultats de les eleccions. Tampoc els aliats de Vox fora de les fronteres espanyoles, com la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, que fins i tot ha participat en la campanya electoral. Tampoc la líder de la ultradreta francesa, Marine Le Pen, ni el primer ministre hongarès, Viktor Orbán. 

Els governants europeus també optaven per la prudència: cap comentari de la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, ni del president del Consell Europeu, Charles Michel, en plena presidència espanyola del Consell de la Unió Europea.

Passada la mitjanit, sí que es van pronunciar els presidents de l'Argentina, Alberto Fernández, i el de Colòmbia Gustavo Petro, tots dos per felicitar el líder socialista, Pedro Sánchez. "Felicitats estimat amic @sanchezcastejon per l'extraordinària elecció que has fet", ha escrit Fernández a Twitter. Petro també ho ha celebrat: "Bé per Espanya. El progressisme resisteix", ha afirmat.

Més informació del 23-J

stats