Eleccions 28-M
Política25/02/2023

El programa electoral dels experts per al 28 de maig: Memòria i Igualtat

L'ARA Balears publica una secció setmanal per proposar mesures de totes les àrees de la mà d'especialistes

Memòria

Una de les grans fites en memòria democràtica d’aquesta legislatura és, sens dubte, la troballa de les restes d’Aurora Picornell i les Roges del Molinar, autèntics símbols de la repressió franquista a les Balears. Així mateix, des del Govern es desenvolupa el quart Pla d’actuacions en fosses de la Guerra Civil i el franquisme, amb el Llevant de Mallorca i el desembarcament de Bayo en el punt de mira. Per a aquest àmbit, els experts proposen:

Institut de la Memòria

Transferir el departament de Memòria Democràtica a un Institut de la Memòria, creat a tal efecte, completament independent de les conselleries i grups polítics, perquè s’entén que la memòria ha de ser una qüestió d’Estat. Maria Antònia Oliver (M.A.O.), presidenta de Memòria de Mallorca.

Centres de documentació

Crear, a dos municipis de les Balears com Porreres i Manacor, dos centres on es pugui recollir documentació dels represaliats pel franquisme, com cartes i fotografies. Antoni Tugores (A.T.), historiador.

Cargando
No hay anuncios

Fortí d’Illetes

Adquisició pública del Fortí d’Illetes per convertir-lo en l’indret de memòria preferent de les Balears. Aquest espai és l’únic que va ser centre de repressió, detenció i afusellaments que a Mallorca encara conserva les construccions i els edificis. Hauria de ser visita obligada per als nostres joves. M.A.O.

La Feixina

Complir amb la normativa autonòmica i estatal per retirar la simbologia franquista, els monuments i els noms de carrer, especialment pel que fa a la Feixina en honor als ‘Herois del creuer Baleares’. S’ha de difondre la història del monument, a més dels crims que la tripulació va cometre. M.A.O.

Recerca de víctimes

Crear un grup d’investigació que se centri exclusivament a cercar famílies de víctimes del franquisme. D’aquesta manera es podria facilitar la identificació de les víctimes exhumades a les fosses comunes de les Illes Balears. Bartomeu Garí (B.G.), historiador.

Senyalització

Senyalitzar, amb una inscripció pedagògica, els principals indrets de la repressió a Mallorca: Calvià, els dos cementeris de Manacor, sa Coma, Porreres i Palma (Bellver, els Caputxins, Can Sales...). A.T.

Cargando
No hay anuncios

Procediments judicials

La Secretaria autonòmica de Memòria Democràtica del Govern disposa dels procediments judicials digitalitzats entre el 1936 i el 1939. Caldria ampliar-los fins al 1945, a partir de l’Arxiu del Togat Militar núm. 31 de les Balears, per facilitar la investigació de la repressió de la Guerra Civil i del primer franquisme. B.G.

Igualtat

Després d’haver-se celebrat el Dia Europeu per la Igualtat Salarial, i a pocs dies del 8 de març, el Dia Internacional de les Dones, experts consultats per l’ARA Balears proposen mesures per superar la desigualtat de gènere, i també la social.

Pujada de salaris

La diferència entre els beneficis empresarials i les rendes del treball ha estat un dels factors de major desigualtat. S’ha de compensar la pèrdua de poder adquisitiu amb un augment dels sous que les administracions han d’incentivar. David Abril (D.A.), membre de l’Observatori Social de les Illes Balears.

Cargando
No hay anuncios

Centres LGTBI

Instal·lar centres LGTBI a cada illa, que siguin punts d’informació i de trobada per a les persones del col·lectiu, ja que quasi no hi ha espais segurs d’oci en l’àmbit privat ni públic. Jan Gómez (J.G.), coordinació tècnica de Ben Amics.

Inserció laboral de persones trans

Crear programes d’inserció sociolaboral per a persones trans, especialment per a dones trans, ja que el col·lectiu té un 60% d’atur, que es deu en gran part a la transfòbia que hi ha encara a les empreses. J.G.

Renda bàsica universal

Una renda bàsica, universal i incondicional reduiria de manera important les desigualtats. Garantir un ingrés mínim per a qualsevol persona suposaria un estalvi en serveis socials i recursos de lluita contra la pobresa i, de manera indirecta, un increment dels salaris. D.A.

Mainstreaming de gènere

Incorporar la perspectiva de gènere de manera transversal a tota l’acció de govern, de manera prioritària a l’urbanisme, la mobilitat i la salut, entre d’altres. Cal impulsar una cultura de dades, per generar-ne estudis i informes de manera segregada. Neus Tur (N.T.), politòloga experta en gènere.

Cargando
No hay anuncios

Perspectiva interseccional

La diversitat de les dones i els diferents eixos de discriminació que les travessen donen lloc a desigualtats que necessiten solucions específiques. Per això, cal incorporar la mirada interseccional a totes les polítiques. Ajudaria a una igualtat de drets efectiva. N.T.

Prevenció del suïcidi

Fer campanyes de prevenció del suïcidi en persones LGTBI, sobretot en infants i adolescents trans. Les estadístiques marquen un major índex d’ideació suïcida entre la joventut LGTBI, així que cal desenvolupar mesures amb personal especialitzat. J.G.

Ampliar les polítiques d’igualtat

Millorar i ampliar les polítiques i els serveis especialitzats en la lluita contra les violències masclistes i LGTBIfòbiques, i estendre-ho a totes les tipologies amb millors recursos. N.T.