Prohens demana a la UE flexibilitzar les ajudes d'Estat per impulsar la reindustrialització de les Balears
La presidenta del Govern ha intervingut aquest dimecres al Comitè de les Regions de la UE i ha apuntat que aquesta reivindicació és extensible a la resta de regions insulars europees
PalmaLa presidenta del Govern, Marga Prohens, ha sol·licitat a la UE flexibilitzar els límits de les ajudes d'Estat, regla de minimis, per impulsar nous sectors productius i la reindustrialització de les Balears. La líder de l'Executiu ha fet aquesta reclamació aquest dimecres durant la seva intervenció al Comitè de les Regions de la UE, en el qual ha participat amb motiu de la Setmana Europea de les Regions i Ciutats. Segons ha recollit Europa Press, Prohens ha apuntat que aquesta reivindicació és extensible a la resta de regions insulars europees, ja que comparteixen "reptes" i "necessitats" pròpies de la seva idiosincràsia.
En aquest sentit, ha al·legat que aquest fòrum és una "gran oportunitat" perquè les regions insulars dissenyin conjuntament el seu full de ruta de reivindicacions. "Les illes tenen unes necessitats evidents que, no obstant això, les institucions europees no sempre han tingut en compte", ha argumentat.
La presidenta ha explicat als assistents el procés de transformació del model econòmic que s'ha iniciat a les Illes, mitjançant un procés participatiu i una taula amb representants polítics dels sectors econòmics, empresarials, dels sindicats i de la societat civil per aconseguir un pacte per a la sostenibilitat econòmica, social i ambiental. Així mateix, ha reconegut la "gran dependència" de l'Arxipèlag del sector turístic.
Sobre les regles de minimis, ha destacat que el Parlament Europeu ja va aprovar una resolució que va reconèixer la insularitat com un "desavantatge estructural permanent" i els "sobrecostos que representa per a la importació i exportació de mercaderies". "El sobrecost de transport per la insularitat en el cas de les Balears se situa aproximadament entre el 74 i el 100% respecte del continental, cosa que encareix la provisió de matèries primeres, béns intermedis d'inversió i de consum, a més de les exportacions agrícoles i industrials, i impossibilita les empreses competir en igualtat de condicions en el mercat únic de la UE", ha defensat.
Així, ha puntualitzat que la quantitat màxima d'ajudes estatals a percebre per part de les empreses resulten del tot "insuficients" per a les regions insulars. Per això, ha demanat que en aquesta nova legislatura europea es concreti "la singularitat de les Illes" i s'aprofiti aquesta "finestra d'oportunitat" per a una nova modificació. Finalment, ha demanat avançar cap a un "règim específic" per a les illes de la UE en l'aplicació del reglament de minimis, que permeti "l'extensió a la norma general o elevar el llindar per compensar la insularitat i els sobrecostos derivats d'aquest fet diferencial".