Eleccions europees
Política 10/06/2024

Prohens treu pit de la victòria a les europees: "És un aval a les polítiques que es fan des del Govern"

La popular celebra que "guanyi el centre" en front d'opcions més radicals

ARA Balears
3 min
Marga Prohens i Rosa Estaràs celebren la victòria del PP

PalmaLa presidenta Marga Prohens ha tret pit aquest dilluns dels resultats de les eleccions europees, en què el PP ha estat primera força: "Són un aval a les polítiques que es fan des del Govern, els consells insulars i els ajuntaments". En paral·lel, ha destacat l'entrada al Parlament europeu de l'agitador d'extrema dreta Alvise Pérez amb S'ha acabat la festa, que ha estat la quarta força més votada a les illes, amb el 5,34% dels vots, 17.010. "Els partits hem de prendre consciència que surten partits nous que responen el desencant i l'enfadament", ha remarcat: "Que guanyi el centre, la moderació i la gestió sempre és una bona notícia davant els extrems d'un bàndol i l'altre".

En paral·lel, ha aprofitat per llançar un dard a l'esquerra. La cap de l'Executiu ha assegurat que els ciutadans han fet "un vot de càstig" a les "faltes que es veuen cada setmana al Parlament". El PP ha acusat el PSIB i concretament el seu portaveu, Iago Negueruela, de faltar el respecte en les seves intervencions després que la setmana passada acusàs de "covarda" la diputada de Vox, Patricia de las Heras, motiu pel qual l'extrema dreta n'ha demanat la reprovació. La portaveu de Vox, Manuela Cañadas, ha titllat l'actitud de Negueruela "d'inacceptable a la comissió": "El Parlament ha de ser un espai de debat, no un camp de batalla d'insults i amenaces". Cañadas s'ha congratulat d'haver estat la tercera força política amb un 11% dels vots. "El més sincer agraïment a tots els ciutadans que ens han consolidat", ha dit.

Prohens ha censurat la "política del fang que fan determinades formacions" i que "s'ha traslladat al Parlament", i ha insistit que "tots els diputats mereixen un respecte absolut, siguin quines siguin les seves opinions, i quan has participat a una comissió el lògic és que et quedis a escoltar les conclusions, que d'això també va la democràcia". En aquest sentit, ha criticat la decisió dels representants del PSIB d'abandonar la comissió del cas Koldo abans de sentir-ne les conclusions, que diaposaven de la majoria del PP i Vox.

El PSIB: "Homs serà eurodiputada"

Iago Negueruela ha respost a la notícia que Vox en demana la reprovació lamentant que "es construeixi un 'bulo' i s'intenti destruir un rival polític": "Els molesta que els diguis feixistes, quan són els mateixos que citen José Antonio Primo de Rivera". En aquest sentit, ha culpat el PP de l'ascens de la ultradreta a Espanya, per "blanquejar-ne l'espai". El socialista també s'ha referit a una de les notícies de la nit electoral. Malgrat que la candidata illenca del PSOE, Alícia Homs, s'ha quedat sense representació a l'Eurocambra, Negueruela ha donat per fet que "serà eurodiputada" i ha donat per fet que la vicepresidenta i cap de llista, Teresa Ribera, no recollirà l'acta, en un moviment similar al que va fer Josep Borrell el 2019, que no la va recollir i es va mantenir al capdavant del ministeri abans de fer el salt a la Comissió Europea.

Per la seva banda, el portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha carregat contra l'esquerra i el centreesquerra, i ha defensat que "a la ultradreta se la combat amb polítiques transformadores i publicant lleis al BOE, no escrivint cartes", amb relació a les cartes a la ciutadania del president espanyol, Pedro Sánchez. "Els demòcrates hauríem d'estar molt preocupats perquè el fantasma del feixisme i el neofeixisme recorre Europa en ple segle XXI". Ara Repúbliques, la coalició d'ERC, EH-Bildu i el BNG que aquesta vegada també integra MÉS per Mallorca, ha passat del 4,9% de les europees (20.464) del 2019 al 5,17% (amb 16.457 vots) i ha quedat en cinquè lloc. Per la seva banda, la coordinadora de Podem, Lucía Muñoz, ha reivindicat els dos eurodiputats que ha obtingut el partit lila. "Ens hem posat en peu i continuarem caminant, Podem continua viu encara que ens hagin donat per morts", ha dit.

stats