Reaccions a l'acord PP-Vox: l'OCB considera que és "la pitjor agressió contra els mallorquins en 40 anys d'autonomia"
Memòria de Mallorca assegura que el PP "ha fet un canvi de cromos amb la memòria de les víctimes"
PalmaL'acord entre el PP i Vox perquè els populars assumeixin el Govern autonòmic en solitari ha generat molta polèmica a les xarxes socials entre representants polítics i de la societat civil. Des que s'ha sabut que Vox s'abstindrà a la investidura de Prohens, després que els populars hagin cedit a les pretensions de la formació d'extrema dreta en l'àmbit de la llengua, l'educació, o la memòria democràtica, els retrets al PP han estat una constant. En un comunicat, l'Obra Cultural Balear (OCB) ha qualificat l'acord entre el PP i Vox com a "declaració de guerra" i "la pitjor agressió contra els mallorquins en 40 anys d'autonomia" i acusa els populars de "deixar-se arrossegar per l'obsessió de Vox de fer desaparèixer la llengua i la cultura, així com d'imposar un model uniformador a tot Espanya, amb el castellà com a única llengua".
L'entitat recorda que "cada vegada que el PP ha fet política contra el català, ha trobat la societat disposada a defensar-la" i posa l'exemple de les mobilitzacions contra la política lingüística de Bauzá. També insta els populars a "actuar amb seny i responsabilitat i a no sortir del marc legal que fixa l'Estatut d'Autonomia". L'Obra adverteix: "Si el PP no rectifica, l'Obra Cultural Balear vaticina una legislatura calenta, i fa una crida des d'ara mateix a tota la societat mallorquina a preparar-se per estar a l'altura d'aquesta nova envestida contra la nostra llengua i la nostra cultura. Ni una passa enrere. Cap agressió quedarà sense resposta".
La memòria democràtica "no és una qüestió de partits polítics"
Per la seva banda, Memòria de Mallorca ha expressat "indignació" davant l'acord, en considerar que els populars "s'entreguen a les exigències de Vox" amb la derogació de la Llei 2/2018 de memòria i reconeixement democràtic de les Balears. "Ens sembla una absoluta covardia entregar aquesta llei que tant ha costat aconseguir i que va ser alabada pel relator especial de les Nacions Unides per a la veritat, la justícia, la reparació, les garanties de la no repetició i la memòria, Fabian Salvioli, durant la seva visita a Mallorca el passat mes de març", ha dit l'entitat.
Memòria de Mallorca també ha considerat que la memòria "no és una qüestió de partits polítics, sinó de drets humans. Estarem atents i vigilants perquè no es vulnerin lleis ni acords que afectin la memòria democràtica i els drets humans". "El PP s'ha venut per una butaca, i fa un canvi de cromos amb la memòria de les víctimes, que han patit greus violacions dels drets humans", ha afegit.
El Moviment Feminista de Mallorca expressa el seu "rebuig absolut"
El Moviment Feminista de Mallorca ha mostrat el seu "rebuig absolut" envers el pacte entre el PP i Vox a les Balears i ha assegurat que han llegit amb "preocupació" les mesures que recull l'acord. En un comunicat, l'entitat feminista ha assenyalat que en el document de l'acord que s'ha fet públic "no es menciona ni una sola vegada el concepte de violència de gènere, que han diluït sota l'epígraf de violència intrafamiliar".
En aquest sentit, han lamentat que "una altra vegada toca repetir que la violència de gènere és un tipus de violència específica que s'exerceix sobre la dona pel fet de ser-ho i que suposa l'expressió més brutal i evident de la desigualtat que existeix entre homes i dones en societats patriarcals, com consta a la Llei 1/2004 de protecció integral contra la violència de gènere". A més, han destacat que "amb les dades sobre violència masclista i sexual que hi ha sobre la taula, no reconèixer el caràcter estructural de la violència que sofreixen les dones diàriament és contribuir a reforçar-la i a perpetuar-la". Així, han criticat que "no s'entén que algú amb dos dits de front pugui negar que 22 dones assassinades per les seves parelles o ex-parelles el 2023 i més de 1.200 des de 2003 sigui un problema social de dimensions enormes". A més, han indicat que "si no reconeixen el problema és impossible que hi posin remei".
El PSIB adverteix que "és un perill per als avenços socials"
El PSIB ha estat el primer partit a reaccionar mitjançant un comunicat. "Suposa un clar perill per als consensos històrics i els avenços socials que varen costar molt de sacrifici a la ciutadania illenca", han dit els socialistes, que consideren que aquest pacte "implicarà el retrocés més gran a les Illes Balears en quaranta anys de democràcia, ja que exclou la violència masclista, posa el focus en les persones immigrades i no en les necessitats reals de la ciutadania de les illes".
La secretària general del PSIB, i candidata al Congrés, Francina Armengol, ha expressat el seu rebuig al contingut del pacte. "En 30 dies retrocedim 30 anys. En igualtat. En LGTBI. En medi ambient. En identitat. En memòria. En drets i llibertats. El Pacte del Retrocés del PP i Vox és el més ultra d'Espanya, i el més anti-Balears. Ens trobaran. Al carrer i les institucions. Vam superar 40 anys de dictadura i superarem quatre anys d'extrema dreta. Cap passa enrere, Balears!", ha dit
Per la seva banda, la presidenta en funcions del Consell de Mallorca, Catalina Cladera (PSIB), ha acusat el PP de "denigrar el govern de Mallorca" i de fer-lo servir com a "moneda de canvi" després que s'hagi fet públic que Vox formarà de l'equip del govern insular que presidirà el popular Llorenç Galmés. "Al senyor Galmés l'obligaran a compartir govern al Consell amb la ultradreta. Es veu que al PP de Prohens no li serveix Vox al Govern ni a Cort, però sí al Consell", ha dit a les xarxes socials.
D'altra banda, el president de l'entitat ecologista GOB, Amadeu Corbera, ha fet una crida a la resistència "davant l'extrema dreta i la seva política de destrucció cultural i territorial". "Marga Prohens avui ha començat a perdre les pròximes eleccions", ha afegit.
Plataforma per la Llengua ha acusat el PP de "faltar a la paraula", ja que els populars "asseguraren que no farien una batalla de la llengua". "L'acord amb l'extrema dreta suposa recuperar el programa de José Ramón Bauzá", ha manifestat l'entitat, que també ha apel·lat a la societat: "Feim una crida a totes les entitats de la societat civil a mantenir-nos actius i organitzats".
Més també critica l'acord
El conseller executiu de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local del Consell de Mallorca en funcions, Jaume Alzamora (Més per Mallorca), ha considerat que el pacte entre el PP i Vox per governar la institució "és una mala notícia". Alzamora també ha criticat que el futur president del Consell, Llorenç Galmés (PP) "no ha decidit amb qui pactar, sinó que això ha estat imposat a través del pacte pel Govern balear". En aquest sentit, ha assegurat que l'acord és "una traïció per a Mallorca, pel fet que suposa l'entrada directa de l'extrema dreta dins les institucions". El candidat de Sumar MÉS al Congrés, Vicenç Vidal, ha remarcat que el pacte "tomba els pilars bàsics de l'estat de dret, pel fet que Vox nega l'emergència climàtica i no respecta el col·lectiu LGTBI".
Per la seva banda, el vicepresident en funcions del Consell Insular de Menorca, Miquel Maria (Més per Menorca), ha assegurat que "es confirmen els pitjors presagis: el PP pacta amb Vox al Consell de Menorca per derogar la Llei Reserva de la Biosfera i estimular la massificació turística. Encara no han començat a governar i ja destrueixen el futur de Menorca".
Més per Menorca ha qualificat d'"escandalós" el pacte del PP i Vox en un comunicat i ha advertit que "posa en perill" els drets civils i que suposarà un retrocés en la lluita contra la violència masclista, a més de ser "un atac frontal" contra les conquestes en matèria d'igualtat del col·lectiu LGTBI. Els ecosobiranistes menorquins també han assegurat que aquest pacte "arraconarà la llengua i la cultura".
Per la seva banda, UOB Ensenyament ha reaccionat també a l'acord entre el PP i Vox que permetrà als populars governar en solitari i ha lamentat profundament que aquest acord tingui com a conseqüència un retrocés en els drets lingüístics dels illencs i que pugui suposar "la mort de la llengua i la cultura catalanes". A través d'un comunicat han remarcat que estan d'acord amb la futura presidenta balear quan assegura que a les Balears manca llibertat lingüística, però que "manca per als catalanoparlants". El sindicat ha demanat a Prohens, en el comunicat, si no recorda què va suposar per a la llengua catalana el mandat de José Ramón Bauzá i ha denunciat que "allò que ens és propi no és el bilingüisme, artifici colonialista que pot enriquir un individu determinat alhora que destrueix la comunitat lingüística i cultural on viu".
El Pi considera "inacceptable que la ultradreta marqui la política"
El Pi ha considerat "inacceptable" que la ultradreta decideixi i marqui la política del Govern, dels consells i els ajuntaments de les Balears. Segons ha informat la formació, el president d'El Pi, Tolo Gili, ha considerat "intolerable" que un partit que va en contra de la cultura, la llengua, la manera de viure dels mallorquins i l'autonomia de les institucions marqui la política de les Illes. En aquest sentit, ha indicat que els seus "pitjors temors" s'han fet realitat, referint-se a l'acord entre el PP i Vox, i que ara tots dos partits "governaran junts a les Illes". El president ha posat l'accent que la seva formació "ja va explicar durant la campanya per activa i per passiva" que "si governaven els extremistes aniria en detriment de la qualitat de vida dels mallorquins i de les empreses mallorquines".
En aquesta línia, ha assegurat que la identitat dels mallorquins com a societat "està en perill i ara encara més, ja que el PP ha decidit lliurar-se i assumir l'ideari de Vox en les institucions principals". D'altra banda, el president del partit ha assenyalat que Marga Prohens "serà presidenta d'un Govern en solitari però estarà sotmesa a les exigències de Vox i haurà de demanar permís perquè des de Madrid li deixin fer el que vulgui a les Illes". "El consens, la moderació i mirar per la gent de les Balears sembla que no està de moda", ha afegit. Així, ha declarat que "s'ha deixat tot en mans dels grans dirigents de Madrid, que han vingut a decidir que es deixi de parlar la llengua, que es posi fi a les polítiques d'igualtat o les de memòria democràtica".
El govern espanyol assegura que el PP "passarà per l'adreçador" de Vox
Representants del govern espanyol també han reaccionat a l'acord entre el PP i Vox a les Balears. El ministre de la Presidència, Relació amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños, ha assegurat que el PP "passarà per l'adreçador" cada vegada que es reuneixi amb Vox a la comissió de seguiment del pacte que han acordat ambdós partits. A més, ha acusat els populars de legitimar els discursos d'odi de la ultradreta.
FAPA assenyala que l'acord pot dur canvis "en detriment d'una escola equitativa i de qualitat"
La Federació de Pares i Mares (FAPA) de Mallorca ha mostrat "preocupació" per l'acord entre els dos partits, el qual considera que conté algunes propostes que "poden provocar canvis que vagin en detriment d'una escola equitativa, integradora i de qualitat", un model "cap al qual s'ha caminat els darrers anys".
El sindicat Alternativa anuncia que lluitarà "contra qualsevol tipus de segregació lingüística"
El sindicat Alternativa ha mostrat "rebuig" cap a l'acord entre el PP i Vox i ha assegurat que "lluitarà contra qualsevol tipus de segregació lingüística" a les aules, ja que el català "és un element cohesionador de la societat, que equilibra la balança del coneixement de les llengües oficials".
Així s'ha expressat l'agrupació en referència a una de les mesures que preveu el pacte, sobre la llibertat d'elecció de llengua en l'àmbit educatiu. En aquest sentit, ha afirmat que l'acord té la intenció de fer modificacions que "afectaran greument el dia a dia dels docents, dels alumnes i les famílies" i ha reiterat el seu rebuig per ser "totalment oposat al model educatiu que defensen".