Finançament
Política 02/07/2024

Prohens desafia Sánchez i continuarà abaixant impostos

El president espanyol va acusar les autonomies del PP de beneficiar "els rics" mentre demanen més finançament

ARA Balears
2 min
La presidenta del Govern, Marga Prohens, en roda de premsa

PalmaLa presidenta del Govern, Marga Prohens, ha tornat a cercar el xoc aquest dimarts amb l'executiu de Pedro Sánchez, a qui ha acusat d'amenaçar el Govern, després que el socialista insinuàs que les autonomies governades pel PP no poden rebaixar impostos "als rics" i en paral·lel demanar més finançament a l'Estat. "És una amenaça, no al Govern, sinó a tots els ciutadans de les Balears", ha criticat: "És intolerable i inadmissible". En aquest sentit, ha desafiat la Moncloa i ha insistit que continuarà amb les polítiques de davallades d'impostos.

Prohens ha dit que espera una "resposta contundent de totes les formacions polítiques" a les afirmacions de Sánchez, inclòs el PSIB, a qui ha instat a "posar per davant els drets dels ciutadans de les Balears als drets personals" del cap de l'executiu. "El que fa el Govern és exercir la seva autonomia fiscal i el compliment d'un programa de govern, aquest sí, que coneixen els ciutadans" i que es va votar al maig de 2023. "Abaixam impostos i continuarem fent-ho, perquè així ho han decidit els ciutadans de les Balears", ha remarcat en declaracions recollides per Europa Press.

"Els presidents autonòmics mereixem respecte"

En el mateix sentit, ha insistit que "els presidents autonòmics mereixen respecte, de la mateixa manera que els ciutadans de les comunitats". Prohens ha argumentat que l'actual sistema de finançament és "injust" i ha reclamat un règim d'insularitat digne, i un sistema en què les Balears deixin de ser la segona comunitat que més aporta i la novena a rebre. "Reclamam el desplegament total del Règim Especial de les Balears (REB) i un sistema de finançament que reconegui la població flotant", ha conclòs, i ha subratllat que a les Balears hi viu poc més d'un milió de persones, però a l'any rep entre 18 i 20 milions de visitants. "L'actual sistema de finançament castiga", ha advertit.

No és la primera vegada que Prohens carrega contra el que considera un "centralisme jacobí" de Sánchez. El passat mes de febrer, va lligar la defensa de l'autonomia amb la llibertat del Govern per decidir els impostos. En la commemoració dels 40 anys de vigència de l'Estatut de les Illes, també va carregar contra Sánchez: "No podem pretendre que, amb falsos pretextos harmonitzadors, s'ataqui la nostra autonomia fiscal des d'un centralisme jacobí".

stats