Català a la sanitat
Política29/08/2023

Prohens afirma que "ha posat la salut per davant de qualsevol altre tema" en eliminar el requisit del català a la sanitat

La presidenta del Govern defensa que la mesura estava "en el programa de govern" i "la reclamaven tots els sindicats"

ARA Balears

PalmaLa presidenta del Govern, Margalida Prohens, ha afirmat que "ha posat la salut per davant de qualsevol altre tema" en eliminar el requisit del català a la sanitat, una mesura inclosa en el Pla de mesures urgents per captar i fidelitzar professionals sanitaris, aprovat aquest dilluns en un Consell de Govern extraordinari. Prohens s'ha pronunciat així en una entrevista en el programa d'Herrera a la Cope, en la qual ha defensat que la mesura estava en el programa de govern i la reclamaven tots els sindicats.

"Nosaltres dúiem clarament en el nostre programa de govern aquesta eliminació del requisit i que el català torni a ser un mèrit per a l'accés als llocs de la sanitat pública", ha explicat la presidenta, qui ha afegit que "s'ha complit perquè tots els sindicats de professionals sanitaris, tots sense excepció, ho demanaven".

Cargando
No hay anuncios

La dirigent autonòmica ha insistit que "això [amb referència al tema del català] no és l'únic problema per aquesta greu falta de professionals sanitaris que hi ha a les Illes", sinó que, a més, "hi ha el tema de l'habitatge, el de la insularitat i el d'una pèssima gestió, d'una falta de carrera professional, d'haver-ne congelat els darrers anys el cobrament", però que "sens dubte, el requisit lingüístic era un element dissuasiu".

Cargando
No hay anuncios

D'aquesta manera, ha subratllat que "en aquests moments, el que ha fet el Govern és posar davant el que va davant, i la salut sempre va davant de qualsevol altre tema".

El Govern promet "atacar la manca de metges des de tots els àmbits"

D'altra banda, la presidenta del Govern ha relatat com s'ha trobat el seu Executiu el servei: "Hem trobat un servei d'Oncologia totalment desmantellat" a Eivissa, amb pacients que, segons ha dit, "eren atesos per via telefònica" i "als quals cada vegada que els visitava un oncòleg era un oncòleg diferent, trencant aquesta continuïtat assistencial i aquest element de confiança tan important, sobretot en malalties com el càncer, entre metge i pacient".

Cargando
No hay anuncios

Davant aquesta situació, en el Decret de mesures urgents per captar i fidelitzar professionals sanitaris, aprovat aquest dilluns, en un Consell de Govern extraordinari, "a més d'eliminar aquest requisit dissuasiu, regula les places de difícil cobertura i, també, posar una categoria nova, que són places de molt difícil cobertura".

"Per a aquestes places de difícil cobertura", ha afegit Prohens, "com pot ser Oncologia a Eivissa, o Anestèsia o, per exemple, totes les especialitats digestives a Menorca, els professionals tindran dret a cobrar un complement que triplica l'actual, a més de mesures lligades al desenvolupament de la seva carrera professional i a l'accés a la informació i a la recerca".

Cargando
No hay anuncios

"Nosaltres el que volem amb tot això és fer atractives aquestes places, a més de començar amb una política d'habitatge radicalment diferent de la que ens hem trobat, també per poder construir habitatge específic per a aquesta mena de professionals", ha argumentat.

En conclusió, Prohens s'ha mostrat "decidida" a "atacar el problema de la falta de metges des de tots els àmbits". "El tema lingüístic n'era un, però n'hi ha molts més que tampoc no deixarem en el calaix", ha sentenciat.