Governabilitat a l'Estat

Els presidents valencià i andalús desautoritzen Feijóo: volen parlar de finançament amb Sánchez

El PP va tancar files la setmana passada garantint que aquestes qüestions només s'abordarien en fòrums multilaterals

3 min
El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, en un esmorzar informatiu

MadridIsabel Díaz Ayuso va abanderar la idea que els presidents territorials del PP no parlin bilateralment amb Pedro Sánchez sobre el finançament, com a senyal d'oposició a l'acord amb Catalunya. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, es va veure abocat a seguir les petjades de la presidenta de la Comunitat de Madrid i, de la reunió de barons del partit de divendres passat, en va sortir un pacte per abordar aquestes qüestions només en fòrums multilaterals. Ara bé, aquest dimarts al País Valencià i Andalusia s'han produït les primeres esquerdes en aquesta presumpta unitat del PP.

"Digues-li singularitat, mesures especials, compensació, anivellar-nos als altres. Doncs esclar que ho parlaré si em truca Sánchez. Algun president autonòmic no ho veia com jo, però jo això ho tinc clar. Si el senyor que et deu 3.000 milions en dependència et truca, tu hi vas i li recordes els 3.000 milions en dependència que et deu", ha afirmat aquest matí en un esmorzar informatiu el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón. Això sí, ha assegurat que una negociació bilateral no és "viable" ni "convé" al País Valencià. En aquest sentit, s'ha diferenciat de la "singularitat" que defensa Catalunya, que ha considerat que és "jugar a part i no estar amb la resta", mentre que ell defensa "construir una Espanya per estar amb la resta".

Des d'Andalusia, el seu president, Juanma Moreno Bonilla, també ha rebutjat "el joc de Sánchez", però acceptarà reunir-se amb el president espanyol per parlar de finançament. "Jo seuré amb Sánchez si em convoca per parlar amb criteri i rigor del problema que tenim les comunitats en matèria de finançament i particularment Andalusia", ha assegurat en una entrevista a Onda Cero. Concretament sobre la qüestió de la condonació del deute, ha anotat que caldria abordar-ho a la Conferència de Presidents, tot i que ha avançat que Andalusia no ho acceptaria. En canvi, Mazón sí que s'ha mostrat interessat a abordar la "reestructuració del deute" de la Generalitat Valenciana i ha demanat a Sánchez una proposta concreta en aquest sentit que no sigui "fum".

Feijóo no es mou

Aquestes fissures han agafat Feijóo a Tenerife, on es reunia amb el president de Canàries, Fernando Clavijo, per parlar d'immigració. El president conservador ha subratllat que no tenia "res més a afegir" que el que van pactar tots els dirigents territorials divendres en la cimera a Madrid. "El que és de dos es resol entre dos i el que és de tots es resol entre tots", ha indicat Feijóo, que ha especificat que el finançament s'ha d'abordar en espais multilaterals com el Consell de Política Fiscal i Financera o la Conferència de Presidents. De tota manera, en aquests fòrums s'evidenciarien discrepàncies dins del PP. El mateix Mazón ha reconegut que hi ha una "batalla" dins del partit i ha explicat que ell defensa criteris poblacionals a l'hora de dissenyar un nou model de finançament, i no "quilòmetres o matolls".

 Mentrestant, el govern espanyol assisteix amb "perplexitat" a les "instruccions" de Feijóo als seus presidents autonòmics. "Com li diu a un conseller d'Hisenda del que ha de parlar o no en una reunió amb el govern espanyol? Diu que no parlin del deute ni del finançament autonòmic. Entenc que declinen reunir-se amb l'Estat per contrastar dades, per veure efectivament si les fórmules que creuen més adequades van bé? M'agradaria saber què farà el PP i com responen els presidents autonòmics davant d'això. I els presidents que vulguin parlar de condonació de deute estarem encantats de convocar-los i parlar", ha anotat la vicepresidenta primera, María Jesús Montero. A més, ha qualificat "d'ocurrència" que el PP demanés a la ministra d'Hisenda el repartiment "a fons perdut" de 18.000 milions d'euros dels fons europeus a les comunitats autònomes. Els fons europeus van lligats a projectes de reformes, ha recordat Montero.

Acord amb les Canàries

En paral·lel al debat sobre el finançament, Feijóo ha posat pressió a Sánchez en política migratòria fent pinça amb el govern canari presidit per Clavijo (Coalició Canària) amb el PP, que abans de les vacances d'estiu s'alineava amb la proposta de reforma de la llei d'estrangeria de Sánchez. Ambdós van subscriure un ampli document que, entre d'altres, insta el president espanyol a finançar el cost de la sobreocupació de menors migrants de les autonomies, a garantir que totes participen en el repartiment i a fer-se'n càrrec directament quan superi el 150% de la capacitat de la comunitat.

stats