El president de Menorca aprofita la malaltia i el viatge de dos consellers del PSOE per aprovar els pressupostos
Vilafranca es nega a suspendre el ple, tot i l’absència justificada de dos consellers socialistes, i tira pel dret davant el rebuig de Vox, que l’obligava de bell nou a prorrogar els comptes
CiutadellaEl govern del PP al Consell de Menorca s’ha botat aquest matí la més elemental norma de joc net polític per aprofitar-se de l’absència de dos consellers de l’oposició i aprovar així els pressupostos de 2025 que, en cas contrari, haurien quedat novament bloquejats, com va ocórrer l’any passat quan l’equip liderat per Adolfo Vilafranca es va veure obligat a prorrogar els comptes de 2023.
En una maniobra sense precedents a la institució, Vilafranca ha tret profit que no hi eren ni l’expresidenta socialista Susana Mora ni el també conseller Eduard Robsy, un de viatge i l’altre per una inesperada indisposició, per faltar al seu “compromís” amb la oposició i fer valer la majoria momentània amb la qual comptava aquest matí a la sala de plens.
El president ha assegurat que havia convocat el ple perquè confiava almenys en l’abstenció de Vox per tirar endavant els pressupostos, però la primera intervenció de la consellera ultradretana Maite de Medrano ha fet botar totes les alarmes. “No ha pogut ser. Som alternativa, no la crossa del PP”, ha dit De Medrano, deixant clar que el seu vot seria contrari a la proposta popular.
Ha estat llavors quan la portaveu del PSOE, Bárbara Torrent, ha demanat la paraula per recordar al president el seu “compromís” i demanar, conjuntament amb Més per Menorca, la suspensió immediata de la sessió plenària que s’estava fent.
Però Vilafranca s’hi ha negat. “El ple no se suspendrà. Els projectes de Menorca no es poden aturar per l’absència de dos consellers”, ha dit, i ha al·legat que “ja feim tard” perquè algunes mesures puguin tenir ja vigència a partir del mes de gener.
Així que Torrent no s’ho ha pensat i ha anunciat que, com que Vilafranca havia “faltat a la seva paraula”, el PSOE i Més no participarien del ple. “És un pressupost beneficiós per als menorquins, més enllà dels partidismes”, deia la consellera d’Economia, Maria Antònia Taltavull, mentre els consellers de l’esquerra desfilaven per davant seu cap a fora de la sala de plens.
La sessió ha seguit només uns minuts més, els necessaris per tombar les esmenes de l’oposició i aprovar per sis vots a favor (PP) i un en contra (Vox) el projecte de pressupostos. Això sí, el president ha volgut prendre la paraula per lamentar la marxa dels consellers del PSOE i Més i insistir que “el Consell no es pot aturar per una malaltia o les vacances d’un conseller, sinó que ha de continuar”.
Vilafranca ha matisat que “esperava una posició diferent de Vox”, a qui ha dit haver “dedicat molt de temps a explicar els pressupostos i a mostrar tota la disponibilitat per incorporar les propostes que el fessin sentir còmode”. Un escenari que “no ha estat possible, entenc, per factors que van més enllà de Menorca”.
Ho ha corroborat Maite de Medrano, qui ha exculpat el govern insular del PP, “que ens ha allargat la mà”, i ha atribuït la seva decisió a l’actual conjuntura política. “Per desgràcia, ens han atropellat coses que ens impedeixen asseure’ns a negociar. Encara que ens separen moltes coses, aquí a Menorca ens n'uneixen d'altres, i són aquestes les que podríem i hauríem d’haver cercat”, ha dit.
De Medrano ha aclarit que “els esdeveniments de les darreres setmanes entre el PP i Vox no han ajudat” i ha deixat clar que, si les sigles del partit d’ultradreta cauen, “en vindran altres i les aixecaran. El que més importa és allò que un creu i defensa”.
A fora, alienes ja al que estava succeint dins, les portaveus del PSOE, Bárbara Torrent, i Més, Noemí García, es desfeien en crítiques a la deslleialtat popular. També a les xarxes. El conseller socialista Eduard Robsy tira en cara a Vilafranca que “hagi guanyat trampejant el que no havia aconseguit amb els vots, incapaç d’arribar a acords”. Per al diputat Pepe Mercadal (PSOE), el que ha passat aquest matí al Consell de Menorca és “la perversió democràtica més greu” des de la moció de censura que el 1991 va donar la presidència de la institució a Joan Huguet gràcies a un vot trànsfuga.