El primer dia de la nova vida de Quim Torra
Es reuneix amb presos i exiliats i demana l’amnistia al president espanyol
BarcelonaEl primer dia de la nova vida de Quim Torra va ser més relaxat que l’anterior, tot i que va tornar a tenir l’agenda plena. No es pot dir que no estigués preparat per assumir la vida d’expresident un cop inhabilitat pel Suprem. Dilluns mateix, tan bon punt abandonava el Palau de la Generalitat per últim cop com a cap de l’executiu, el seu equip de comunicació li obria un canal a Telegram: “President 131è de la Generalitat”. I és que a partir d’ara Torra vol exercir d’entrada d’expresident, opinant i tenint presència pública en la política catalana. Ahir n’hi va haver un primer tast, en què ja va enviar dos missatges clars: l’única solució per als presos i exiliats és l’amnistia, i la taula de diàleg no pot tornar a ser una fotografia “inútil” amb la Moncloa. Avui seguirà amb una compareixença al Parlament, com a convidat, a les tres de la tarda, en un ple monogràfic per denunciar la seva inhabilitació per part de la justícia espanyola.
El primer dia com a expresident va estar carregat de simbolisme. Al matí va visitar els presos polítics a Lledoners, a la tarda va tenir una reunió telemàtica amb tots els exiliats -incloent-hi l’expresident Carles Puigdemont-, i finalment es va trobar de manera presencial al Palau de Pedralbes de Barcelona amb l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l’exconsellera Dolors Bassa. Deslliurat de l’honor, però també de la càrrega, de la presidència de la Generalitat, Torra va posar el llistó alt a Pedro Sánchez: “El govern del PSOE i Podem ha d’atendre el clam del país, l’amnistia dels presos polítics i exiliats. És l’única solució per sortir del cul-de-sac”. Així, quan ja s’ha iniciat el tràmit -preceptiu- dels indults per als presos polítics i la Moncloa s’obre a reformar el delicte de sedició, va demanar que “el govern més progressista de la història” faci alguna cosa ja per resoldre el conflicte.
A parer de Torra, això s’ha de traduir en una reunió de la taula de diàleg on s’abordi explícitament el dret a l’autodeterminació -va exigir que quedés clar en l’ordre del dia- i, en cas que no sigui així, creu que la Generalitat no hi hauria d’anar. “Ja n’hi ha prou de fotografies i reunions inútils on només es vol escenificar un presumpte diàleg”, va etzibar. El fins ara president va insistir en la mateixa idea a la tarda al costat de Bassa i Forcadell. Les dues preses polítiques -tenen el tercer grau i dormen a la presó cada dia menys el cap de setmana- van fer costat a Torra en el seu reclam i també li van expressar el suport després de la inhabilitació. “És una venjança”, va dir Forcadell. “És un abús d’autoritat”, va afegir Bassa.
De Pedralbes a la presó
L’escenari escollit per a la reunió amb Bassa i Forcadell va ser el Palau de Pedralbes, propietat de la Generalitat i on també va tenir lloc la primera reunió amb el govern espanyol el 20 de desembre del 2018. El primer capítol de l’incipient diàleg amb la Moncloa que va encetar Quim Torra amb Pedro Sánchez. La reunió que el 131è president va mantenir ahir en aquest edifici, però, va ser molt diferent: una conversa de més d’una hora tant amb els exiliats com amb les preses sobre l’estat de les coses. Mentre es reunien a porta tancada l’escena a fora no era tan diferent de quan Torra era president: fotògrafs, càmeres i redactors l’esperaven per captar les seves declaracions. I, a dins, feien guàrdia les persones habituals del seu entorn durant els dos últims anys al Palau de la Generalitat. Una de les qüestions que planava en l’ambient entre reunió i reunió, de fet, era la negativa de la Moncloa a publicar que cessa Torra al BOE, un dels requisits que en un principi els serveis jurídics de la Generalitat havien posat per substituir-lo pel vicepresident, Pere Aragonès. Al final la substitució s’acabarà fent sense publicació oficial al Butlletí.
Un cop finalitzada la trobada, Torra va desfilar acompanyat de Forcadell i Bassa per la passarel·la del Palau fins a un dels estanys centrals del parc. “Hem de començar de zero”, va reclamar Forcadell, per instar a una resolució immediata del conflicte. En acabar, tant ella com Bassa van tornar a la presó.