Monarquia espanyola
Política24/10/2023

Per què la princesa Elionor va jurar una bandera que no té l'escut de la Corona d'Aragó?

És la mateixa amb què ho van fer com a cadets Felip VI i Joan Carles I i data del 1886

Madrid"És un dels nostres béns més preuats". Així es refereix l'Acadèmia General Militar de Saragossa, on la princesa Elionor va començar fa una mica més d'un mes la seva formació militar, a la bandera que es va utilitzar en la jura de l'hereva al tron espanyol, que va tenir lloc dissabte, i ha generat polèmica. "Atresora entre els seus plecs milers de petons d'oficials de l'Exèrcit de Terra i de la Guàrdia Civil, que la van jurar des de l'any 1886, quan va ser entregada per ordre de la reina Maria Cristina", continua l'explicació a la pàgina de l'Acadèmia. Entre ells, els de Felip VI i Joan Carles I.

L'ús d'aquesta bandera històrica, de l'època de la besàvia del rei emèrit, ha generat crítiques a les xarxes socials pel fet que l'escut que conté és preconstitucional i només hi té representat el del regne de Castella. No inclou els escuts de la Corona d'Aragó ni de Navarra, que sí que té l'actual escut d'Espanya, que va substituir l'escut franquista amb l'àguila, el jou i les fletxes. Algunes de les persones que ho van denunciar a X són l'expresidenta de l'ANC Elisenda Paluzie o l'exdiputat de la CUP al Parlament Antonio Baños.

Cargando
No hay anuncios

L'exèrcit s'escuda en l'ús de símbols considerats anacrònics i centralistes perquè se sustenten en un dels seus pilars, que és la "tradició". "Els membres de l'Exèrcit de Terra se sentiran hereus de l'àmplia i gloriosa tradició militar espanyola", defensa l'Acadèmia on ha ingressat Elionor seguint els passos del seu pare. Entre les "tradicions més destacades i representatives de l'Acadèmia" figura la bandera del 1886 i el fet de tenir "cadets il·lustres" com l'actual monarca o el seu progenitor.

Cargando
No hay anuncios

L'ús d'una bandera preconstitucional és una excepció que només es permet a l'Acadèmia, segons justifica la mateixa institució, que argumenta que el 20 d'octubre del 1982 es va ordenar la substitució de totes les banderes que tinguessin menys de 50 anys. Això exclou, per tant, la que es va fer servir en la jura de bandera d'Elionor de finals del segle XIX, la qual ja han besat "més de 30.000 oficials", segons va remarcar també la Casa del Rei en un comunicat. Per tant, tot apunta al fet que seguirà sent així per a promocions posteriors.

Una altra banderola polèmica

Una altra banderola que es va poder veure en les imatges de l'acte també ha generat crítiques pel fet que hi figura la inscripció "General Franco" acompanyada de la data del 20 de febrer del 1927, en referència a la segona època de l'Acadèmia, que va tenir com a primer director l'exdictador Francisco Franco. Malgrat fer referència a l'època anterior a la dictadura, el record a Franco ha estat qüestionat a les xarxes.

Cargando
No hay anuncios

Formació militar d'Elionor

La princesa Elionor va jurar bandera acompanyada dels seus 410 companys de promoció –entre els quals només 49 dones– en el mateix escenari en què ho va fer 38 anys abans Felip VI, amb la diferència que ell va fer-ho tot sol. La princesa comença així tres anys de formació militar, tal com va fer l'actual monarca. Quan acabi aquest curs a Saragossa passarà un segon curs a l'Escola Naval Militar de Marín i un tercer a l'Acadèmia General de l'Aire San Javier. La pròxima cita destacada en el calendari de la princesa d'Astúries serà la jura de la Constitució que farà el 31 d'octubre davant les Corts el dia que compleix 18 anys. Abans, però, arriba la desfilada militar del 12 d'Octubre. ¿La princesa hi desfilarà o serà a la llotja de personalitats al costat dels seus pares? Fonts de la Zarzuela asseguren que encara no hi ha una decisió presa al respecte.