Política
Política 26/08/2024

Amb problemes crònics i l’acord PP-Vox enlaire: així comença el curs polític

El debat sobre la destitució de Le Senne com a president del Parlament donarà el sus al nou període de sessions

4 min
Els diputats de Vox Sergio Rodríguez i Idoia Ribas escolten una intervenció de la presidenta del Govern, Marga Prohens.

PalmaMalgrat que Vox va rompre el pacte de governabilitat amb el PP el juliol, les conseqüències per al Govern de Prohens encara no s’han fet paleses. Aquesta situació entre l’Executiu popular i el partit d’extrema dreta marcarà l’inici del nou curs polític a les Balears. I el sus el donarà precisament el ple extraordinari del 3 de setembre sobre la destitució de Gabriel Le Senne com a president de la Cambra. Cal recordar que Le Senne és investigat per un delicte d’odi, després d’esqueixar una fotografia d’Aurora Picornell i les Roges del Molinar –en el ple del 19 de juny.

Més enllà de l’aritmètica parlamentària, els problemes de l’habitatge i de la saturació turística ja són com una patologia crònica a les Illes. La incidència de la Llei d’habitatge és molt limitada i les xifres de turistes no aturen de créixer, a un ritme molt superior als avenços del pacte per a la sostenibilitat –cal remarcar que encara no es coneix el nom d’un sol membre del comitè d’experts que han de fer un informe sobre com minvar la massificació a les Illes.

Els populars, sense opció

“El curs començarà condicionat per Le Senne i caldrà veure fins a quin punt la ruptura entre el PP i Vox impactarà en la legislatura, perquè és molt complicat que el PP pugui trobar una majoria alternativa”, apunta el politòleg i membre del col·lectiu Passes Perdudes Toni Fornés, que remarca que “la manca d’opció de pactes” del Govern fa que sigui molt poc probable que el PP permeti la caiguda de Le Senne.

Hi hagi ruptura total o un acord de mínims, és previsible que les negociacions amb l’extrema dreta siguin “més complicades”, assenyala Fornés, mentre que el PP “tindrà interès a mantenir una situació d’estabilitat”. “La polarització és molt gran, i manca un partit que faci de frontissa com podria ser El Pi”, afegeix l’expert.

Per la seva part, el Govern i el Grup Parlamentari Popular són hermètics respecte del seu posicionament en el cas Le Senne, malgrat que Prohens es va mostrar contundent quan Vox va anunciar el trencament amb el Govern i va exigir la sortida del president. “Ho decidirem en el seu moment”, diu el portaveu del PP, Sebastià Sagreras, mentre que l’Executiu se'n desmarca i assegura que es tracta d’un assumpte dels grups parlamentaris.

A més dels pressupostos, Sagreras destaca l’inici de la tramitació de la llei de conciliació i l’agrària. “Tenim clar que el trimestre ve marcat pel fet que estam en minoria i que haurem de negociar cada iniciativa”, continua el portaveu popular.

“El curs comença de la pitjor manera possible”, assegura el portaveu del PSIB, Iago Negueruela, que recorda que els socialistes estan disposats a donar suport a un president de la Cambra del PP si els populars es posicionen a favor de destituir Le Senne. Pel que fa a l’activitat parlamentària, el PSIB defensarà una proposició de llei per declarar les Balears zona tensionada i poder acotar els preus del lloguer. “El Tribunal Constitucional ha dit que la limitació és constitucional i no hi ha cap motiu per no aplicar-la”, apunta Negueruela. També està en tramitació la llei per limitar l’entrada de vehicles a Eivissa, una norma pactada entre el PP i el PSOE i que hauria de tirar endavant sense entrebancs.

La derogació de la Llei de memòria i la modificació de la llei que regula les corregudes de bous perquè hi puguin entrar els menors seran altres punts calents aquest curs polític. “Per a nosaltres, la llei bona és la de fosses i, a més, ara hi ha una llei estatal que cobreix el que hi ha a la de memòria”, diu Sagreras, mentre que el PSIB assegura que recorrerà la derogació de la Llei de memòria al Constitucional en cas que es faci efectiva. “Caldrà veure si el PP continua competint en la radicalitat amb Vox”, diu Negueruela.

“Vàrem ser els primers a plantejar un gran acord per eliminar capacitat d’influència de Vox”, destaca per part seva el portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia.Això sí, els ecosobiranistes exigeixen una ruptura completa a totes les institucions. “No és si cau Le Senne o no”, afegeix. “Els nostres grans temes seran els mateixos que a inicis de legislatura: la transformació del model econòmic lligada al decreixement turístic, la mobilitat i l’enfortiment de l’autogovern i les senyes d’identitat de les Balears”, detalla Apesteguia.

Transició energètica, diversificació econòmica, ordenació del territori, autonomia i finançament seran els grans eixos de l’activitat de Més per Menorca. “La mesa per a la sostenibilitat serà un dels temes que marcaran agenda, ens agradi o no”, explica el portaveu del partit menorquí, Josep Castells, que també estarà pendent de com arriben les ajudes als afectats de la torrentada del Mercadal. “La manca de credibilitat del pacte per a la sostenibilitat” serà també un dels fronts de Podem, segons comenta la diputada Cristina Gómez, que centrarà bona part de la seva gestió en l’habitatge, l’oposició al Decret de simplificació, el feminisme i la memòria democràtica. “El pla és que no hi ha pla. Fins i tot crec que no hi ha comitè d’experts, perquè no ens n'han comunicat cap nom”, sentencia.

Quant a Vox, cal remarcar que el partit d’extrema dreta s’ha negat a participar en aquesta informació. Fonts properes del partit assenyalen que la ruptura entre els diputats díscols i els fidels a la direcció estatal és absoluta i que s’han romput tots els canals de comunicació. Malgrat la situació interna, Vox dona per fet que Le Senne continuarà, una seguretat que apunta cap a un acord amb el PP.

stats