Parlament
Política17/09/2024

Vox acusa Prohens de "presa de pèl" amb l'aplicació del Pla d'elecció de llengua

La presidenta acusa l'extrema dreta de "falta de respecte institucional" al Parlament

PalmaXoc entre la presidenta Marga Prohens i la portaveu de Vox, Manuela Cañadas, pel Pla d'elecció de llengua a les escoles. La cap de l'Executiu ha acusat la dirigent d'extrema dreta de faltar el "respecte institucional" del Parlament després de dir que la implementació del pla ha estat "una presa de pèl".

Després de l'inici del curs escolar, Vox ha criticat que no totes les famílies han pogut escollir l'idioma d'ensenyament a l'escola, després que s'hagi fet públic que el 83% dels alumnes han triat el català al primer ensenyament. "Si no hi havia caselles per escollir, no hi ha hagut tria", ha argumentat Cañadas: "Faci efectiva l'elecció en els 136 centres en què l'opció d'elegir no hi era per falta de casella".

Cargando
No hay anuncios

La presidenta ha respost qüestionant el "plantejament" de la pregunta. "La realitat, com ens vàrem comprometre, ha estat permetre a les famílies triar la llengua del primer ensenyament", ha exposat: "Hem ofert als centres adherir-se al pla, i respectam el que lliurement han triat". En el mateix sentit, ha assegurat desconèixer d'"on treu la dada" dels 136 centres exclosos del pla que ha esmentat la diputada de Vox.

"Estar al servei dels lobbies catalanistes per no molestar és rendir-se davant l'establishment i el catalanisme organitzat", ha etzibat Cañadas en el torn de rèplica. "No podem qüestionar que els centres hagin pogut triar, aquesta és la realitat social que tenim, i jo mai qüestionaré els centres que lliurement s'han adherit al pla", ha defensat: "Crec en la llibertat de les famílies i dels centres".

Cargando
No hay anuncios

Inici de curs mogut

El vicepresident del Govern, Antoni Costa, ha considerat que el curs escolar ha estat ben planificat: "Rotundament, sí", ha dit, en resposta a la diputada del PSIB, Amanda Fernández. Aquesta darrera li ha recordat els múltiples errors que hi ha hagut, i hi ha, en les adjudicacions d'interins, les queixes de les famílies i dels docents perquè la Conselleria d'Educació no els respon, el malestar pels errors en el funcionament del GestIB i els problemes amb el transport escolar, que varen fer que una nina de Son Servera amb necessitats educatives no baixàs a l'aturada que tocava i la trobassin a les cotxeres de busos de Manacor.

Cargando
No hay anuncios

El Govern ha tret pit de la gestió feta pel conseller d'Educació, Antoni Vera, que avui no ha assistit al ple del Parlament per motius d'agenda. "Estam orgullosos de la feina feta pel conseller Vera i per tot el seu equip, feta després de visitar tots els centres educatius en només un any per recollir les demandes dels docents i dels equips directius, que reclamaven més professionals, més auxiliars terapèutics i dignificar la tasca dels docents. Els esforços s'han centrat en aquestes peticions i s'han complert amb nota", ha dit Costa. El conseller ha fet referència a l'ampliació de places 0-3, el topall dels preus dels menjadors a 6,5 euros, a més de la incorporació de psicòlegs als centres educatius (39 a la pública i 35 a la concertada) entre altres mesures.

Cargando
No hay anuncios

L'aposta del Govern pel model concertat ha estat un dels punts que també ha criticat Fernández. "Hi ha una cosa molt ben planificada, i és el foment de la concertació i el menyspreu a l'escola pública". "És el primer any en què augmenta l'escolarització a l'escola concertada i baixa a la pública, i el conseller Vera diu que és per casualitat. No, no és per casualitat. És a causa de les polítiques que vostès fomenten per privatitzar l'ensenyament i arraconar l'escola pública", ha exposat.