Política21/09/2021

Pressió al govern espanyol per incloure quotes específiques de català a la llei de l'audiovisual

L'esborrany del projecte no inclou les demandes de la Generalitat, però la Moncloa i el Govern mantenen que el text no és definitiu

BarcelonaLa protecció i foment del català, en plena regressió pel que fa a parlants segons els últims estudis, és un dels pilars de l'acció de nombroses entitats de la societat civil i un dels objectius del Govern Aragonès. Així ho reivindicaven les conselleres de la Presidència i Cultura, Laura Vilagrà i Natàlia Garriga, a principis de setembre en un article a l'ARA. És per això que les alarmes han saltat aquest dilluns quan ha transcendit que el text del nou projecte de llei de comunicació audiovisual que ultima el govern espanyol no inclouria la protecció del català a través de quotes en les plataformes de streaming com Netflix, HBO o Amazon Prime. Segons ha publicatEl Periódico, l'esborrany de la norma, que ha afrontat ja una segona fase d'audiència pública, exclou per ara les reivindicacions de la Generalitat i el sector audiovisual català en aquest sentit. L'executiu havia reclamat entre d'altres que, dins del percentatge reservat a obres europees (30% del total, tal com es fixa en una directiva europea), hi hagués un percentatge per al català també del 30%, però el text amb què treballa la Moncloa en aquests moments només parla de reservar la meitat de les produccions europees a "obres en la llengua oficial de l'Estat o en alguna de les llengües oficials de les comunitats autònomes". Fonts del govern estatal asseguren que aquest text no és el definitiu, la mateixa versió que defensen des de Palau, però tant partits com entitats han redoblat la pressió perquè el projecte final asseguri quotes específiques per als títols en català.

"L'esborrany en què treballava el consell de ministres desprotegeix la llengua catalana i no hi preveu cap acció positiva cap a les llengües minoritzades", ha denunciat ERC en un comunicat, amb què ha reiterat el compromís de treballar, al marge del que passi a l'Estat, per impulsar la llei audiovisual catalana, que va quedar aparcada en un calaix la legislatura passada. Aquesta ha sigut, de fet, la solució plantejada des de JxCat al conèixer la notícia, però el partit de Carles Puigdemont també ha posat sobre la taula actuar ja des del Govern per la via d'un decret propi. "No hi ha excuses per no aprovar el decret llei de la Generalitat per salvaguardar la llengua catalana en el sector audiovisual", ha tuitejat el seu secretari general, Jordi Sànchez. I Òmnium, que ha qualificat la situació de "nou embat contra el català", ha anunciat que està preparant un front comú i accions de protesta.

Cargando
No hay anuncios

En paral·lel al seguit de reaccions, des de la Moncloa s'ha deixat clar que l'última versió del projecte de llei no és la definitiva i que, malgrat que es preveu que s'aprovi aviat, no es portarà aquest dimarts al consell de ministres. En la mateixa línia, i malgrat les queixes dels partits al Govern, fonts de la Generalitat consultades per l'ARA asseguren que "no hi ha cap esborrany tancat" i que continuen convençuts que s'acceptaran les al·legacions per a la protecció de la llengua catalana que han fet arribar al ministeri. Aquest cap de setmana va haver-hi un contacte amb el govern espanyol i aquesta mateixa tarda, segons expliquen les mateixes fonts, s'ha tornat a parlar a "nivell tècnic", però ja s'havia obert el meló durant la reunió de la Comissió Bilateral del mes d'agost. En un fil a Twitter, el secretari de mitjans de comunicació del Govern, Oriol Duran, ha marcat com a objectiu introduir canvis al text abans que arribi al consell de ministres, però també ha defensat corregir si cal la llei un cop arribi al Congrés.